Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stara powłoka lakierowa

orangi

Recommended Posts

Dostalem ładny stary rzezbiony wieszak który ma dużo zakamarków rowków itp został on kiedys pomalowany farba chyba olejna ktora teraz potrzebuje usunac aby dostac sie do dzrzewa niestety preparaty do sciagania starych powłok owszem dzialaja ale farba ta sie staje bardzo smolista i ciezko ja wydlubac z tych zakamarkow .

Może ktos zna jakies inne sposoby na pozbycie sie starego lakieru (cos w rodzaju smoły)

no ja miałem ten sam problem przy odnawianiu cokołu szafy, tam było kilka warstw lakieru i jeszcze farba olejna.Po nagrzaniu powierzchni opalarką szybko szorowałem to szczotką z mosiężnym włosiem ( trzeba dobrać materiał, byle nie stalową ani inną twardą - w marketach budowlanych tego pełno).Tylko jak drewno jest miękkie to taka szczotka zostawia ślady :wink:

ale jak dobierze sie odpowiednią to powinno dać rade.......

środki chemiczne to porażka, jeszcze nie trafiłem na taki który usuwał skutecznie farbe ( szczególnie te przedwojenną) chyba ze ktos ma inne doświadczenia....... :-?

Preparaty do usuwania - można spróbować chlorkiem metylenu -śmierdzi setnie. Ewentualnie dwumetyloformamid.

Obie substancje klasyfikowane jako niebezpieczne.

Do czyszczenia zakamarków widziałem małe szlifiereczki z wieloma dobranymi kamieniami 1-2 cm średnicy , aby weszły w każdy załom. Wygląda to podobnie jak wiertło dentysty + kamień.

Osobiście nie stosowałem, na filmach reklamowych wyglądało przekonywująco, m.in. do takich aplikacji. Tania opcja 60-90 pln w markecie, luksusowe wydania po 300pln.

ja kiedyś , kiedyś, gdy nie było za wiele środków gotowych do usuwania powłok lakierniczych...

stosowałem z powodzeniem najzwyklejszej sody kaustycznej którą po rozpuszczeniu w wodzie zagęszczałem zwykłą kredą i taką papkę nakładałem na materiał....

potem tylko mycie....

spróbujcie