Marcin1976 19.02.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 witam chcę kupic kocioł zgazowujący drewno czytałem już cos o tym ale wydaje mi sie ze ciagle wiem zbyt mało czy jest ktos co moze uzywa tego rodzaju kotla i ma opinie na temat uzytkowania wydajnosci kosztow mam dom o powierzchni uzytkowej 140 m.mam jeszcze pytanie czy takzwany kociol uniwersalny zgazowujacy drewno wegiel slome brykiet dziala na tych samych zasadach .czy kupujac uniwersalny a opalajac samym drewnem bede potrzebowal wiecej opalu niz do pieca na samo drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guzik 01.03.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Mam domek o pow. 180m z garażem, ogrzewamy go piecem na drewno (zgazowanie drewna) już 2 sezon a oto plusy i minusy:+ niski koszt, sezon 20m3 drewna, brzoza,grab+ podkładać do pieca 2-3 razy na dobę, zależy od temp na zewnątrz+ w domu jest b. ciepło+ popiołu jest mało, 1 wiaderko na tydzień - niestety trzeba podkładać i czasami się uwędzić- drewno powinno byc wysezonowane przynajmnie 1 rok- rąbanie, noszenie itd.- raz na tydzień czyszczenie pieca- w razie wyjazdu, ktoś musi zająć się ogrzewaniem, niestety to nie piec na gaz lub olej.... pozdro, to ja tyle guzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert_Myslowice 14.03.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 witam Przyłaczam się do opini przedpiścy choć ja widzę więcej plusów a w zasadzie jeden...CENA opału kupuje drewno bezpośrednio od leśniczego, męczę się sam ale to w sumie gimnastyka dla zdrowia pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 14.03.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Miałem taki piec i po miesiącu miałem go dość, oto dlaczego:- bardzo trudno o odpowiednie drewno, trzeba 2 lata suszyć - ciągle dokładać, ja dokładałem 3-4 razy na dobę- wędzarnia w całym domu, przenikliwy zapach ogniska- zniszczony komin- pozorne oszczędności - coraz droższe drewno za sprawą coraz droższego gazu, więc ludzie ogrzewają domy kominkami i podbijają ceny drewna. Teraz mam na miał i jest dużo lepiej !!!!! andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 15.03.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Miałem taki piec i po miesiącu miałem go dość, oto dlaczego: - bardzo trudno o odpowiednie drewno, trzeba 2 lata suszyć - ciągle dokładać, ja dokładałem 3-4 razy na dobę - wędzarnia w całym domu, przenikliwy zapach ogniska - zniszczony komin - pozorne oszczędności - coraz droższe drewno za sprawą coraz droższego gazu, więc ludzie ogrzewają domy kominkami i podbijają ceny drewna. Teraz mam na miał i jest dużo lepiej !!!!! andy999 Zgadza się, ceny drewna idą systematycznie w górę i są spore kłopoty z dostępnością (przynajmniej w moich okilicach) ale to nie jest wina opalających kominkami. Ogólnie w tej chwili sprzedaż drewna jest podpożądkowana dużym odbiorcom (zakłady meblarskie, producenci płyt, nawet energetyka) a maluczcy na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 20.03.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Na dolnym śląsku cena drewna od dwóch lat dla odbiorców indywidualnych jest taka sama. Mieszkam w środku puszczy, więc brak problemów z dostępnością. Mam komin z wkładką, więc nic złego się nie dzieje. I nie mam zapachu ogniska w całym domu. Jest tanio, nawet jeśli zlecisz komuś cięcie, rąbanie i układanie. Niestety, trzeba zainwestować w skład drewna (ja mam 2 piękne szopy przyklejone symetrycznie do ścian szczytowych budynku gosp.). Trzeba też dokładać, ale odrobina ruchu jeszcze nikomu nie zaszkodziła.Odradzam zakupu kotła Orlan - mój wykończył się w 4 sezonie grzewczym. To tandeciarstwo, wcześniej kilkakrotnie musiałem go naprawiać. Kupiłem Atmosa i na razie jestem zadowolony. A węglowego płu nie znoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts