tabaluga1 15.03.2006 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Właśnie zadzwonił doradca z Open Finance. Bardzo mnie ucieszył ten telefon, bo dwa dni temu wysłałam do nich maila z prośbą o spotkanie w sprawie kredytu. No bo skoro mam już pozwolenie na budowę, to czas najwyższy postarać się o fundusze, a potem to już tylko.... BUDOWA A spotkanie mam umówione na najbliższy wtorek- trzymajcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.03.2006 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Dostałam właśnie ostateczną wycenę porothermu 30 P+W. Nawet nie wiecie jak się cieszę. No bo 2.46zł za sztukę to chyba niewiele? Za rogowy pustak zapłacę 2.37zł- myślę, że wystarczy jedna paleta. Cały materiał na ściany zewnętrzne (oczywiście chodzi tylko o pustaki ) wyniesie mnie więc 5 300zł. Warto jednak chodzić, pytać i prosić. Pierwsze zakupy poczynię więc w przyszłym tygodniu- to jeszcze za gotówkę. A potem jakaś wygrana w lotto by się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 17.03.2006 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Zapomniałam wczoraj dodać, że temu miłemu panu, który załatwił mi pustaki, zostawiłam do wyceny projekt dachu. Zasugerował mi dachówkę cementową euronitu- sam taką ma u siebie i bardzo chwali. Właściwie wcześniej planowaliśmy gont, ale nam odradzano, tym bardziej, że jedna strona dachu będzie od północy. Bardzo jestem ciekawa, ile może kosztować mój daszek- całe 189 m2. Napiszę, jak będzie mi coś wiadomo. pa, pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 19.03.2006 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 nie mogłam się powstrzymać. Takie piękne promienie słoneczne zaglądają mi dziś do kuchni- cudne popołudnie. Zaczynam wierzyć, że wiosna już za parę dni. Jak przyjdzie moja druga połówka, postaram się zmusić go do wklejenia skanów adaptacji mojego domku i planu działeczki z posadowionym domkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 19.03.2006 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Oto obiecane skany: adaptacja projektu- parter http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/pozwolenie%20na%20budowe/domek3.jpg posadowienie na działce http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/pozwolenie%20na%20budowe/domek23.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 19.03.2006 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Jak widać, domek będzie nieco z tyłu w porównaniu do domów sąsiednich- 9m od krańca drogi. Naprzeciwko naszej działki jest sad- co zauważyłam ostatnio. Fakt ten bardzo mnie ucieszył, ponieważ mam nadzieję, że w najbliższym czasie nikt tam nic nie pobuduje. No i nikt nie będzie nam zaglądał do sypialni i łazienki. , chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.03.2006 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Pierwsze koty za płoty..., tzn. wydałam pierwsze pieniążki związane z taką prawdziwą budową. Nie jakieś tam papiery, czy kwity, ale PUSTAKI- POROTHERM 30P+W za okrągłą sumkę 5300zł. W tej cenie są również pustaki narożne- 1 paleta. Teraz będą sobie tak stały do czasu, aż będą potrzebne. Wtedy będą mi je zwozić na budowę w zależności od zapotrzebowania na dany etap. Bardzo mi odpowiada ta forma, bo nie muszę się martwić, czy mi ich ktoś nie podprowadzi. Na zakupy wzięłam ze sobą męża- niech ma tę satysfakcję , że również uczestniczył w zakupach. No i otrzymaliśmy wycenę naszego dachu- dachówka betonowa Euronit Profil -S: 6564,32zł (w tym dachówki podstawowe, gąsiory, dysk kalenicowy, dachówki skrajne lewe i prawe oraz dachówka z kominem wentylacyjnym) oraz elementy dodatkowe- 2332,60 (w tym grzebień okapu, taśma okapu, kosz aluminiowy, klin kosza, taśma pod gąsior aluminiowa, klamra do gąsiora, taśma do obróbek kominiarskich ołowiana, listwa do obróbek kominiarskich, folia dachowa) W sumie: 8896,92 zł Wydaje mi sie to całkiem przyzwoicie. Zastanawiamy się jeszcze tylko nad kolorem, ale to trochę później. Pytałam przy okazji o cenę dachówek ceramicznych- byłoby ok 3 000zł drożej. Przypomnę, że dach ma 