Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Iga w daliach 3 - komentarze

iga9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mój wykonawca polecił mi znaleźć geodetę, który tylko przybije pieczątkę za jakieś 200- 300zł. Bo on(wykonawca) i tak sam musi wyznaczyć sobie dokładny zarys budynku i zrobi to w cenie robocizny. Mięliśmy nadzieję, że uda nam się załatwić taką pieczątkę z podpisem za darmo, ale chyba się przeliczyliśmy. Swoją drogą to naprawdę zdzierstwo- 500 czy 600 zł za wbicie kilku palików. Również żałuję, że nie jestem geodetą.

iga9 - bardzo gratuluję rozpoczęcia budowy.

Mam nadzieję, że ja też już niedługo będę miała taki zawrót głowy z wyborem materiałów.

A co do urządzania domu, jeszcze przed jego wybudowaniem, to nie jesteś sama. Ja też już mniej więcej wiem jak będą wyglądać poszczególne pomieszczenia w naszym domu. Muszę jeszcze z tą moją wizją zapoznać męża i tu będzie problem. My zazwyczaj mamy inne gusty, więc będzie walka :wink: .

Gerion ty mi ino podeslij prosze namary na ta firme, bo od instalacji gazowej nikogo nie mam. Nie wiem czy moi panowie maja uprwnienie (musze sie spytac), ale chyba nie. A trzeba mi tez gaz pod plyte kuchenna pociagnac.

Gryfpc dzieki :oops: Choc za dobra w bodowlane klocki sie nie uwazam. Niestey cogle wpadam jak sliwka w :D Tak jak teraz z tymi meblami wypoczynkowymi w salonie. jak sie ma małe przestrzeniem, to przynajmniej moje błędy pokazują, że trzeba planowac.

Pozdrawiam wszystkich :)

Coz - wiecej nie bedzie. Trzeba bedzie kombinowac. Maz mnie pociesza. Zreszta chcialam miec maly domek (i tak wiekszy by sie nie zmiescil na malej dzialce) to teraz mam. I tak to bedzie wieksze niz pokoj w bloku. Jakos to trzeba bedzie zaaranzowac. Juz mam pomyls, ale na raize nie chce przekombinowac. Bede to juz mierzyc na gotowych wnetrzach. Ale na jakies ciekawe aranzacje przestrzenne u mnie nie liczcie :)

Iga, GRATULACJE !!!

Już zaczęliście, super ! Cieszę się, że będę mogła śledzić Wasze poczynania.

Życzę POWODZENIA ! Trzymam kciuki, aby sprawnie i zgodnie z planem to wspaniałe przedsięwzięcie, jakim jest z pewnością budowa własnego domu, Wam się realizowało!

Pozdrawiam :p

Dzieki wszyskim za pocieszanie :D

Juz jest lepiej :)

Pokombinowalam i zaminilam miejscami stol z kanapami i kacikiem TV. Jednak w malym wnetrzu naklepszym miejscem dla sofy jest oparcie ze sciany. Na kanapy na srodku pokoju moga sobie pozwolic inni :) Niestety nie bedzie juz konikna na przeciw sofy, bo dzieki temu kolo kominka bedzie jadalnia (i jednoczesnie miejsce przyjmowania gosci). Ale moze to lepiej :) w kazdym razie z sofy kominek tez bedzie wydac, tak wiec nie jest tak zle. Trzymajcie kciuki zeby jutro nie padalo i mozna bylo zalatwic wytyczanie bdynku!!!

Od archutekta, ktory projektowal nam filarki dowiedzielismy sie, ze mamy walniety projekt i maga byc problemy w wytyczaniem osi.. Ale cichooo.... :wink:

Iga

pogoda dzisiaj ładna, więc pewnie poczytam sobie dzisiaj o twoim wytyczaniu domku, :) , mam nadzieję, że udało się bez komplikacji :) .

