Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robocizna - stan surowy zamkniety - chyba przesadzil?

arkadiusz

Recommended Posts

Dzis otrzymalismy kosztorys od pierwszej ekipy za stan surowy zamkniety............43tys PLN. Dom 144m2 - budowa w Lomiankach pod Warszawa. W tej cenie jest rowniez wylanie fundamentow. Budynek (projekt Muratora) jest tak prosty ze chyba ciezka znalesc prostszy. Facet chyba troche przesadzil z ta cena - nie uwazacie? Aha, wycena przy zalozeniu, ze dom bedzie z BK Ytong 36.5.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawie jak z materiałami :-) Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam :-(

Dostałem wycene od dwóch wykonawców (bez dachu, ale za to z piwnicami)

Nic mnie nie interesuje (sprzęt, jedzenie itd)

1. 13700

2. 12000

Wybrałem droższego, bo muruje i używa szmatki do czyszczenia każdej cegły :-).

Projekt w moim albumie

Pozdrawiam

Prawie jak z materiałami :-) Według mnie cholernie drogo, ale może ja za mało zarabiam :-(

1. 13700

2. 12000

Liczylem, ze facet rzuci kwote 25tys - no moze 30tys ale 43 powalilo nas na kolana:-(((

Arek

Moja pierwsza wycena jaką usłyszałem wynosiła 135 tyś (prosty dom 116m2+16m2 garaż). Już wtedy wiedziałem, że materiały bedą kosztować poniżej 60 tyś (w rzeczywistości kosztowały 54790 zł), więc za robocizne wychodziło ponad 75 tyś. :roll: :-?

PS Znalazłem ekipę, która mi to zrobiła za 22400 zł (w tej cenie geodeta, koparki, pompy do betonu, transport różnych materiałów których nie dało się przywieźć za darmo, jakieś inne drobne prace). Dodatkowo zapłaciłem 1000zł za kanalizację w przyziemiu (rob.+mat.)

warto trochę czasu poświęcic na szukanie ekipy

spotkałem się z 6 ma

za stan sr. otwarty , dach kryty dachowką

roznica w robociznie

20 tyś PLN !!!!!!!!!!!!!!!! przy czym najtansza ekipa zrobi sama wykop pod fundament, pozostali chcieli koparkę :o

dom 130 m2 pow uz. + garaz + pom gosp.

szukaj i pytaj nie decyduj sie na 1 czy 2 gich

Liczylem, ze facet rzuci kwote 25tys - no moze 30tys ale 43 powalilo nas na kolana:-(((

Arek

Możliwe, że zostawił sobie "spory margines negocjacyjny"... Za dom 140m2 z 70m2 piwnicą miałem oferty około 20-25 tys. Lecz piwnica z bloczków betonowych to były 3 tygodnie więcej pracy (plus wylewanie dodatkowego - piwnica/parter - ktoś musi położyć zbrojenie, pustaki, zrobić szalunki dookoła itd.). Dach też kosztuje (cieśla ok.3 tys. i podobnie dekarze, choć wszystko zależy od stopnia komplikacji dachu). Twoje oczekiwania co do ceny wydają się zasadne. Koniecznie niech podpiszą umowę (z gwarancją/rękojmią na wykonywane prace).

Dzis otrzymalismy kosztorys od pierwszej ekipy za stan surowy zamkniety............43tys PLN. Dom 144m2 - budowa w Lomiankach pod Warszawa. W tej cenie jest rowniez wylanie fundamentow. Budynek (projekt Muratora) jest tak prosty ze chyba ciezka znalesc prostszy. Facet chyba troche przesadzil z ta cena - nie uwazacie? Aha, wycena przy zalozeniu, ze dom bedzie z BK Ytong 36.5.

Odpowiedź może być tylko jedna: pogoń pajaców!

Ja też miałem ofertę na 60.000 stan surowy otwarty, sama robocizna.

W końcu znalazłem wykonawcę za 25.000 - dom zbudowany, zamieszkany....

1. 13700

2. 12000

Projekt w moim albumie

Pozdrawiam

wmarcin mam zamiar ruszyć z budową za miesiąc jeżeli twierdzisz że wybudowali za takie grosze i są dobrzy to daj namiar.wzeszłym roku wybudowałam budynek płaciłam 45tys. budynek ma 150m2

1. 13700

2. 12000

Projekt w moim albumie

Pozdrawiam

wmarcin mam zamiar ruszyć z budową za miesiąc jeżeli twierdzisz że wybudowali za takie grosze i są dobrzy to daj namiar.wzeszłym roku wybudowałam budynek płaciłam 45tys. budynek ma 150m2

Oj cały 2006 mają zajęty, ja już uzgadniałem z nimi w listopadzie 2005

Przede wszystkim napisz co masz w tym stanie surowym zamknietym, bo co ekipa i co inwestor to inaczej te sprawy rozumie. np. czy oni ci maja osadzic okna w elewacjach, czy to jest z instalacjami i wylewkami, czy jest drenaz itd.

Mysle ze spokojnie mozna sobie wyobrazic, ze dom tej wielkosci, o ile jest budowany w bogatej wersji stanu surowego zamknietego moze tyle kosztowac.

Ja za surowy otwarty, prosty dom, 100m2 plus garaz place jakies 27tys - rozmawialem z 6 ekipami, i to byla najnizsza cena.