189m2 powierzchni- w tym dwie lukarny. Rynny kosztowałyby ok 900zł. A strop górny będzie jednak taki jak w projekcie. Lany wyszedłby bardzo ciężki, a dach będzie ważył ok 9 ton, więc myślę, że obawa przed silnymi wiatrami nie jest tu uzasadniona. Przy okazji doradca zauważył pewne niedociągnięcia, jeżeli chodzi o kominy (wcześniej już mój wykonawca zaproponował zebranie kilku "grzybków wentylacyjnych" w jeden komin) byłoby taniej i estetyczniej. Jest jeszcze kwestia podciągu w salonie. W miejscu, gdzie kończy się część kominkowa, a zaczyna jadalna jest podciąg. Pan, który wyliczał mi dach zaproponował, byśmy zrezygnowali z podciągu, a zamiast tego ustawili filary- 2-3 podtrzymujące belki stropowe. Jeden już jest- w miejscu gdzie było wg projektu okno kuchenne. Myślę jednak, że podciąg będzie wyglądał lepiej- można go wykorzystać jako dodatkowy element ozdobny- jakieś podświetlenia, halogeny itp. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 23.03.2006 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Ten odcinek w całości poświęcę relacji ze spotkania z doradcą kredytowym. Doradcą okazała się miła młoda pani, która również stara sie o kredyt. Przypomnę, że chodzi o firmę Open Finance. Kiedy wspomnieliśmy (zaraz na wstępie), że mamy już kredyt na działkę i chcialibyśmy skonsolidować go z kredytem na budowę, zmarszczyła czoło. Fakt ten oczywiście zawęził krąg banków, mogących wspomóc nasze budowlane zmagania sporym kredytem. Potem okazało się, że właściwie spełaniamy wymagania każdego banku, jeśli chodzi o inne kryteria Mąż- zawód zaufania publicznego, oboje mamy pracę w budżetówce na czas niekreślony, itp, itd. Przypomnę, że interesuje nas kredyt na 30 lat w CHF- raty malejące. W Millenium zaproponowano nam 2,26% + ubezpieczenie od brakującej części kredytu. Prowizja 1%. Potrzebne byłoby tu jeszcze ubezpieczenie na życie- jakieś 87 zł miesięcznie. Pierwsze raty wyniosłyby nas ok 1300 zł miesięcznie. Bardzo nam odpowiada ta oferta- zobaczymy tylko, czy zechcą udzielić nam tego kredytu. Swoje papiery wyślemy jeszcze do dom Banku i getin banku. Tamte oferty nie były już tak ciekawe, ale .... zawsze warto się jakoś zabezpieczyć. Wczoraj była u nas w domu jeszcze jedna pani- tym razem doradca z Goldenegg. Wypytała nas o wszystko ( ) i sobie poszła. A tak poważnie to jakaś znajoma znajomych- teraz już również nasza. Przeanalizuje nasze warunki i przyjdzie w niedzielę wieczorem z propozycjami. Mamy więc z czego wybierać. Problem w tym, że do końca przyszłego tygodnia musimy już załatwić wszystkie papiery związane z kredytem, bo mój mąż znowu wyjeżdża. No i nie mamy jeszcze kosztorysu. Kontaktowałam się z archonem- pani poinformowała mnie tylko, że jak już będzie gotowy (nie wiem kiedy- bo tylko nagrała mi się na poczcie głosowej) to go na pewno wyślą. A dziś za oknem już prawdziwa wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 26.03.2006 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Mój kochany mężulek usiadł przed chwilą do komputera i stworzył taki oto kosztorys naszego domu ( to dla potrzeb bankowych- kredyt) 1 Przygotowanie terenu 500zł2 Uzbrojenie terenu 0zł2a przyłącza kanalizacyjne 2000zł2b przyłącza do sieci wodociągowej 2000zł2c przyłącza do sieci elektrycznej 3500zł2d przyłącza do sieci gazowej 5000zł2e przyłącza do sieci telekomunikacyjnej 500zł 3 Roboty ziemne 1000zł4 Fundamenty i ściany fundamentowe 13000zł5 Piwnice i strop piwnicy 0zł6 Izolacja pionowa i pozioma parteru 4000zł7 Sciany zewnętrzne 40000zł8 Stropy wewnętrzne, schody, podesty 20000zł9 Ściany wewnętrzne 8000zł10 Tynki wewnętrzne 16000zł 11 Konstrukcja dachowa 10000zł12 Pokrycie dachowe 11000zł13 Izolacja termiczna dachu, stropu 10000zł14 Okna 18000zł15 Drzwi zewnętrzne, wewnetrzne 6000zł 16 Glazura 7000zł17 Roboty malarskie 4500zł18 Podłogi, posadzki, wykładzina 10000zł19 Instalacje wewnętrzne, w tym 0zł19a wodno-kanalizacyjna 10000zł19b gazowa 5000zł19c elektryczna 15000zł20 Ogrzewanie 15000zł 21 Wyposażenie kuchni, łazienek 7000zł22 Meble wbudowane 1000zł23 Wykończenie zewnętrzne 