Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Tabaluga 8)

Z tymi urzędami tak już jest, zę na wszystko trzeba czekac 8) :-? :evil: zgroza, mają gdzieś interesanta ale to nas nie zniechęci 8) no nie :wink: 8)

dzielna jesteś radząc sobie w samotności z tymi przygotowaniami 8)

Ta ostatnia wycena jest całkiem całkiem 8)

Pozdrówka i trzymam kciuki żeby to pozwoelenie było jak najszybciej 8)

dzięki andrzejka, Ty to umiesz pocieszyć.

Ale o ile życie byłoby prostsze i przyjemniejsze, jeśliby każdy dotrzymywał terminów, był miły i uprzejmy. Bardzo nie lubię spóźnień i nigdy się nie spóźniam, bo wiem, że ktoś na mnie czeka, a nie chciałabym by tracił przeze mnie swój cenny czas.

Mój mąż to przez te wszystkie urzędy zdobył uroczą siwiznę na skroniach. :roll: No, ale niestety - każdy z urzędników musi poczuć się ważny, więc papiery swoje muszą odleżeć.

Co do pogody - my w tamtym roku też siedzieliśmy jak na szpilkach. Śniegu co prawda nie było, ale błoto takie, że koparka nie wjechała i wierzchnia warstwa była w końcu wybrana szpadlami.

Ale jak masz dobry grunt, to myślę, ze jak puści tylko mróz to ekipa od razu ruszy do roboty! :)

Witam Żono Budowniczego, miło mi gościć Cię u siebie.

Tylko błagam, nie strasz mnie tą siwizną, bo chciałabym jeszcze nacieszyć się naturalnym ciemnobrązowym kolorem moich włosów. A na takich siwe widać najmocniej.

A jeśli chodzi o ziemię, to uhm.... powiem tak po cichutku, że pojęcia nie mam jaka jest. Wstyd się przyznać, ale nawet nie obejżeliśmy dobrze działki przed jej zakupem. Co z tego wyniknie- zobaczymy. Pocieszam się tylko faktem, że z dwóch stron mam już sąsiadów- więc chyba musi byc ok. , na działce jest drenaż, a klasa gruntu B.

Witam Żono Budowniczego, miło mi gościć Cię u siebie.

Tylko błagam, nie strasz mnie tą siwizną, bo chciałabym jeszcze nacieszyć się naturalnym ciemnobrązowym kolorem moich włosów. A na takich siwe widać najmocniej.

A jeśli chodzi o ziemię, to uhm.... powiem tak po cichutku, że pojęcia nie mam jaka jest. Wstyd się przyznać, ale nawet nie obejżeliśmy dobrze działki przed jej zakupem. Co z tego wyniknie- zobaczymy. Pocieszam się tylko faktem, że z dwóch stron mam już sąsiadów- więc chyba musi byc ok. , na działce jest drenaż, a klasa gruntu B.

Nawet jakbyś obejrzała, to nie sprawdzisz jaki to grunt. My oglądaliśmy w "porze suchej". Aż się kurzyło dookoła. Nie wpadlismy na to żeby popytać sąsiadów, tym bardziej, że moi rodzice mieszkają od tego miejsca 10 minut spacerem (czyli okolica dobrze mi znana). A tu taka niespodzianka. :oops:

Co do koloru włosów: kobiecie łatwiej - farby teraz doskonale kryją wczesną siwiznę. :wink: A jeszcze lepszy sposób - stresować się mniej niż mój mąż! :)

Witam! :p

Czyli 14 000zł. No i to jest górna granica- jak powiedzał wykonawca, jeśłi coś sie zmieni to raczej na moją korzyść. No i jak tu sie nie cieszyć?

Co to znaczy wytrwałość i dążenie do celu 8) :wink:

O ile sobie przypominam , to pierwsza wycena była 34 000zł :o :o

To jest -130%

Gratulacje !!! :lol:

Pozdrówka! :D

Witam! :p
Czyli 14 000zł. No i to jest górna granica- jak powiedzał wykonawca, jeśłi coś sie zmieni to raczej na moją korzyść. No i jak tu sie nie cieszyć?

Co to znaczy wytrwałość i dążenie do celu 8) :wink:

O ile sobie przypominam , to pierwsza wycena była 34 000zł :o :o

To jest -130%

Gratulacje !!! :lol:

Pozdrówka! :D

pierwsza wycena była 35 000zł, bez Wat-u i musiałabym sama wszystko załatwiać, kupować itp. Druga była 34 000 z Wat-em, ale wykonawca miał załatwiać wszystko sam no i materiały z 7%- owym Wat-em.

No a ja wybrałam opcję najtańszą i intuicja podpowiada mi, że najlepszą. Jak to będzie = okaże się niebawem. Póki co to ten wykonawca zaskoczył mnie swoim profesjonalizmem i wiedzą. Mimo, że go o to nie prosiłam, wyliczył mi dokładnie ile jakich materiałów potrzebuję na stan surowy.

Tabaluga, strop ze skosami to fajna sprawa. Sami taki mamy. Płyty kartonowe prawie zawsze pękają na łączeniach ściany ze sufitem, a taki strop wystarczy tylko wytynkować i położyć na nim ocieplenie.

Wichura, jaka nawiedziła nas kilka lat temu, zerwała dach na domu niedalekiego sąsiada. Poddasze bez stropu. Zniszczyły się wszystkie meble, podłogi. Oczywiście nie należy być czarnowidzem, jednak widok ten utkwił mi bardzo w pamięci. Szczęście, że dzieci były wtedy na parterze... Przerażeni tym widokiem stwierdziliśmy, że na pewno będziemy mieć strop nad poddaszem, zwłaszcza, że u nas taki robi prawie każdy (może też się przerazili?).

no to już zgłupiałam. Architekt adaptujący zrobił takie oczy :o , jak powiedziałam o lanym stropie, ponieważ u nas ponoć takich nikt nie robi. To tylko w górach ze względu na silne wiatry. Na forum widzę, że również wszyscy robią stropy lekkie i już nawet męża przekonałam, ale teraz no nie wiem... muszę to jeszcze przemyśleć. Dzięki Aniu, w sumie te dwa tysiące w porównaniu do reszty to takie prawie nic...

No to się razem szykujemy na ten koniec kwietnia - ja co prawda nie jestem już optymistką ... może do połowy maja, co ??? Mam nadzieję, że Wam w kwietniu juz humus zdejmą :):)

powiem Ci Nefer tak po cichu, że ta połowa kwietnia, to tylko takie moje marzenia, jeszcze bez konsultacji z wykonawcą i kierownikiem budowy, a co najważniejsze bez przyznanego kredytu. :roll: :roll: :roll: :roll:

A z nadejściem wiosny myślę, że i optymizm wróci do ciebie szybciutko.