Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piekne zestawienie kosztow. Ale o robociznie nie napisalas :( :D

iga

koszty robocizny też są w moim kosztorysie. Na końcu każdego etapu

Przepraszam - ja ciemnota slepota nic nie zuwazylam :oops:

Jesli uda cie sie zrobic schody dwubiegowe to chwala kieronikowi za to! Zabiegowe zawsze beda niewygodnie - chociaz troche :wink: Ja cie tu zaraz wypytam - jaka masz doklabnie szerkosc klatki schodowej i jaka wysokosc? Ale obawiam sie, ze u mnie nic juz sie nie da zrobic - nawet w drewnie :roll:

Domek pieknie ci rosnie - fajnie taka niespodzianke ujrzec co? :wink: :D

iga,

już Ci odpowiadam.

Od razu spojrzałam na Twój projekt i z tego co widzę, nie ma u Ciebie miejsca na schody dwubiegowe. Schody zaczynają się u Ciebie tuż przy drzwiach do pokoju. Z drugiej strony klatki schodowej też masz od razu drzwi. U mnie takie posunięcie jest możliwe, bo łazienka jest w projekcie trochę z tyłu. U mnie będzie ona się zaczynała zaraz przy wejściu z wiatrołapu, a więc wydłuży się o ok. 80 cm. I tyle też wydłuży się klatka schodowa. W projekcie klatka ma długość 214 cm, szerokość biegów po 100cm. No i pierwszy bieg będzie nie tak jak w projekcie przy drzwiach do pokoju, tylko właśnie przy drzwiach do łazienki. Zmniejszy się przez to hol, ale myślę, że schody zrekompensują mi tą stratę. No i dodatkowy schowek pod schodami. Nie wiem, czy zrozumiałaś, o co dokładnie chodzi. Jutro zrobię zdjęcia zaszalowanych schodów, więc myślę, że wtedy będzie dokładnie widać o co chodzi.

pozdrawiam

Witaj Tabalugo :lol:

Twój dziennik czytam regularnie, ale pierwszy raz jestem w komentarzach.

Dzielna i przebojowa kobitka z Ciebie :lol: Chciałabym posiadać te cechy :wink:

Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia, którym jest budowa Twojego domku! :lol: Jednak przy lektirze Twojego dziennika nie mam wątpliwości, ze to będzie jeden wielki sukces :lol:

Pozdrawiam!

Tabaluga,

Ten stan surowy to szybko Ci idzie :-) Super !

Zastanawiam się nad ta kanciapką pod schodami - a nie lepiej zrobić wnękę w łazience? Taka wnęka w łazience byłaby bardziej funkcjonalna. Nie trzeba by było dodatkowego wejścia od gabinetu tworzyć. Mozna zasunąc żaluzją i git :-) Mozna by i pralkę tam schować...

Ale to tylko takie dywagacje. Bo ja tez miałam mieć wnekę pod schodami jako wnękę łazienki - a wyszła mi z tego garederoba z wejściem z hallu... tylko ze ja mam schody proste.

witaj Tabalugo. Czytam sobie twój dziennik od dłuższego czasu i jestem pod wrażeniem twoich pistacji. Naprawde fajny domek a tempo budowy rewelacja. Gratuluje.

Zaglądam tu również dlatego, ze również zaczęliśmy budowę na wiosnę no i nasz dom na rózanej buduje sie w Kłobucku wiec przy okaznji mam również mozliwość porównania cen materiałów, kosztów itp.

nam budowa idzie troszeczkę wolniej no i nie tak pieknie. Mamy jednego murarza, który pracuje tylko po swojej pracy czyli od ok 16 ale nam równiez udało już się postawić domek. Niestety trwało to znacznie dłużej no i mury nie są tak dopieszczone i czyściutkie jak twoje. Na szczęście mam nadzieje, że niebawem zostana one przykryte elewacją.

Co do schodów, mi się twój pomysł bardzo podoba,

czekam na dalsze relacje i zdjęcia

pozdrawiam

Witaj Tabalugo :lol:

Twój dziennik czytam regularnie, ale pierwszy raz jestem w komentarzach.

Dzielna i przebojowa kobitka z Ciebie :lol: Chciałabym posiadać te cechy :wink:

Trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia, którym jest budowa Twojego domku! :lol: Jednak przy lektirze Twojego dziennika nie mam wątpliwości, ze to będzie jeden wielki sukces :lol:

Pozdrawiam!

dziękuję Aniu, ale myślę, że i Ty masz te same cechy. Twój piękny ogród i mnóstwo przetworów... mówią same za siebie.

Tabaluga,

Ten stan surowy to szybko Ci idzie :-) Super !

Zastanawiam się nad ta kanciapką pod schodami - a nie lepiej zrobić wnękę w łazience? Taka wnęka w łazience byłaby bardziej funkcjonalna. Nie trzeba by było dodatkowego wejścia od gabinetu tworzyć. Mozna zasunąc żaluzją i git :-) Mozna by i pralkę tam schować...

Ale to tylko takie dywagacje. Bo ja tez miałam mieć wnekę pod schodami jako wnękę łazienki - a wyszła mi z tego garederoba z wejściem z hallu... tylko ze ja mam schody proste.

Zuzza, nie tak szybko jak np. u Ciebie. Ty już masz domek pod dachem i nawet okienka dachowe.

Nad Twoją propozycją co do kanciapy się zastanowię- wszystkie sugestie mile widziane. Myślę, że najlepiej będzie wszystko widać po zalaniu i rozszalowaniu schodów. Wtedy podejmę ostateczne dscyzje- gdzie ścianki itp.

Pralkę chyba wstawię do kotłowni, zmieści się tam jeszcze dodatkowa kuchenka. Robię dość dużo przetworów, więc nie chciałabym sobie "paprać" w kuchni przy salonie. Zresztą kotłownia jest od strony północnej, a okno w kuchni od południa- a to ma ogromne znaczenie przy smażeniu np. konfitur.

witaj Tabalugo. Czytam sobie twój dziennik od dłuższego czasu i jestem pod wrażeniem twoich pistacji. Naprawde fajny domek a tempo budowy rewelacja. Gratuluje.

Zaglądam tu również dlatego, ze również zaczęliśmy budowę na wiosnę no i nasz dom na rózanej buduje sie w Kłobucku wiec przy okaznji mam również mozliwość porównania cen materiałów, kosztów itp.

nam budowa idzie troszeczkę wolniej no i nie tak pieknie. Mamy jednego murarza, który pracuje tylko po swojej pracy czyli od ok 16 ale nam równiez udało już się postawić domek. Niestety trwało to znacznie dłużej no i mury nie są tak dopieszczone i czyściutkie jak twoje. Na szczęście mam nadzieje, że niebawem zostana one przykryte elewacją.

Co do schodów, mi się twój pomysł bardzo podoba,

czekam na dalsze relacje i zdjęcia

pozdrawiam

pineska

Tempo budowy nie jest tak szybkie jak np. u igi, ale nie narzekam. Za to u Was z jednym murarzem i to dopiero po 16- tylko podziwiać. My budujemy z porothermu więc nie ma tyle spoin pionowych- co też daje efekt czyściejszych murów. Ale faktem jest, że nasza ekipa wyciera mury i to podobno na każdej budowie.

tabaluga - odnośnie twojej małej łazienki na dole :D ostatnio byliśmy u znajomych, którzy na etapie stanu surowego zamkniętego w małej łazience mieli malutkie okienko. Jak byliśmy u nich kilka dni temu to to okienko zostało zamurowane i na szerokości 1,20 i długości 2,0 mieści się kabina prysznicowa, WC i średniej wielkości umywalka (właśnie nie mała, nie duża ale średnia). I do tego super kafelki i extra oświetlenie. To tylko moja delikatna sugestia. A na górze w łazience będziesz miała okno???

Pozdrawiam Aga

Aga, na górze w łazience będzie okno i to balkonowe. Na dole też dorobiłam, bo chciałabym uniknąć wilgoci. Ale teraz coraz częściej się nad nim zastanawiam. W końcu ta dolna łazienka nie będzie aż tak często wykorzystaywana do kąpieli- wszystkie sypialnie mamy na górze. Więc może Twoja sugestia się przyda. A przy tak małej łazieneczce oświetlenie i odpowiednie kafelki na pewno odegrają znaczącą rolę.

Smoczku, z tą łazienką, to wcale tak źle nie jest!!! Nasza dolna łazienka ma wymiary: 2,00 szer. x 1,50 gł a jeszcze powiększyłem w niej okno z 80 cm do 90 cm średnicy (okrągłe, jak pamietasz). Na początku też nam się wydawało: "gdzie my tu pomieścimy kibelek, kabinę i umywalkę...", ale jak ściany stanęły, to dopiero wtedy wszystko widać! Jasne, że pole do manewru jest ograniczone, ale przy wykończeniówce to docenicie (mniejsze koszty flizów, terakoty, itp. ;) ). Zresztą nasza górna ("prywatno-rodzicielska" :D ) łazienka ma jeszcze mniejsze rozmiary, nie będzie w niej okna, w dodatku są skosy, a jednak zmieści się i kibelek i wanna i umywalka. Nic się nie martw!!! KOMBINUJ DZIEWCZYNO...

:D :D :D

dzięki za kciuki sylvia. Pustaki na strop dojechały już w sobotę. Byłam na działce o 5.20- rano :o :o :o :o :o i już tam czekali. Wyobraźcie sobie, że przez godzinę, kiedy to rozpakowywali moje pustaki, zdążyłam porządnie zmarznąć. W domciu musiałam się dogrzewać gorącą herbatką. A pustaki są już na działce, tyle, że tym razem nie dało się wjechać na działkę, w dodatku mięli bardzo krótki wysięgnik. W związku z tym pustaki stoją tuż za bramą, tak, że nawet nie da się tam teraz wejśc, nie mówiąc już o wjeździe.