12000zł24 Inne 3000zł Suma 260000zł Czy ktoś mógłby mi ewentualnie napisać, czy taki kosztorys ma ręce i nogi? Chodzi mi głównie o instalacje, ogrzewanie (planujemy gazowe z piecem dwufunkcyjnym + kominek z płaszczem wodnym- ogrzewanie podłogowe w łazienkach, kuchni i wiatrołapie)Dach mamy wstępnie wyliczony z dachówką cementową- może ulec zmianie na ceramikę. Dodam, że chcieliśmy zawyżyć nieco koszty początkowe, a zmniejszyć końcowe. Wiadomo, na początku zależy nam na wyższych transzach, roboty wykończeniowe planujemy częściowo wykonać sami (malowanie, układanie paneli na górze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.03.2006 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 Właśnie dziś uprawomocniło się moje POZWOLENIE NA BUDOWĘ. Oczywiście szybciutko pojechałam do starostwa, aby wbito mi śliczniutką czerwoną pieczątkę, potwierdzającą ten fakt. Do wniosku kredytowego potrzebuję jeszcze operatu kredytowego. Szukałam więc rzeczoznawcy, który mógłby mi zrobić wycenę działki i domu- niestety takowego nie znalazłam. Ale przy okazji porozmawiałam jeszcze chwilę z panem, który wyceniał mi dach i wiecie co...? Bardzo mnie pocieszył. Stwierdził mianowicie, że powinniśmy się zmieścić w kwocie 220 000zł- bez problemu. (chodzi o dom do zameszkania) Kiedy spytałam, czy starczy mi na okna 18 000zł- powiedział, że nawet z roletami zewnętrznymi. No i o okna nie ma co się martwić- raczej nie zdrożeją. Nie ma w tej chwili również czegoś takiego jak okno nietypowe. Wszystkie liczone są tak samo. Beton na fundamenty mogę spokojnie zamówić B15- jest tańszy od B20, a pan ręczy za jego jakość. (Beton i stal na fundamenty wyniosą mnie ok 5000zł- wg jego wyliczeń- a policzył jednak B20) Bardzo mnie ucieszyła ta jego wizyta, bo bałam się, że nie zmieścimy się w kwocie 260 000zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.03.2006 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Mam również wyceniony strop nad parterem TERIVA: wartość wszystkich belek i pustaków- 3968,85zł brutto A kominy -3606,00zł brutto Kanały wentylacyjne będą jednak jakos połączone i wyjdzie to też trochę taniej. Dziś zostawiłam również więźbę do wyceny. Rozmawiałam z wykonawcą na budowie, gdzie akurat robi więźbę. I wiecie co? Bardzo się rozczarowałam i nie wiom co mam o tym myśleć. Na placu leżała bowiem więźba przygotowana do ułożenia- zaimpregnowana. Pytam go, dlaczego jest zielona tylko na wierzchu, w ogóle impregnat nie wniknął do środka. A on zaskoczony moim pytaniem stwierdził, że ta cała impregnacja to i tak tylko dla spokoju psychicznego. Ja na to, że nie chcę, żeby mi robaszki za dziesięć lat dach zjadły, a on- że i tak za 50 lat trzeba będzie dach wymieniać. Nawet ciśnieniowe impregnacje ponoć niewiele dają, tylko słono kosztują. Ścieło mnie z nóg i chyba poszukam innego wykonawcy. I jeszcze problem z kredytem. Już byliśmy zdecydowani na bank Millenium, ale ponoć chcą aż 50% faktur. Dla mnie to kompletna bzdura, skoro kredytują budowy systemem gospodarczym. To powiedział nam doradca Goldenegg. Jutro jedziemy ponownie do Open Finance, tam mówili, że w Millenium nie potrzeba żadnych faktur. Czy to możliwe, że każda firma doradcza ma z tym samym bankiem zupełnie inne warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 30.03.2006 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 A jednak Millenium nie potrzebuje żadnych faktur. Tak tylko sobie zastrzegają, bo gdy np. wykonawca się rozmyśli, rozchoruje i nie ma postępów na budowie, to oni mogą sobie tych fakturek zażyczyć. Podobnie jest w PKO BP- ju na wstępie mówią, że faktur nie wymagają, ale jakby co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 05.04.2006 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2006 Wczoraj otrzymałam wycenę więźby dachowej.I tak:Więźba dachowa:4 520 zł + Vat 7%= 4 836zł Wykonanie więźby 2 550+ Vat 7%= 2 728zł Gwoździe ok 200 złimpregnat ok 280 zł Łaty ok 1000złkontrłaty ok 180 zł Co Wy na to? A tak poza tym, to siedzę w domku- mam opiekę nad dzieckiem. Mój młodszy synek złapał jakiś paskudny