A co do zamiany jadalni z wypoczynkiem, to są tego i dobre strony :lol: , wypoczynek umieszczony w centralnym miejcu domu decyduje o jego charakterze, a relaks na kanapkach, przy patio wydaje mi się atrakcyjniejszy niż za stołem (nawet zastawionym) :wink: , i z gośćmi w tym miejcu jakoś tak przyjemniej się "integrować" :lol: , zresztą biesiadować będziecie pewnie do późnych godzin wieczornych na tarasie, a potem na kanapki... :wink: , rozmarzyć się można :D

Iga, z twoim rozplanowaniem wszystkiego napewno to miejsce będzie super, tym bardziej, że twoje 24 metry mają otwarty praktycznie cały narożnik , są mocno doświetlone i nie ma co, tego nawet porównywać z pokojem w bloku :roll:

BEDZIE DOBRZE (będzie pięknie)

No widzicie - nie poczytaliście sobie wczoraj o wytyczaniu :wink: Poczytacie za to dzisiaj i ciekawa jestem jak to skomentujecie :D :wink: Mi juz załamka lekko przeszła :)

bagat chyba mnie nie zrozumiałaś. Bo po zmianie ustawień właśnie przy stole będzimy mieli dużo miejsca dla gości - na kanapie będą przyjmoane jednostki najbliższe i najważniejsze, bo będą tylko 4 miejsca :) Nie możecie się tymi orginalnymi rzutami kierować :) Teraz będzie tak jak jest na projekcie - w narożniku kanapy a przy wykuszu duży prostokątny stół. Jak wrócę do pracy to przygotuję skany. Ale z dotychczasowych rodzinnych doświadczeń (np. w dużym domu moich teściow) wynika, że nawet kawę podaje się na stole w jadalni a na kanapy wiekszej liczby gości i tak się nie zaprasza, więc myślę, że będzie ok :) Zresztą takie problemy nikna przy tych budowlanych - większego na razie kalibru :D

Oj, trudna ta nasza "miłość do budowania" :wink:

Mnie też zawsze strasznie wkurza, jak ktoś bierze za robotę pieniądze (niemałe), a potem się okazuje, że coś spieprzył. :evil:

Podziwiam was, że mimo wszystko poszło do przodu. Tylko szkoda nerwów i zdrowia.

Wypatrzyłam na zdjęciu i skrzynkę, i kabel. :lol: U nas też energetyka się grzebie, może trzeba będzie pójść w prośby do sąsiadów. :D

Iga nie przejmuj się obsuwą przy wytyczaniu ... U mnie było gorzej, bo pier@#$neło przy ściąganiu humusu ;-) Teraz tylko pilnujcie żeby mapki były zgodne i szlus. A potem oczywiście ładnie opisz wszystko na czarnej liście.

Dane o dekarzach poślę Ci jutro z pracy na maila.

pozdrawiam

Gerion

Iga, a to Ci się rzeczywiście budowa nieciekawie rozpoczęła. Teraz więc może być tylko lepiej. W sumie z budową jest jak z porodem. Na drugi rok już nawet nie będziesz pamiętała tej nerwówki.

Pytasz się o podbeton.

ZNaczy masz na myśłi chudy beton, którym zalewa się wypełnienie fundamentów? Masz dwa wyjścia:

a) chudziak "kręcony na budowie", czyli kupujesz cement, żwir i murarze latają taczką od betoniarki do fundamentów, wylewają, wygładzają i szlus.

b) kupujesz beton towarowy (B10 wystarczy), zwróć tylko uwagę by to był "suchy" beton, nie taka papka jak do wylewania ław fundamentowych (trzeba o tym powiedzieć w betoniarni), wtedy przyjeżdza wywrotka (albo grucha) i wywala Ci na folię parę metrów3 betonu, a murarze latają z taczkami od kupki z betonem, do fundamentów, wylewają, wygładzają i szlus.

Wcześniej rzecz jasna musisz mieć rozprowadzone rurki inst. sanitarnej. Czyli wiedzieć, gdzie stanie pralka, umywalki, prysznice, wanny, piec CO, zmywarka, zlewozmywak i co tam jeszcze funkcjonuje z wodą.

Są różne szkoły budowania. Jedni robią chudy beton zaraz po skończeniu murów fundamentowych, inni stawiają działówki w piasku, na mniejszych fundamentach, a chudziak na końcu, jak już instalacjami trzeba się zająć,.

Druga metoda jest dla tych niezdecydowanych, co muszą mieć czas na zaplanowanie sobie wszystkie w domu (ja do nich należę). Dlatego dopiero za 2 tygodnie najwcześniej zacznę myśleć o wylaniu chudziaka (podbetonu).

pozdrawiam

Gerion