Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marta

mój dach ma powierzchnię 189m2.

W PKO BP nie chcą nam obniżyć oprocentowania, mimo, że to będzie już nasz trzeci kredyt w tym banku. Nie wiem, jak jest teraz, ale kiedy w Millenium proponowano 2.26%, w PKO BP- 2.95%. Teraz wiem, że w Milenium jest już coś ok 2.65%, więc pewnie i PKO podniósł. Zresztą ostatnio strasznie nas wkurzyli. Bierzemy w Milenium, wczoraj dostarczyliśmy wszystkie dokumenty doradcy kredytowemu.

Aga

już wszystko ok. Myślę, że to Cola pomogła. Chyba na stałe wejdzie do naszej apteczki. Po pierwsze mały chętnie ją pił- a wcześniej nie chciał pić nic, co groziło odwodnieniem i podaniem kroplówki, po drugie, wymioty rzeczywiście ustąpiły. Dzięki- teraz będę już wiedziała- Cola i paluszki :p

iga

dzięki za zainteresowanie- już wszystko ok. A u Ciebie już widać domek. Zaraz wstąpię do Twoich komentarzy.

zielonooka

bardzo dziękuję. Cieszy mnie zwłaszcza Twoja opinia co do projektu. Wiadomo- architekt się zna na rzeczy, a skoro twierdzisz, że projekcik ładny, to już jestem w niebie :p :p :p :p

Tabaluga, zaskoczyłaś mnie zupełnie - chodzi mi o drzewka, a nie naleśniki. :lol: :lol: :lol:

I w dodatku sama robisz sadzonki! :o :o :o Jestem pełna podziwu, naprawdę. :lol: :lol: :lol:

siłaczko

nauczyciele też uprawiają ogrody :wink:

Ja to uwielbiam, tak samo jak uwielbiam robić przetwory. A sadzonki to nic trudnego, zresztą sama byłam zaskoczona, że tak pięknie się przyjęły. O ukorzenianiu thui czytałam gdzieś na forum- chyba o ogrodach. Po prostu chcę zaoszczędzić gdzie się da, a jednocześnie mieć piękny ogród przed domem. Na szczęście niedaleko mam działkę rekreacyjną, na której uprawiam sobie zioła (bez których nie wyobrażam sobie życia), drzewka i kwiaty. I zamierzam oczywiście w przyszłości przenieść to wszystko (no prawie) na mój ogród przydomowy.

Jaką powierzchnię zajmuje Wasz mini-sad? Ja też chcę dokładnie 9 drzewek owocowych :o :D . Tylko trochę się boję, żeby nie zajeły mi połowy działki, bo jeszcze jakieś kwiatki chciałabym posadzić.

Kasiu

niestety nie wiem. Drzewka posadziliśmy w dwóch rzędach, ok 2,5 m odległości od siebie. Postaram się wymierzyć jutro lub pojutrze, to napiszę.

Również chcę mieć jeszcze jakieś kwiatki, krzaczki itp- czyli roślinki ozdobne.

andrzejko

teraz czekam aż drzewa zakwitną. Nie jest to jakiś wielki sad, ale przynajmniej będę mieć widok na przyrodę, a nie na czyjeś okna i odwrotnie. Przynajmniej na razie

a inspekcja była bardzo zmęczona ciężką pracą i chciała szybko do domku do brata

Nie wiem jak tam ze stronami swiata (moze nie doczytalam)

ale tak sam projekt nawet nie wnikajac jak usatwiony na dzialce - zgrabny, ladnie wykorzystane powierzchnie , na poddaszu ustawne pokoje, na gorze nie przesadzili z pow komunikacyjna slowem - same plusy :wink:

nawet balkon (od strony podejrzewam ze ulicy- frontowej ) w ktorych zazwyczaj widze funkcje tylko wizualna a nie funkcjonalna (bo wlasnie zbyt widoczne) tu pelni bardzo fajna funkcje daszku nad wejsciem :wink:

Wogole moje dwie ulubione pracownie typowe to wlasnie Archon i Archipelag

Nie wiem jak tam ze stronami swiata (moze nie doczytalam)

ale tak sam projekt nawet nie wnikajac jak usatwiony na dzialce - zgrabny, ladnie wykorzystane powierzchnie , na poddaszu ustawne pokoje, na gorze nie przesadzili z pow komunikacyjna slowem - same plusy :wink:

nawet balkon (od strony podejrzewam ze ulicy- frontowej ) w ktorych zazwyczaj widze funkcje tylko wizualna a nie funkcjonalna (bo wlasnie zbyt widoczne) tu pelni bardzo fajna funkcje daszku nad wejsciem :wink:

Wogole moje dwie ulubione pracownie typowe to wlasnie Archon i Archipelag

Dzięki zielonooka

Jeśli chodzi o strony świata, to rzeczywiście wejście jest od wschodu- ale odsunęliśmy domek 9 metrów w głąb działki, a po drugiej stronie drogi póki co jest sad.

Mnie również bardzo podobają się projekty archonu- do archipelagu muszę jeszcze zerknąć.

Talabugowidzę, że zdecydowałaś się jednak na Millenium. W piątek miałem mały zgrzyt z tym bankiem. Mianowicie w zeszły poniedziałek złożyłem wniosek o transzę z zaznaczeniem, że ma ona zostać wypłacona w czwartek. Na umowie jest napisane, że wypłata transzy nastąpi w ciągu trzech dni od złożenia wniosku. Pieniędzy potrzebowałem na piątek popołudniu. No i tu zaczęly się schody. Pieniądze nie pojawiły sie ani w czwatrek, ani w piątek, dopiero w sobote rano. Wkurzyli mnie tym na maksa bo w piatek miałem płacić za towar i musiałem w ekspresowym tępie wynaleźć nagle te pieniądze. Na moje pytania dlaczego nie ma tych pieniędzy pani w banku rozkładała bezradnie ręce że to nie jej wina, że to cetrala w Warszawie z niewiadomych przyczyn wstrzymała wypłatę. A tak swoją drogą się zastanawiam czy w związku z zaistniałą sytuacją mogę się domagać jakiś odsetek karnych od banku w związku z opóźnieniem???? Banki w końcu zawsze naliczają takie odsetki w momencie spóźnienia się.

Aga

młodszy zdrowy, to przyszła kolej na starszego. Zdążyłam dziś wrócić z pracy, jak zadzwonili z przedszkola, że Michał jest zielonoblady, ma podwyższoną temperaturę i boli go brzuch. A więc powtórka z rozrywki.

Póki co nie wymiotuje, ale jak tylko zacznie(mam nadzieję, że jednak nie)- Cola będzie się lała strumieniami.

Rom

złożyliśmy wniosek do Millenium (przez dradcę). Mają najkorzystniejsze warunki, a o tych utarczkach z nimi rzeczywiście kilkakrtnie już słyszałam i czytałam. Ale to tylko góra dwa lata- wypłaty transz. Potem będę spłacać kredyt, a u nich odsetki będą mniejsze niż w innych bankach. Mam więc nadzieję, że ten okres - kiedy to oni dają mi pieniążki jakoś przetrwam.

A z tymi odsetkami masz całkowitą rację- powinni płacić tak jak my musielibyśmy płacić za opóźnienia ponad dwadzieścia procent.

Chyba- jak już dostanę ten kredyt, będę wnioskować o kolejne transze z dwutygodniowym wyprzedzeniem.

pozdrawiam

Tabaluga, Rom

z kazym bankiem moga byc hece- ja chyba nie znam takiego ktory by nie mial "grzeszkow" na sumieniu

a np. moja mala przygoda z Kredyt Bankiem w zeszlym roku - nadawalaby sie na tragikomiczne opowiadanie - jak juz tam szlam czy dzwonilam to wpadalam w histeryczny smiech... :wink:

ojjj dlugo by opowiadac...

Jak ładnie u Was! :) Ach i spełniasz moje marzenia ogrodnicze! :) Też mi się marzą drzewka owocowe (ale na mojej działce chyba miniaturki :wink: , - mój tata mówi, że teraz sa już takie odmiany) - wiśnia, morela :) I oczywiście parę krzaków - maliny konieczne, jakaś porzeczka (czerwona i czarna). Problem w tym, ze w przeciwienstwie do ciebie nie mam do ogrodnictwa smykalki (ale znajomi mowia, ze to przychodzi z wlasnym ogrodem :wink: ) i nie mam ziemi rozplodowej. Ale ciebie w pelni podziwiam!!! Już sie nie moge doczekac ogrodu - moze zrob nam zdjecia dzialki :) Na szczescie moj tata to zapalony dzialkowiec ogrodnik - od 3 lat bez dzialki- juz sie pali do naszego ogrodu :)

Jak ładnie u Was! :) Ach i spełniasz moje marzenia ogrodnicze! :) Też mi się marzą drzewka owocowe (ale na mojej działce chyba miniaturki :wink: , - mój tata mówi, że teraz sa już takie odmiany) - wiśnia, morela :) I oczywiście parę krzaków - maliny konieczne, jakaś porzeczka (czerwona i czarna). Problem w tym, ze w przeciwienstwie do ciebie nie mam do ogrodnictwa smykalki (ale znajomi mowia, ze to przychodzi z wlasnym ogrodem :wink: ) i nie mam ziemi rozplodowej. Ale ciebie w pelni podziwiam!!! Już sie nie moge doczekac ogrodu - moze zrob nam zdjecia dzialki :) Na szczescie moj tata to zapalony dzialkowiec ogrodnik - od 3 lat bez dzialki- juz sie pali do naszego ogrodu :)

rzeczywiście czytałam o takich, które potrzebują niewiele miejsca, a cieszą oko- jak kwitną i podniebienie jak owocują. Malinki, pożeczki, jeżyny i aronia zmieścić się jeszcze muszą . Ale póki co nic więcej tam nie sadzę- dopiero jak stanie domek i będę wszystko dokładnie widziała. Ja też nie przejawiałam absolutnie żadnej smykałki ogrodniczej- ba- z dzieciństwa bardzo źle wspominam prace ogrodnicze na małej działce. Ale od czterech lat mamy mały ogródek. Kupiliśmy go, żeby dzieci miały gdzie pobiegać, pobawić się w czystym piasku- nie osiedlowym :evil: śmietniku udającym piaskownicę, no i żeby było gdzie posiedzieć przy grillu. Miała być tylko trawa. Potem pojawiły się jednak jakieś kwiatki, potem drzewka, potem jeszcze szczypiorek, bazylia, i takie tam. Mąż nawet altanę z ytonga pobudował- SAM. No i staram się też trochę czytać. Zdjęcia może wkleję, jak mi zacznie coś kwitnąć, bo na razie tylko przebiśniegi.