wirus- ma biegunkę, ciągle wymiotuje. Nic nie je od niedzieli i nie chce również pić. Jak już coś wypije- to zaraz zwraca. Bardzo się boję, że w końcu wylądujemy na oddziale. Jest taki osłabiony, teraz zasnął, więc mogłam na chwilę usiąść przy komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 08.04.2006 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Wklejam pierwsze zdjęcia mojej działki, żebyście uwierzyli, że naprawdę ją mam. Zaczęła się wiosna -czas więc na pierwsze prace w przyszłym ogrodzie. narożnik południowo zachodni- w końcu działki widać ogrodzenie, brzoza w samym rogu jest jeszcze na naszej działce. Tu powstanie mini sad. http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0270.jpg zdjęcie na bramę wjazdową- wschód. Po lewej stronie widoczna odrapana ściana sąsiada- od strony północnej. Na szczęście nie bedziemy mieć okna na tą stronę. Za ogrodzeniem jest droga- z kostki z progami, a za drogą widać sad, o którym pisałam wcześniej. http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0266.jpg tu jeszcze raz widok na bramę wjazdową i kupę gruzu (na pewno się przyda) http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0282.jpg tu widoczny już nasz mini sad. Dziś wsadziliśmy 9 drzewek owocowych. Narożnik północno zachodni http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0283.jpg a tu inwestor przy pracy http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0272.jpg efekty naszej dzisiejszej pracy http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0275.jpg a tu inspekcja sadownicza http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/sadzenie%20drzewek/PICT0284.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 08.04.2006 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 Przy okazji sadzenia drzewek poznaliśmy sąsiada- bardzo sympatyczny pan. Skorzystaliśmy z jego wody, by podlać nasze pierwsze uprawy i zamieniliśmy kilka zdań. Mam nadzieję, że będzie nam się miło sąsiadowało. Kiedy spytaliśmy, czy drzewka nie za blisko jego granicy posadziliśmy zrobił wielkie oczy i stwierdził, że możemy sobie nawet w granicy posadzić- jemu to absolutnie nie przeszkadza. Nie znam jeszcze sąsiadów od strony północnej- ale mam nadzieję, że są ok. Kopiąc doły pierwszy raz właściwie mięliśmy okazję się przekonać, jaką mamy glebę. Porażka- tzn z wierzchu czarna- zachwaszczona do bólu, poprzerastana wszelakimi korzeniami roślin różnej maści. Warstwa poniżej 1,5 szpadla- piach. Decyzja zapadła- przy wybieraniu humusu wywozimy całą ziemię z działki- przywozimy normalną- ogrodniczą(mam nadzieję, że nie porazi nas jakoś cenowo), latem obsiewamy jakimś nawozem zielonym, jesienią przekopujemy (czytaj przeoramy). Po pracach wykończeniowych na zewnątrz domu- zakładamy trawnik. Zapomniałam dodać- za sadem przy ogrodzeniu posadzimy sobie jeszcze malinki (po prostu przesadzę je z działki rekreacyjnej, którą pilnie uprawiam), pożeczki, aronię i agrest- czego się nie robi dla dzieci? Tak a propos działki rekreacyjnej- używam jej teraz w celu rozpłodowym To znaczy ukorzeniam sobie na przykład bukszpan i zamierzam również thuje. Jesienią kupiłam malutkie sadzonki bukszpanu, ogoliłam dokładnie i te malutkie gałązeczki wpakowałam do ukorzeniacza, a potem do doniczki. Stały tak sobie niebożęta na wietrze, deszczu, śniegu i mrozie do dziś. Dzisiaj postanowiłam sprawdzić, co tkwi w donoczkach. Prawie wszystkie puściły piękne korzenie- przesadziłam więc sobie je do grządek, aby miały nieco więcej miejsca i czekały sobie, aż domek urośnie i zrobi się dla nich miejsce. A jest ich 22 sztuki. W moim ogrodzie rośnie sobie jeszcze wiele innych kwiatów, które oczywiście zostaną przeniesione na ulicę ... (czyli tam, gdzie urosnie pistacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 14.04.2006 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Dziś spotkałam się na naszej działeczce z panem rzeczoznawcą. Bałam się tej wizyty, jak nie wiem co, bo przecież od niego teraz baaaaaaaaaaaardzo dużo zależy. Podjechał ślicznym autem (nie znam takiej marki), spóźnił