sowa monikaka 13.07.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Bardzo piekna ta Twoja budowa, byłam dziesiaj u znajomych na placu budowy i tam wygl ada to zdecydowanie inaczej Ponadto widać że z etapu na etap jestes coraz większą ekspertką budowlaną Gratuluję i czekam na dalsze relacje. MonikaKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 MonikaKa dziękuję i cieszę się, że podoba Ci sie mój plac budowy. Wczoraj spytałam murarza, czy wszędzie tak wycierają ściany. Powiedział, że tak i to naprawdę dobrze o nich świadczy. Na razie jednak nie chcę chwalić dnia przed zachodem słońca. Co do tej ekspertki, to może trochę przesadzone, ale jakie takie pojęcie o budowaniu zawdzięczam przede wszystkim forum. I myślę, że tu zdecydowana większośc z forumowiczów budujących domy jest już ekspertami w tej dziedzinie. Rom U mnie też będzie jeszcze ocieplenie nadproża od zewnątrz (14 cm) No i to wieeeeelkie nadproże też już zalane. iga Mój majster kazał tak ocieplać nadproże- żeby beton nie przemarzał. I chyba gdzieś też natknęłam się na taką informację, tylko nie wiem już gdzie. Jutro dokładnie wypytam murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 13.07.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 Tylko, zebys mi nie pwoedziala, ze jak nie mam ocieplonych to mam mega mostek termiczny i przemarzajacy dom - bo po dzisiejszym dniu rzuce te budowe w diably Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.07.2006 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 A mnie się wydaje, że jeśli nadproże jest w ścianie jednowarstwowej, gdzie nie ma na zewnątrz ocieplenia - to wkładanie w nie styropianu jest uzasadnione. Jeśli natomiast jest to nadproże w ścianie dwuwarstwowej (lub trzywarstwowej) to tego styropianu być nie musi P.S. tabaluga, a jak ociepliłaś to 3metrowe nadproże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 14.07.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Talabugo czy 14cm styropianu na zewnątrz to nie za dużo???? . Prawdę mówiąc nie słyszałme, żeby ktoś tyle dawał. Najczęściej dają 10 lub 12cm. Czytałem gdzieś w Muratorze, że styropian powyżej 12cm nie kalkuluje się. Wyższy koszt styropianu podobno nie opłaca się, ponieważ powyżej 12cm współczynnik przenikania ciepła nieznacznie się zmienia (hahaha z wykształcenia jestem fizykiem ale nie mam pojęcia czy to prawda ). Może wypowie się jakiś ekspert budowlany??? Jestem ciekaw jak to jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 14.07.2006 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Witaj Tabalugo! ale super rosną ścianki . Czytałam, że masz dylemat, co z oknem w salonie (tym 180x150) w części kominkowej - po dyskusji z architektem mamy zwężone na 150x150, przy czym u nas będzie trochę inny rozkład światła, bo zostawiliśmy podcień, więc mniej światła bezpośrednio będzie wpadać do częśći jadalnej. Stwierdziliśmy, że to będzie dobrze wyglądać, bo okno w lukarnie po tej stronie domu ma 140x150. Zasada jest taka stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi w pomieszczeniu nie może być mniejszy niż 1/8 czyli 0,2. U nas w Pistacji doświetlenia to mamy aż nadto . Zastanów się tylko czy całkowite zamurowanie okna nie wpłynie negatywnie na wygląd elewacji - symetrię i utrzymanie konwencji . Nie byłoby łyso ? Pozdrawiam Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 14.07.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Talabugo czy 14cm styropianu na zewnątrz to nie za dużo???? . Prawdę mówiąc nie słyszałme, żeby ktoś tyle dawał. Najczęściej dają 10 lub 12cm. Czytałem gdzieś w Muratorze, że styropian powyżej 12cm nie kalkuluje się. Wyższy koszt styropianu podobno nie opłaca się, ponieważ powyżej 12cm współczynnik przenikania ciepła nieznacznie się zmienia (hahaha z wykształcenia jestem fizykiem ale nie mam pojęcia czy to prawda ). Może wypowie się jakiś ekspert budowlany??? Jestem ciekaw jak to jest.... ROM ja też będę budowała Pistację i w projekcie jest 14 cm styro dalmatyńczyka. Wczoraj oglądałam nowe projekty Archonu i u nich to teraz standard. Właśnie 12 odchodzi w zapomnienie. Ja chcę dać 20 wełny , ale zobaczymy w praniu czy nie stanie na 15 cm. Tabalugo Mam pytanie - będziesz robiła drenaż? bo widziałam na zdjęciach, że nie zrobiłaś tego podczas ocieplania i przed zasypaniem pospółką? Jestem teraz na etapie opracowywania fundamentów pod względem materiałowym i ponieważ też mamy glinę (twarda jak kamień 3m w dół i wody podczas odwiertu geolog nie znalazł, ale mamy jeszcze na działce cuś takiego jak drenaż poniemiecki, z którym się będziemy być może zmagać podczas kopania i robić obejścia jak nie daj Boże się natkniemy). Ponieważ z tą gliną są to warunki tzw. średnie, robimy izolację pionową i poziomą w gruncie jako średnią przeciwwodną + drenaż ze zrzutem do rowu melioracyjnego przy działce. Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.07.2006 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Ja tez daje 14 cm styropiany - zgodnie z projektem archonu. A na dach 20cm wełny. Juz i tak zjechalam z ociplenie - bo na poczatku chciałam 20cm na ściany a 30 cm na dach. No ale wole miec wieksza powierzchnie mieszkalna A poniezj 14 cm za nic nie zejde! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 14.07.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 No to odpowiadam:iga, jesli chodzi o te ocieplone nadproża, to nie masz się co martwić. Pytałam mojego murarza i jeśli będziesz mieć ocieplone od zewnątrz skrzynki, to nie będzie mostka termicznego. U mnie jest to trochę inaczej- nadproże jest węższe niż ściana- widać to na zdjęciach. Skrzynka będzie właśnie uzupełniać to węższe miejsce i nie będzie już z zewnątrz ocieplona. Dlatego własnie mam ocieplone nadproże. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałaś. Adriano Komputero, to 3 metrowe nadproże na razie nie jest ocieplone. Ale zrobili je chyba trochę węższe, więc styropian powinien się zmieścić między nim, a skrzynką, albo na skrzynce. Tak coś mi tłumaczyli- zobaczymy jak wyjdzie w praniu. RomW moim projekcie było 25 cm Porotherm + 14 styropianu. My zrobiliśmy z 30 porotherm, ale ocieplenie pozostawiamy jednak 14. Wolę teraz trochę bardziej ocieplić, a potem płacić mniejsze rachunki za ogrzewanie- tym bardziej, że gaz idzie ciągle w górę. Zresztą styropian z biegiem czasu też powoli traci swoje właściwości, więc może jeśli będzie grubszy, to dłużej będzie nas ogrzewał? dabellMój mąż chce zupełnie zamurować to właśnie okno. Ja- ze względu właśnie na wygląd elewacji wolałabym je zostawić. I pewnie tylko zmniejszę je, tak jak piszesz do 150x150. Zamurowac można zawsze, na razie jest takie jak w projekcie, a potem zobaczymy. Jeśli chodzi o drenaż- na razie nie mam. Potem zrobimy pewnie z odprowadzeniem do studzienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 14.07.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 dabell, a myślałaś już gdzie postawić telewizor? Salon jest dośc duży ( u mnie po likwidacji podcienia ma ok 35 metrów), a w sumie to nie bardzo wiem, gdzie usytuować w nim kącik medialny. Myślę właśnie o rogu między oknem tarasowym zachodnim, a południowym. Koło kominka jakoś tak nie bardzo mi pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 14.07.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 No brawo, brawo. Dzielna dziewczyna Napewno mąż jest z Ciebie dumny. Trzymam kciuki, żeby cały czas szło jak najlepiej. Pozdrawiam. Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Tabaluga, po Twoim dzienniku widzę jak dawno mnie nie było na forum. Ostatnio widziałam wylaną płytę a teraz stoją już ściany . Fajne uczucie powyglądać przez swoje własne okna, prawda? Powiem Ci, że jeszcze fajniejsze stać na swoim balkonie - to dopiero jest radocha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 14.07.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2006 Tabaluga jak ty dalego zaszłaś ,sciany otwory okienne i na drzwi, prąd Brawo i gratki, czekam na fotki Super pozdówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.07.2006 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Gratuluje prądu I fajnego sąsiada Trzymam kciuki za dalsze prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 15.07.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 dabell, a myślałaś już gdzie postawić telewizor? Salon jest dośc duży ( u mnie po likwidacji podcienia ma ok 35 metrów), a w sumie to nie bardzo wiem, gdzie usytuować w nim kącik medialny. Myślę właśnie o rogu między oknem tarasowym zachodnim, a południowym. Koło kominka jakoś tak nie bardzo mi pasuje Tabalugo ja telewizora w salonie mieć nie będę . Wywaliliśmy ścianki działowe w pokoju na poddaszu - tym z lukarną, i zrobiła nam się przestrzeń ok. 20 m2 razem z hollem, które przeznaczam na biblioteczkę i kącik TV. Salon ma być miejscem odpoczynku dla zmeczonych rodziców, a wieczorynka to na górze . My tak rzadko oglądamy TV, że nie ma on sensu w głownym pomieszczeniu. Poza tym mamy kartę TV w kompie i szczerze mówiąc z tego jeżeli już korzystamy - przy okazji grzebania w internecie . Myślę, że ten róg miedzy tarasami jest dobry z jednego względu - nie będzie świeciło słońce w TV, utrudniając oglądanie. Tak byłoby gdyby stał przy kominku. Pozdrawiam serdecznie Dabell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 15.07.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2006 Tabalugo, ale tempo u ciebie! No no... To kiedy przeprowadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.07.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Wszystko zrozumiałam Szybko u ciebie sie wszystko posuwa do przodu i swietnie wyglada. Co do tv - nie stwaialabym go przy kominku - ze wzgledow etetycznych. Jestem zdecydowana przeciwniczka ustawiania tv na jednym planie w kominiem - te dwa elementy zupelnie do siebie nie pasuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.07.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Wszystko zrozumiałam Szybko u ciebie sie wszystko posuwa do przodu i swietnie wyglada. Co do tv - nie stwaialabym go przy kominku - ze wzgledow etetycznych. Jestem zdecydowana przeciwniczka ustawiania tv na jednym planie w kominiem - te dwa elementy zupelnie do siebie nie pasuja iga, przy kominku absolutnie nie będzie tv. Zgadzam się, że kominek i tv nie pasują do siebie. Chodzi mi o kąt między oknem tarasowym zachodnim i południowym. Jest tam co prawda nie za wiele miejsca, ale jeśli zwężę jeszcze okno południowe, to myślę, że się zmieści. To jest kąt po przekątnej do kominka. Kominek będzie usytuowany na ścianie północnej pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.07.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 dabellPamiętam, pisałaś już, że powiększacie holl na górze kosztem pokoju z lukarną. Świetny pomysł i doskonałe miejsce na kącik biblioteczno- telewizyjny.Co do salonu w pistacjach, to jest on wieeeeelki- można jeździć rowerem. Dopiero teraz to widać, kiedy są juz ścianki. Gabinet (pokój na dole) bardzo ustawny i ładny. Kuchnia wydaje mi sie trochę mała, nie wiem, czy zrobię spiżarkę, która jest w projekcie. Drzwi, które początkowo planowałam zrobić z wiatrołapu do kuchni, nie miałyby sensu. Zdjęcia niestety nie oddają rzeczywistości. Zresztą zmieni się jeszcze przestrzeń, jak dojdzie strop.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 16.07.2006 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 Tabalugo, ale tempo u ciebie! No no... To kiedy przeprowadzka? dominikams Faktycznie, ostatnio bardzo dużo się działo na mojej budowie. Przeprowadzka była planowana na Święta Bożego Narodzenia 2007, ale ostatnio mój mężulek zaczyna coś przebąkiwać o przyspieszeniu....może na przyszłe wakacje. Pożyjemy, zobaczymy. Iwuś, Aniu, andrzejko, Aga J.G dziękuję za gratulacje i kciuki- bardzo się przydadzą(te kciuki ) Aniu, przez okna wyglądam z ogromną przyjemnością, ale na balkony przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts