Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzymam kciuki, by pieniążki były jak najszybciej !!! Nie denerwuj się jednak. Do jesieni dużo czasu, przy dobrym wykonawcy można zdążyć przed zimą z wieloma robotami. Niektórzy zresztą budują cały dom w jeden sezon. Jeśli chcecie tylko stan surowy w tym roku (jakoś nie doczytałam :oops: :oops: :oops: ) to spokojnie. My zaczęliśmy 11 lipca dopiero :evil: .

Dzięki Wwilou. Rzeczywiście chcemy w tym roku tylko stan surowy zamknięty. Wiem, że zdążymy, ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana i jak widzę, że innym już domki tak pięknie rosną, to ja sama mogłabym lecieć z łopatą i kopać te swoje fundamenty. Nie cierpię czekać.

SMOCZKU ;) , zastanawia mnie, czy aby nie za blisko posadziliście drzewka owocowe, tzn. czy odstępy między nimi nie są zbyt małe?! Tego na zdjęciu niestety nie widać, bo nie ma punktu odniesienia, ale tak na moje oko (wiem, że na oko, to chłop w szpitalu ... ;) ), to jednak trochę zbyt blisko siebie.

Jak wykonawca chce zacząć, to na co czekacie?! Ja jeszcze za stal (2,5 t) i beton (3 m3 chudziaka i 13 m3 B-15) nie zapłaciłem, a w Wlk. Piątek ławice były zalane! Teraz z niecierpliwością czekam na poniedziałek, może wtorek, aż przywiozą mi blaty szalunkowe (jakby były zamówione przed świętami, to pewnie i ściana fundamentowa już byłaby zalana :cry: ). Pogadaj z wykonawcą, może załatwi Ci w betoniarni odroczony termin płatności, a w hurtowni też błagaj o termin zapłaty min. 21 dni!

POWODZENIA - ja też trzymam kciuki za Ciebie!!!

:D :D :D

ogo, napiszę dokładnie jak wróci mąż, ale z tego co pamiętam to będzie ok.4700zł.

Gryfpc, muszę przyznać, że to jest niezły pomysł. Spróbuję popytać w hurtowni, w końcu będę się u nich zaopatrywać na budowę całego domu. No i mamy też tam kartę stałego klienta.

A drzewka są w odstępach ok 2.5m- podobno mogą tak rosnąć, zresztą na działeczce rekreacyjnej też mamy podobne odległości. Wszystko zależy też pewnie od odmiany- a dokładnie na jakich podkładach są szczepione. Ostatnio czytałam, że niektóre gatunki mogą być sadzone w odstępach nawet 2m.

Dzięki za te kciuki :p

Adrianko działeczka ma ok 48m długości. Drzewka posadzone- niech sobie rosną. A ja nie znoszę bezczynności, więc najchętniej już bym sadziła drzewka i krzewy ozdobne. A tymczasem uprawiam sobie działeczkę rekreacyjną- dziś przekopałam kawałek i posiałam nowalijki: rzodkiewkę, sałatkę i szpinak. Wczoraj pierwszy raz zerwałam szczypiorek- pycha.

tabaluga teraz doczytałam, że my z tej samej branży :) , też jestem ciałem pedagogicznym z utęsknieniem czekającym 23 czerwca :lol:

Jesli chodzi o kredyt, to chyba nie ma tego złego...., my dzisiaj dostaliśmy odpowiedź z millenium, niestety ich propozycja jest o 70 tys. niższa od naszych oczekiwań :o :evil: . Nasz "doradca" twierdzi, że to "niemozliwe, pierwszy raz się z tym spotkał,pomyłka, którą wyjaśnimy w poniedziałek itd...", :roll: , tymczasem nasze nastroje na weekend są :cry: :cry: :cry: A u nas humus już zdjęty... :(

Mam nadzieję,że my to tylko taki wyjątek potwierdzający regułę, że nie ma lepszego czasu na kredyty, czego tobie życzę :D

Heh z tymi rzeczoznawcami to skandal. Fuszerują wyceny i zaniżaja wartości na potęgę.... Ale niech mnie pocałują w nos. Jak przyjdzie podatek katastralny to ja odgrzebię tę wycenę jednego z drugim i połbach będę prał!!

U mnie nie dość, że przy dodawaniu wyparowało mu 60 tys (!) to metraż zaniżył o 20m i dachówkę przyjął cementową zamiast ceramicznej...

Liczysz 260 tys za całość? Pewna jesteś, że wystarczy?

Spojrzałem na kosztorys męża. PrzyłączaOK, może nieco przesadzone.

Fundamenty ciut mało. Ale nie wiem jak wysoko wyciągacie (ile wartw bloczka) i czym zasypujecie.

Ściany zewnętrzne to masakra...z czego one są, ze złota?? 40 tys ?!

Tynki też zbyt dużo. Chyba, że macie chatę 200m2, ale wtedy fundamenty raczej 25 tys

Więźba 10 tys może i za dużo trochę, ale pokrycie 11 tys ... licz 2-3 razy tyle.

Drzwi zewnętrzne i wewn 6 tys - mało. Zewnętrzne to 3 tys. A wewnętrzne 800zł z montazem sztuka (minimum, z ościeznicą w dobrej jakości i ładne).

Podlogi posadzki wykładzina 10 tys... - mało. Policz sam styropian i jastrych. WYjdzie tego trochę. Potem podłogi (panele, czy co tam jeszcze - 30-40zł/m2 + robocizna, a jak zrobisz podkład korokowy to plus 10zł /m2)

Elektryka 15 tys ;-D co Wy inteligenty dom robicie? Zwykle styka 5-6 tys.

Wyposazenie kuchni I łazienek 7 tys? To chyba żart. Licz kuchnię(meble) z AGD na 7-17 tys. zależnie od standardu. Łazienka 10m2 z armaturą i białym montazem to nawet 10 tys. (generity są w cenie, do tego dobra wanna, porządny brodzik)...

mebe wbudowane 1000zł - zdecydowanie za mało.

Wykończenie zewnętrzne 12tys - mało. Policz ogrodzenie, bramę, sterowanie, pozbruki, podjazdy...

tak więc kosztorsy do ostrej poprawki ;-)

pozdrawiam

Gerion

A ja dopiero dzisiaj do ciebie trafiłam.

Fajną tą makietkę wykonałaś. Gratulję zdolności i cierpliwości :D . Widzę, że na parterze to nawet już terakota na podłodze jest :wink: :wink: :D .

Nie martw się, pieniążki na pewno już niedługo będą. Ty przynajmniej masz tą świadomość, że tylko one stoją w tej chwili na przeszkodzie z rozpoczęciem budowy :wink: . Ja za to czekam na łaskę sąsiada, czy zgodzi się na poprowadzenie kabla, który ma nam zapenić prąd :evil: :evil: :evil: :evil:

Głowa do góry, obstawiam że najpóźniej do środy będziesz mieć te pieniążki :p :p

Witaj bagat- och, kiedy wreczcie będzie ten upragniony 23 czerwca? Ja jeszcze w lipcu mam egzamin- jako wtajemniczona pewnie wiesz, że chodzi o awans. Tak więc maj będę miała bardzo pracowity- sprawozdanie itd. A potem wakacje i całkowicie oddam się budowie. Dlatego dobrze byłoby, aby właśnie podczas wakacji "wybudowała" się większa część domku. A z tym kredytem, to dlaczego tak bardzo zaniżyli Wam jego wartość. A długo czekaliście na decyzję?

Pozdrawiam

Gerion, dzięki, że przeczytałeś tak wnikliwie nasz kosztorys. Twoje wskazówki będą dla nas bardzo cenne. Ale ten kosztorys jest już nieaktualny- dla banku trochę go poprawiliśmy korzystając z sugestii innych forumowiczów. Zapomniałam go tylko poprawić na forum. Stan zerowy wyliczyliśmy na 30 000zł, ściany nadziemia 8000zł (pustaki mamy już kupione). Cały poprawiony kosztorys postaram się wkleić dziś do dziennika. Generalnie chcieliśmy zawyżyć nieco stan surowy, żeby nie brakło pieniążków na to, co najważniejsze. Wykończeniówkę będziemy w miarę możliwości robić sami. A więźbę położy mi mój tata. Zresztą jak sprzedamy mieszkanie, to na wykończenie pieniążki będą jak znalazł.

Ogrodzenie też już mamy (co prawda stare, ale póki co jest. Brakuje tylko ok 40 m siatki z jednej strony) Elektrykę rzeczywiście wyliczyliśmy na 5 000zł, podłogi i posadzki na 30 000zł

A co do kwoty 260 000 zł- rzeczoznawca potwierdził, że powinno nam starczyć. Doradca w hurtowni powiedział, że powinniśmy się zmieścić w kwocie 220 000zł- oczywiście przy udziale pracy własnej. Pożyjemy- zobaczymy. A wszelkie uwagi mile widziane i bardzo będę wdzięczna, jeśli takowe będą.