się zaledwie 5! minut, ale bardzo mnie przepraszał (to się nazywa klasa), bo cały czas jechała za nim policja, więc on przepisowo 50/h. Pan bardzo miły, kulturalny, a do tego super przystojny. Obfotografował moją działeczkę, ulicę (pochwalił, że tak ładnie wyłożona kosteczką i że brak chodnika- co znacznie ułatwia sprawę odśnieżania). Zrobił też fotki naszego projektu i uznał, że te 260 000zł na taki domek to tak w sam raz. Niezmiernie ucieszyło mnie to stwierdzenie- no bo to chyba znaczy, że poprze nasz wniosek. No i czego ja się tak bałam? Przy okazji, oglądając projekty zagospodarowania i wyrys z ewidencji gruntów pan uświadomił mi, że kanalizę mamy już na działce- a ja myślałam, że tylko w drodze. Zaraz po świętach- w poniedziałek pan zamierza wysłać wszystkie dokumenty do centrali- bo "pewnie państwu się spieszy ". Oczywiście- bardzo nam się spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.04.2006 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Dzisiaj zadzwonił mój wykonawca, że ma teraz trochę czasu i może moglibyśmy już zacząć fundamenty. A ja nie mam jeszcze pieniędzy. Czekamy wciąż na decyzje z banku i pewnie jeszcze tak sobie trochę poczekamy. Póki co jakoś mnie to nie bardzo denerwowało, ale jak wykonawca dziś zadzwonił... Ta świadomość, że nasz domek mógłby już sobie powoli zacząć rosnąć, tym bardziej, że pogoda sprzyjająca. Na początek w sumie niewiele potrzeba- trochę stali i betonu. A my trzymamy pieniążki na pokrycie kosztów kredytu, załatwienie prądu i wody. Ach, jestem zła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 22.04.2006 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Oto najnowszy kosztorys, przygotowany na potrzeby kredytu. Jak się okazało, tamten pierwszy nie bardzo sie nadawał. Uprzedzam, że stan surowy policzyliśmy trochę "na wyrost" w stosunku do wykończenia. Ale wolelibyśmy mieć wyższe pierwsze transze- czytałam, że pierwsze transze kredytu są z reguły niskie. 1. roboty ziemne-2000zł 2.fundamenty- 28000zł 3.ściany konstrukcyjne nadziemia- 8000zł 4.ścianki działowe-6000zł 5.stropy, balkony, tarasy-15000zł 6.schody-2000zł 7.dach-konstrukcja, ocieplenie-25000zł 8.dach- pokrycie, obróbki-20000zł 9.stolarka okienna- 18000zł 10.stolarka drzwiowa-8000zł 11.podłogi, posadzki- 30000zł 12.tynki wewnętrzne, okładziny- 20000zł 13. malowanie-5000zł 14.elewacja-20000zł 15.instalacja wod,kan.-3000zł 16.instalacja c.o i c.w-22000zł 17.instalacja gazowa-2000zł 18.instalacja elektr.5000zł 19.przyłącze wodne-1600zł 20.przył.kanal.-2000zł 21. przył. energet. 2400zł 22.przył. gazowe-2000zł 23.dokumentacja, nadzór-2000zł 24.roboty zewnętrzne-6000zł 25.inne prace-5000zł RAZEM:260 000zł Wystarczy??? MUSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 24.04.2006 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Dziś temat bardzo odbiegający od budowlanego. Jak spędzili niedzielę inwestorzy? Inwestorka próbuję swoich sił na skałkach: http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0312.jpg http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0313.jpg A tu zdobyłam szczyt: http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0320.jpg Tu mój mąż dzielnie walczy z "biblioteką" (nazwa skałki) http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0301.jpg A tu mój starszy syn- jak widać już połknął bakcyla: http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0297.jpg A takie mięliśmy widoki:http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0292.jpg http://i50.photobucket.com/albums/f308/dobryszyce/PICT0295.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.04.2006 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 KREDYT PRZYZNANY ale Tylko 260 000zł I co z tym zrobić? Wnioskowaliśmy o 300 000. 40 000zł kosztuje nas sama działka, a zdania co do kosztów budowy domu są bardzo podzielone. Rzeczoznawca z banku oglądając projekt stwierdził, że te 260 000zł to tak akurat na domek. Spróbujemy interweniować- jeszcze dzisiaj spotykamy się ponownie z doradcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts