Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

Nie przesadzajmy z tym prądem ;) U nas już z miesiąc robią nową linię średniego napięcia i cała wieś nie ma prądu w sumie jakieś 14 dni :o :o :o w godzinach od 8 do 17!!! Normalnie szlag ( :oops: przepraszam) człowieka trafia. A to jeszcze nie koniec! Od dzisiaj do piątku włącznie też nastąpią przerwy w dostawie prądu. Ja to chociaż agregat mam, ale inni?! To już przesada.

Wiem, wiem, nie na temat, ale gdzieś wyżalić się muszę, a gdzie jak nie u "znajomych"?! ;) :) :D

To dopiero zawyżycie statystykę urodzin :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

A wyżalaj się Gryfpc, wyżalaj- my Cie tu zawsze pocieszymy :p

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niestety (jeszcze nieco zaległe), "Mierzenie Jakości..", program profilaktyczny, Zespół wychowawczy, Własny program edukacyjny (jestem psychologiem, i kilka innych :cry: :cry: :evil:

i nie robię w tym roku stażu , a na podyplomówce mam sesje, jakiś szkolny festyn rodzinny na tapecie :roll: :roll:

a domek jutro będzie miał więźbę!! :lol: i to jest najważniejsze.

Tabaluga damy radę, za 3 tygodnie wakacje :lol: i będziemy się "cieszyć" już tylko budową! :lol: :lol: (po twoim szczęśliwym egzaminie :wink: )

No to współczuję bagat, "troszkę" pracy masz. Będzie dobrze, tym bardziej, że domek już prawie gotowy- tylko czapeczki mu brakuje.

To dopiero zawyżycie statystykę urodzin :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

My to już nie, bo pokoi nam braknie. Już każdy z nas ma przydział i ni w ząb nie ma miejsca dla kolejnego potomka. Zresztą parkę już mamy, więc po co się męczyć?! ;) Zresztą to kraj bez przyszłości, jak na razie, zatem ...

Eeeh, szkoda gadać ;)

Widzisz, Tabaluga, wszyscy w Ciebie wierzymy, że dasz radę, więc Ty też musisz uwierzyć :D . Ojej, czwartek już jutro, czyli jutro tak naprawdę budowa zacznie się na dobre (zmieniliście ekipę, po tym jak zchrzanili Wam te fundamenty, czy robi ta sama?). No to czekamy do jutra na najświeższe wieści z pola budowy. Oby tylko kapryśna pogoda nie pokrzyżowała Waszych planów (pochwalę Ci się, mamy już uruchomione ogrzewanie :D ).

ale po co załączniki one mogą być ale nie musza wszsystko całe sprawozdanie potwierdza dyrektor swoim podpisem... teraz jest moda na chude teczki... :roll:

sylvia

U nas załączniki niestety muszą być. Tak wymagają i nic na to nie poradzę. Tak więc pozostaje mi tylko pisać, pisać, pisać...

Gryfpc

Przy takim metrażu zawsze jeszcze jeden pokoik się znajdzie. A my (nauczyciele) niedługo nie będziemy mięli pracy przez tą cywilizację (prąd), bo dzieci coraz mniej. :wink: :wink: :wink: A jak się ma takie ładne dzieci, to tym bardziej trzeba naród wspomagać :wink: :p :wink: :p

Rom

Zdjęcia na pewno będą, bo mam nadzieję na Wasze wszelkie uwagi (oby ich było jak najmniej)

Aniu

Ekipy na razie nie zmieniliśmy. Pytałam mojego kierownika budowy i oglądając ich poprzednią budowę nie miał zastrzeżeń. Tak więc zostają, a my będziemy im się bacznie przyglądać. Też modlę się o dobrą pogodę, bo jak będzie padać to na mojej glinie będzie się można ładnie poślizgać.

świercz

Oczywiście, że można zapytać-

ja kończę mianowanie, a Twoja połowica? Czyżby już dyplomowanie?

Tabaluga nie martw w końcu będzie słońce choć wiem jak może denerwować pogoda - miałam w tamtym roku ten sam problem :-?

Ale panowie dobrze Ci doradzili nie dośc że mogli zabrudzić uliczkę to jeszcze zostac na stałe na Twojej działce a to nic miłego :-?

A jakie potem są doły po koparce :o :roll: do dzisiaj je mamy :o :roll:

Trzyma kciuki za pogodę :)

Gryfpc

Przy takim metrażu zawsze jeszcze jeden pokoik się znajdzie. A my (nauczyciele) niedługo nie będziemy mięli pracy przez tą cywilizację (prąd), bo dzieci coraz mniej. :wink: :wink: :wink: A jak się ma takie ładne dzieci, to tym bardziej trzeba naród wspomagać :wink: :p :wink: :p

Jakim tam metrażu?! :o Ale dzieciaczki mamy faktycznie śliczne ;) :) :D

Uprzejmie Szanowną Panią Informuję, iż rozpocząłem zamawianie pogody dla Szanownej Pani ;) :) :D Zobaczymy, czy mam takie chody ;) :lol: 8) Mam nadzieję, że tak!!! :D :D :D

Ale gdyby nie ta pogoda, to miałabyś pewnie "problemy" z wypełnianiem tych okropnych papierzysk, a tak ...

:D :D :D

Tabaluga, przykro jest, jak się na coś nastawisz, a potem nic z tego :cry: :cry: Pomyśl, że czasem lepiej jest chwilkę poczekać i stracić mniej energii i nerwów na poprawne wykonanie (fundament to przecież najważniejsza część domu!!!), niż potem boksować się z pogodą i wrednym glińskiem :evil: :evil: Gryfpc już uruchomił niebieską linię :wink:

Tabaluga, mieszkamy nie aż tak bardzo daleko od siebie. U Ciebie deszcz a u mnie od godziny dziesiątej świeci słońce. Nic to miłego, pierwsza ważna praca na budowie a tu trzeba przesuwać Mus to mus. Lepiej przesunąć niż wyciągać z bagna koparę.

Przyznam, że u nas kiedy rozwalaliśmy część starego domu, utopiła się w naszej glinie fadroma (kierowca był zalany w trupa). Przyjechał ją wyciągać jeszcze większy sprzęt. Ludzie z całej wsi wisieli na płotach, kibicując w wyciąganiu. Możesz sobie wyobrazić jak potem wyglądał nasz plac. Na ponad miesiąc przerwano robotę związaną z kopaniem fundamentów i dowozem materiałów bo zwyczajnie nie było szans na wjechanie na nasz plac.Tak więc uzbrój się w cierpliwość, jutro będzie nowy dzień, miejmy nadzieję, że lepszy.

dzięki za troskę i za te modły- oby zostały wysłuchane.

Mam nadzieję, żę "niebieska linia" Gryfpca zadziała.

Aga koparki na działeczce nie chciałabym bardzo zostawiać na stałe. Za mało miejsca niestety mam :wink: :wink: :wink: A gdzie bym moje krzaczki posadziła? Chyba, że ktoś ma pomysł, jak zaaranżować taki wystrój koparki- coby działeczka na tym zyskała?

Tabaluga, na pewne rzeczy (jak np. na pogodę) nie mamy niestety wpływu :( . Ale co się odwlecze to nie uciecze :wink: . Widocznie czwartek nie był Ci pisany 8) .

Nie martw się, lepiej poczekać, aż glinka "ściągnie" i przestanie padać.

U mnie też dzisiaj roboty wstrzymane ze w/g na pogodę - leje od rana :( . Również wypatruję słonka bo jak słonko świeci to budowa żyje :wink: :D

No i MASZ RACJĘ Smoczku!!! Wywoź tą wstrętną glinę i jej wcale nie żałuj!!! Zrób porządny drenaż (tak z 1,5 m od fundamentów, ale nie głębiej niż sięga ławica!!!) najlepiej z żółtej rury drenażowej o średnicy fi 100 i odprowadź gdzieś sobie tą wodę (może staw ;) ). Ja robiąc drenaż, owijałem rury geowłókniną i zasypywałem je później kamieniem średniego sortu (ten co Ci będzie woził, będzie wiedział jaki Ci przywieźć, tylko nie taki, co rozpuszczać się będzie w wodzie, np. dolomit!!!), na to dopiero trochę ziemi - ok. 30 cm. Na ziemię, pas na jakieś 80 cm od ściany, można też położyć takie maty ogrodowe (takie, jak kładzie się np. pod korę, żeby chwasty nie przerastały), a na tą matę wysypuje się jakieś 10 cm ładnego żwirku, niezbyt drobnego. Ja tak sobie planuję zrobić, ale dopiero po ociepleniu i otynkowaniu elewacji).

A kosztami drenażu się nie przejmuj - lepiej wydać raz jakieś 4.000 - 6.000 niż później nie wiadomo ile w remont fundamentów, ocieplenia, elewacji, itp.

:D :D :D

A do środka fundamentów, polecam Ci do zasypywania zamiast piasku, płuczkę z kamienia (kamień sortu od 0 do 3 mm). Powinien być tańszy od piachu, a jednocześnie lepiej się to ubija i później nie rozłazi się na boki, ani nie osiada. Stosuje się to pod asfalt na autostradach.