arkadiusz 19.02.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Dzis otrzymalismy kosztorys od pierwszej ekipy za stan surowy zamkniety............43tys PLN. Dom 144m2 - budowa w Lomiankach pod Warszawa. W tej cenie jest rowniez wylanie fundamentow. Budynek (projekt Muratora) jest tak prosty ze chyba ciezka znalesc prostszy. Facet chyba troche przesadzil z ta cena - nie uwazacie? Aha, wycena przy zalozeniu, ze dom bedzie z BK Ytong 36.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 19.02.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Prawie jak z materiałami Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam Dostałem wycene od dwóch wykonawców (bez dachu, ale za to z piwnicami) Nic mnie nie interesuje (sprzęt, jedzenie itd) 1. 13700 2. 12000 Wybrałem droższego, bo muruje i używa szmatki do czyszczenia każdej cegły . Projekt w moim albumie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 19.02.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Prawie jak z materiałami Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam Dostałem wycene od dwóch wykonawców (bez dachu, ale za to z piwnicami) Nic mnie nie interesuje (sprzęt, jedzenie itd) 1. 13700 2. 12000 Liczylem, ze facet rzuci kwote 25tys - no moze 30tys ale 43 powalilo nas na kolana:-((( Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 19.02.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Ja zapłaciłem za stan surowy (bez więzby i pokrycia) 11000 zł. Dom 170 m2. Za więzbę i pokrycie blachą + 7 okien dachowych + rynny 5000 zł. Przyznam ze cena 43000 rzuca o glebę Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.02.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Moja pierwsza wycena jaką usłyszałem wynosiła 135 tyś (prosty dom 116m2+16m2 garaż). Już wtedy wiedziałem, że materiały bedą kosztować poniżej 60 tyś (w rzeczywistości kosztowały 54790 zł), więc za robocizne wychodziło ponad 75 tyś. PS Znalazłem ekipę, która mi to zrobiła za 22400 zł (w tej cenie geodeta, koparki, pompy do betonu, transport różnych materiałów których nie dało się przywieźć za darmo, jakieś inne drobne prace). Dodatkowo zapłaciłem 1000zł za kanalizację w przyziemiu (rob.+mat.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 19.02.2006 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Pytanie do:marcin_budowniczyCarlos1KAS01 Czy mieliscie podpisane umowy z ekipami, czy budowa byla bez umowy - "na gebe"? Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.02.2006 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Miałem umowę. Wykonawca stanu surowego wziął 20800zł. Koszty poszczególnych etapów podaje w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.02.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 warto trochę czasu poświęcic na szukanie ekipy spotkałem się z 6 ma za stan sr. otwarty , dach kryty dachowką roznica w robociznie 20 tyś PLN !!!!!!!!!!!!!!!! przy czym najtansza ekipa zrobi sama wykop pod fundament, pozostali chcieli koparkę dom 130 m2 pow uz. + garaz + pom gosp. szukaj i pytaj nie decyduj sie na 1 czy 2 gich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 19.02.2006 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 [ciach....] przy czym najtansza ekipa zrobi sama wykop pod fundament, pozostali chcieli koparkę dom 130 m2 pow uz. + garaz + pom gosp. szukaj i pytaj nie decyduj sie na 1 czy 2 gich OK, no to ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 19.02.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 nie chce zapeszac w srode podpisuje umowe odpowiedz w srode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiusz 19.02.2006 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 nie chce zapeszac w srode podpisuje umowe odpowiedz w srode To chociaz napisz z czego budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 20.02.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Pytanie do: marcin_budowniczy Carlos1 KAS01 Czy mieliscie podpisane umowy z ekipami, czy budowa byla bez umowy - "na gebe"? Arek Dopiero zaczynam na wiosnę, spłodzę jakąś umowę. Nie lubie nic na gebe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 20.02.2006 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Pytanie do: marcin_budowniczy Carlos1 KAS01 Czy mieliscie podpisane umowy z ekipami, czy budowa byla bez umowy - "na gebe"? Arek W moim przypadku była to umowa na gębę. Ale wykonawcy byli mi na tyle dobrze znani ze nie miałem się czego obawiać. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 20.02.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 nie chce zapeszac w srode podpisuje umowe odpowiedz w srode To chociaz napisz z czego budujesz? budowa tradycyjna - ławy wylewane, beton komurkowy, strop monolityczny, dachówka prw.cementowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzemoBDG 20.02.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Liczylem, ze facet rzuci kwote 25tys - no moze 30tys ale 43 powalilo nas na kolana:-((( Arek Możliwe, że zostawił sobie "spory margines negocjacyjny"... Za dom 140m2 z 70m2 piwnicą miałem oferty około 20-25 tys. Lecz piwnica z bloczków betonowych to były 3 tygodnie więcej pracy (plus wylewanie dodatkowego - piwnica/parter - ktoś musi położyć zbrojenie, pustaki, zrobić szalunki dookoła itd.). Dach też kosztuje (cieśla ok.3 tys. i podobnie dekarze, choć wszystko zależy od stopnia komplikacji dachu). Twoje oczekiwania co do ceny wydają się zasadne. Koniecznie niech podpiszą umowę (z gwarancją/rękojmią na wykonywane prace). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 20.02.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dzis otrzymalismy kosztorys od pierwszej ekipy za stan surowy zamkniety............43tys PLN. Dom 144m2 - budowa w Lomiankach pod Warszawa. W tej cenie jest rowniez wylanie fundamentow. Budynek (projekt Muratora) jest tak prosty ze chyba ciezka znalesc prostszy. Facet chyba troche przesadzil z ta cena - nie uwazacie? Aha, wycena przy zalozeniu, ze dom bedzie z BK Ytong 36.5. Odpowiedź może być tylko jedna: pogoń pajaców! Ja też miałem ofertę na 60.000 stan surowy otwarty, sama robocizna. W końcu znalazłem wykonawcę za 25.000 - dom zbudowany, zamieszkany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelina632 20.02.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Prawie jak z materiałami Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam Dostałem wycene od dwóch wykonawców (bez dachu, ale za to z piwnicami) Nic mnie nie interesuje (sprzęt, jedzenie itd) 1. 13700 2. 12000 Wybrałem droższego, bo muruje i używa szmatki do czyszczenia każdej cegły . Projekt w moim albumie Pozdrawiam wmarcin mam zamiar ruszyć z budową za miesiąc jeżeli twierdzisz że wybudowali za takie grosze i są dobrzy to daj namiar.wzeszłym roku wybudowałam budynek płaciłam 45tys. budynek ma 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 20.02.2006 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Prawie jak z materiałami Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam Dostałem wycene od dwóch wykonawców (bez dachu, ale za to z piwnicami) Nic mnie nie interesuje (sprzęt, jedzenie itd) 1. 13700 2. 12000 Wybrałem droższego, bo muruje i używa szmatki do czyszczenia każdej cegły . Projekt w moim albumie Pozdrawiam wmarcin mam zamiar ruszyć z budową za miesiąc jeżeli twierdzisz że wybudowali za takie grosze i są dobrzy to daj namiar.wzeszłym roku wybudowałam budynek płaciłam 45tys. budynek ma 150m2 Oj cały 2006 mają zajęty, ja już uzgadniałem z nimi w listopadzie 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 21.02.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Przede wszystkim napisz co masz w tym stanie surowym zamknietym, bo co ekipa i co inwestor to inaczej te sprawy rozumie. np. czy oni ci maja osadzic okna w elewacjach, czy to jest z instalacjami i wylewkami, czy jest drenaz itd.Mysle ze spokojnie mozna sobie wyobrazic, ze dom tej wielkosci, o ile jest budowany w bogatej wersji stanu surowego zamknietego moze tyle kosztowac.Ja za surowy otwarty, prosty dom, 100m2 plus garaz place jakies 27tys - rozmawialem z 6 ekipami, i to byla najnizsza cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzza 22.02.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Ja mam duży dom 290m.Też Warszawa. Rozmawiałam z kilkoma ekipami - i ceny od 28-35tys.umówiłam się z takim za 32tys - ale sam opuscil cenę do 29tys.Stan surowy z więźbą. Wszystkie ekipy polecane z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts