iga9 13.03.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Nie ma lekko- caly czas rozmawiam a ceny niestety nie zmienne. Troche czlowiek sobie pluje w brode, ze dal sie tak porobic kar8lina juz odpowiedzialam, ale chyba nie za wiele pomoglam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.03.2007 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Iga, musimy się cieszyć, że zaczęłyśmy budowę w zeszłym roku, a nie np. w tym. Słyszałam , że bloczki fundamentowe "chodzą" teraz po 11 zł . Kostki brukowej faktycznie dużo u Was będzie. Ja u siebie jeszcze nie liczyłam. W ogóle to o tym jeszcze nawet nie myślałam Każdemu z nas marzy się przeprowadzka do wpełni wykończonego domku. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Czasami warto obrać jakąś "specjalną" - "awaryjną" strategię i wykańczać tylko te pomieszczenia, które do zamieszkania są niezbędne . My właśnie tak planujemy Trzymam za Was kciukasy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.03.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Iga, musimy się cieszyć, że zaczęłyśmy budowę w zeszłym roku, a nie np. w tym. Słyszałam , że bloczki fundamentowe "chodzą" teraz po 11 zł . Nieeee, chyba ok. 4 (ale my płaciliśmy w zeszłym roku w lecie 2,2 ) Kostki brukowej faktycznie dużo u Was będzie. Ja u siebie jeszcze nie liczyłam. W ogóle to o tym jeszcze nawet nie myślałam Ja o tym nawet myśleć nie chcę Każdemu z nas marzy się przeprowadzka do wpełni wykończonego domku. Nie zawsze jednak jest to możliwe. Czasami warto obrać jakąś "specjalną" - "awaryjną" strategię i wykańczać tylko te pomieszczenia, które do zamieszkania są niezbędne . My właśnie tak planujemy I my też A nasza strategia jest baaardzo awaryjna No ale cóż... Trzymam za Was kciukasy ! I ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.03.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2007 Iga, ja też myślałam o płytach ażurowych, bo bardzo mi się podobają. Jest ładnie i zielono. A płytki chodnikowe też fajne rozwiązanie, w ogóle to nie bardzo mi leży kostka (zwłaszcza po paru latach - potrafi zbrzydnąć) - chyba że taka z wyższej półki, ale to już koszty nieziemskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Dajcie spokoj! Te ceny! Gadalam troche wczoraj o cenach materialow- np. porotherm. Ja placilam za bloczek jakies 3,26 zł. Moglam negocjowac i szukac, gdzie najtaniej z transportem, przechowaniem w magazynie. A teraz! Reglamentacja i zapisy na bloczki do czerwca wlacznie A cena powyzej 6 zł! Matreial drozszy o 100% a ludzie i tak nie moga budowa - bo go nie ma. No, ale to samo jest z robicizna - moj pech do wykonczeniowcow msci sie na mnie cenowo, bo teraz innemu pewnie bede musiala sporo wiecej zaplacic- a przyznam, ze nie mam takiego bufora cenowego. Z roznych osobistych przyczyn wiemy tez, ze absolutnie nie bedziemy w stanie zaoszdzedzic i odlozyc nic splacajac kredyt. Musimy wiec jak najwiecej zrobic wlasnie z tych pieniedzy. Daltego musze ciac ceny kostki i ogrodu, a i srodka rowniez. Mialam mase pomyslow na ciekawe wykonczenie scian, meble - nic z tego, bo funduszy po prostu nie wystarczy. Adrianko- wiem, ze czesciowe wykonczenie jest rozwianiem. U nas jest ten problem, ze wiekszosc na dole to otwarta przestrzen z jednym rodzajem plytek. A wiec tak naprawde musza tam byc skonczone podwieszane sufity, podloga no i sciany pomalowane - coby meble kuchenne mozna bylo wstawic. Niezamieszkane pokoje na gorze bedziemy wykanczac sami - a wlasciwie juz je malujemy a pozniej tylko podlogi. Wiec na pozniej mozemy sobie zostawic gospodarcze i garaz. Tak to sie poukladalo- na moja prosbe, bo wymyslilam sobie, zeby zaczac wykanczac od gory- ze teraz trudno juz to przeskoczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.03.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Ja też chyba niedługo zacznę malowanie To będzie nasze weekendowe zajęcie Tylko zastanawiam się, że chyba jednak pomoliję najpierw dół, a potem górę. Wtedy będzie można założyć gniazdka i takie inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 14.03.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 b o s k a Iga9 poszło na priv! daj znać co zwojowałaś z panem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 Ja wam powiem, ze ladne estetyczne pomalowanie to wcale nie prosta sprawa Szczegolnie jak sie chce fioletowy sufit na bialo malowac Ale prace w toku. Dzis mam akcje szukania ogrodzen betonowych (terminy na IV-V - tylko te super drogie oferty dostepne od zaraz ). No rysowania na nowo calego planu kuchni - znowu pozmianialam uklad szafek Jesli tylko wynajde odpowiednia ekipe to moze w maju bedzie ta przeprowadzka. A pytanie do ogrodnikow U świercza i Dominiki zbieram informacje o ukorzenianiu roznych roslinek. Jak je sobie ukorzenie na parapecie (mam nawet po mieszkaniu w bloku dlugie doniczki plastikowe ) to moge w maju je wysadzac do ziemi? Przyjma się - czy to juz za pozno? Jest sznasa, ze jak ekipy zajma sie wykanczaniem to moj Tata zapalony ogronik przerzuci sie na ogrodek juz w kwietnu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 14.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 No przecież pisałam ci już (chyba u siebie w wątku), że jak przesadzasz z doniczki, to przyjmą się na pewno, pod warunkiem, że przesadzisz je z całą bryłą - czyli nie grzebać w doniczce, tylko poruszać nią (albo nożem dookoła wzdłuż brzegów, tak żeby cała ta ziemia wyjęła się w jednym kawałku i to wkładasz do dołka i zasypujesz ziemią. Tylko ja bym trochę dłużej potrzymała je w doniczce, żeby korzenie już były pokaźne, a nie takie dopiero co wykształcone, i żeby ziemia w doniczce była trochę przerośnięta tymi korzeniami. Także w maju napewno nie za późno, a nawet może trochę za wcześnie - zależy kiedy wyprodukujesz te sadzonki W razie czego jeszcze możesz zrobić tak, że wsadzasz je do dołka razem z doniczką (tylko wtedy częściej podlewasz), a później wyciągasz, doniczkę wywalasz i z powrotem do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 14.03.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 I jak juz wykopiesz dolek do wlozenia tych badyli, to w dziure wsyp troche dobrej ziemi z ogrodniczego. Przyjmuje sie lepiej bo na poczatek zielenina ma wszystkie skladniki odzywcze ktorych moze nie miec ziemia w ogrodzie... pozniej jak bedzie wieksza to sie przyzwyczai do warunkow u Ciebie panujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 14.03.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 I nie zapomnij obficie podlać wodą . Dobrze jest też przemówić do roślinek by dobrze rosły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2007 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 No dzieki- wiedzilam, ze porad ogrodniczych u was dostatek Dominika - musisz mi wybaczyc- ale ja sama zielenina w tym temacie jestem. Przesadzania roslinko z pojemnika to dla mnie niekoniecznie to samo, co wsadzanie do ziemi ukorznionych sadzonek. Tym bardziej, ze takia samemu robine to malusienkie sa. Ale teraz juz wiem, ze musze je rzdko w doniczce matce rozmiescic, zeby przy przesadzaniu moc to zrobic razem z ziemia wokolo. Oj ogrod to bedzie u mnie ciezka sprawa. Lubie ladne ogrody- ale sama cos nie mam zaciecia A miec beton i nieotynkowany mur wokolo to zadna atrakcja , wiec cos zrbic trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagat 15.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 iga my chyba znowu jesteśmy na tym samym etapie , też chciałam kostkę brukową, ale ta cena... a nie myślałaś o kostce granitowej? , wbrew pozorom wychodzi taniej niż kolorowa betonowa, a z twoimi wykończeniami dachu wyglądałaby super Dobrze, że udało wam się ugadać taką sympatyczną cenę za położenie Zyczę powodzonka z tempem prac, na pewno uda wa się przeprowadzić w maju a rzuty z kuchni możesz wkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.03.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 I nie zapomnij obficie podlać wodą . Dobrze jest też przemówić do roślinek by dobrze rosły a wiesz że coś w tym jest......? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 bagat co ty mowisz - granitowa kostka taniej tona kosztuje ok. 200 zł. Kostka 4/6 wydajnosc 8 m2 z tony. Jak to podzielic to faktycznie wychodzi m2 po 25 zł Ciekawe, czy jej ulozenie tyle samo kosztuje. Co prawda ceny Z allegro. Transport 2,7 zł za 1 km - ze Strzegomia. Co myslicie - na podjezdzie plyty azurowe z trawka i kostka granitowa? Na allegro jest tez oferta kostki 9/11 (wydajnosc 5m2 z tony, po 150 zl tona i ukladania za 20zl/m2. ja tam wole chyba doplacic p. darkowi te 5 zl na metrze i miec gwarancje uczciwej ekipy i dobrej roboty. Moze faktycznie warto sprawe przemyslec - kamien to zawsze naturalny material Ale taras to juz chcialabym na brazowo. wiec tylko kolorowy beton wchodzi w gre Gadac do roslinek mowicie do do swoich juk gadam i gadam -ale mnie paskudy nie chca sluchac i ciagle opadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Acha - na rzuty nie macie co liczyc Mam tylko wlasne rysunki na papierze a skanera brak Bedzie trzeba poczekac na efekt koncowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 15.03.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 ... Gadac do roslinek mowicie do do swoich juk gadam i gadam -ale mnie paskudy nie chca sluchac i ciagle opadaja Iga, bo to trza z sercem gadać, łagodnie, cieplusio, milusio. . I pochwalić należy i pogłaskać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 15.03.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 b o s k a iga9 postaraj się!!! a zobaczysz że bedą efety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 15.03.2007 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Znaczy czula mam byc dla swojej zieleniny Ano - postaram sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.03.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2007 Iga trzymam kciukasy za maj Co do malowania ja maluję duluxem i kolry zawsze są takie jak wybrałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts