Nefer 19.02.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Przeniosłam wątek z "Dokumnetów własnych", bo cisza jakaś ... czy tylko ja mam takie problemy "egzystencjonalne" ? No właśnie. Moja Pani Architekt nie prowadzi działalności gospodarczej - jest zatrudniona gdzieś tam. Zwykle pracowała z deweloperami i firmami - i to nie był problem, bo dostawała umowę o dzieło. Ale ja nie prowadzę działalności godspodarczej... Czy mogę - jako osoba fizyczna- wystawić jej umowę o dzieło ? Wątpię. Czy pozostaje mi więc umowa cywilna, w której sobie wszystko opiszemy i ustalimy pieniądze? No ale chyba wtedy pieniądze przechodzą z "ręki do ręki" no bo jak ? Gdzieś to zgłaszać? Nie zależy ani mi ani jej na robocie "na czarno". A może mieliście już taki problem i macie może pomysły (umowy) ? Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 20.02.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 umowa o dzieło jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.02.2006 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 umowa o dzieło jak najbardziej. Poważnie? Muszę poczytać na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 20.02.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 koszty uzyskania - jak dla artystów -50% (uwaga - niektóre US żądają 20% - ale to zmartwienie pani architekt - ona wystawia rachunek); podatek 20%Umowa o dzieło to umowa cywilna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.02.2006 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 koszty uzyskania - jak dla artystów -50% (uwaga - niektóre US żądają 20% - ale to zmartwienie pani architekt - ona wystawia rachunek); podatek 20% Umowa o dzieło to umowa cywilna. Dzięki Krzysztofj. MOja pani architekt się bardzo cieszy z tych 50 % "dla artystów". Czy to oznacza, że po odebraniu każdej części (bo to pprojektowanie długofalowe - 1,5 roku podzielone na etapy) dzieła ja muszę odprowadzić jej podatek do US ? Czy coś jeszcze się obrywa ZUS-owi ? Przepraszam, że Cię nękam i dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.02.2006 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Znalazłam na necie wyliczankę na 50 % - widzę , że nie ma ZUSu , już wiem wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.02.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Architekt to tzw. wolny zawód i żeby wykonywać projekty nie musi mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 21.02.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 I jeszcze:znalezione na: http://www.podatki.pl "Umowa przenosi majątkowe prawa autorskie Jeśli przy wykonaniu umowy następuje przeniesienie majątkowych praw autorskich na zleceniodawcę, zryczałtowane koszty uzyskania przychodu wzrastają do 50% (w przeciwnym wypadku wynoszą 20%). Ma to znaczenie dla wielkości zaliczki na podatek dochodowy (i wysokość ostatecznego podatku). " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts