Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwiatki boskie! Juz widze jaki sie u ciebie za jakis czas ogrod szykuje :wink:

Co do zdjec budowlanych - jedna sugestia. Upewnj sie u kierbuda, czy z tym podmurowaniem okien jest wszystko ok. Ja np. mialam wczoraj domurowywane drzwi co prawda od boku w pionie) i panowie mieli zgdinie z sugestiami mojego tescia i kierbuda kuc sie czesciowo w juz wymurowany mur, abu uzyskac tzw. mijankę i dobrze zakotwiczyc ten domurowywany elemnt w scianie. ma to zapobiec pozniejszym ewenualnym peknieciom tynku. U mojego tescia w 6 letnim domu w miescu, gie zamurowali oknko (bez mijanki) sa pekniecia na tynku. Nie wiem jaki wplyw ma na to odstep czasowy pomiedzy domurowywaniem a postaniem wlasciej konstrukcji muru :roll: U mnie odstep byl dlugi :roll:

Ach ! Tabaluga, ... kosaćce, żonkile, wrzosy, bukszpanki ... ach ! Też kocham kwiaty, rośliny i aż mi zapachniało ...

Ja u siebie jeszcze nic nie robię, choć mam ogromną ochotę. Czekam, aż wywiozą wszystko co zalega na działce, bo miejsca już brakuje. Nie ma się gdzie ruszyć :-?

Z pewnością ból szybko Ci przejdzie i będziesz mogła kontynuować przesadzanie . Dobrze mieć "pod bokiem" męża, który w razie potrzeby aplikuje co trzeba :wink:

Pozdrówka ! :D

Kochani

Niestety nawala mi ostatnio internet i nie jestem na bieżąco.

Ale już odpowiadam.

ale juz super u ciebie!

my bierzemy euronit podwójne S :) a ty na co się zdecydowałaś?

więźba 1 klasa:)

świercz

zdecydowaliśmy się na celtycką Braasa

Spojrzałąm na zdjęcia podpisane "tu leży sprawca mojej niepełnosprawności" i ciarki przeszły mi po grzbiecie. Tożto miało kształt grobu...taka mściwa kobieta???! :o :o :o

Na szczęścia doczytałam dalej...

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Taka mściwa to chyba nie jestem :wink: :roll: Ale nawet do głowy mi nie przyszło, że moje zdjęcia i to zdanie mogą wywołać takie skojarzenia :wink: :wink: :wink: Zdrowo sie uśmiałam.

Na szczęście już mi odrobinę lepiej i przymierzam się powoli do kolejnych przenosin (kwiatków) i oczywicie usypywania podobnych..... pagórków.

Kwiatki boskie! Juz widze jaki sie u ciebie za jakis czas ogrod szykuje :wink:

Co do zdjec budowlanych - jedna sugestia. Upewnj sie u kierbuda, czy z tym podmurowaniem okien jest wszystko ok. Ja np. mialam wczoraj domurowywane drzwi co prawda od boku w pionie) i panowie mieli zgdinie z sugestiami mojego tescia i kierbuda kuc sie czesciowo w juz wymurowany mur, abu uzyskac tzw. mijankę i dobrze zakotwiczyc ten domurowywany elemnt w scianie. ma to zapobiec pozniejszym ewenualnym peknieciom tynku. U mojego tescia w 6 letnim domu w miescu, gie zamurowali oknko (bez mijanki) sa pekniecia na tynku. Nie wiem jaki wplyw ma na to odstep czasowy pomiedzy domurowywaniem a postaniem wlasciej konstrukcji muru :roll: U mnie odstep byl dlugi :roll:

Kwiatki to dopiero będą boskie jak zakwitną. Na razie, niestety na skutek wilgoci i dość ciepłych dni zaczęły mi cholewka kiełkować. Chyba im sie pory roku pomyliły.

Co do tych mijanek. U mnie odstęp czasu jest niewielki, a podmurówki dość małe. Zresztą od zewnątrz będzie styropian, a wewnątrz w tych miejscach planuję kaloryfery (u dzieci, w salonie pod tym ogromnym oknem i na klatce schodowej) więc one zakryją ewentualne pęknięcia. Mam nadzieję, że obędzie się jednak bez pęknięć. Ale faktycznie zapytam jeszcze o zdanie kierbuda.

Ach ! Tabaluga, ... kosaćce, żonkile, wrzosy, bukszpanki ... ach ! Też kocham kwiaty, rośliny i aż mi zapachniało ...

Ja u siebie jeszcze nic nie robię, choć mam ogromną ochotę. Czekam, aż wywiozą wszystko co zalega na działce, bo miejsca już brakuje. Nie ma się gdzie ruszyć :-?

Z pewnością ból szybko Ci przejdzie i będziesz mogła kontynuować przesadzanie . Dobrze mieć "pod bokiem" męża, który w razie potrzeby aplikuje co trzeba :wink:

Pozdrówka ! :D

Zastrzyk pomógł, ale tylko na chwilę. Niestety, szewc bez butów chodzi. Mąż stwierdził tylko, że ból leczony trwa 6 tygodni, a nie leczony.... też 6. Dał mi jeszcze tylko Ibuprom i na tym zakończył moje leczenie.

Slicznie u Ciebie mam nadzieje że ból szybko minie :)

życzę duzo zdrówka :)

I oczywiście trzymam kciukasy za dach :)

dzięki Agusia

Skoro Wasze Pistacje tak szybko i cudniście rosną, to ogród też niedługo zmieni się w mini raj na ziemi, czego Wam z całego serducha życzę, a o co wcale się nie martwię, bo jak widać, chęci i zapału Wam nie brak!!!

Tak trzymać Smoczku!!!

:D :D :D

Ogród może i się zmieni, ale nie tak prędko. Chęci i zapału oczywiście mi nie brakuje, tylko trochę więcej pomocnych dłoni by się przydało. Mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła na takie liczyć :wink: :p

Ale ogrodniczka z Ciebie pierwsza klasa!!! Skoro chce się mieć dom i ogród to trzeba cierpiec :lol:

Ja ostatnio przerzucałem 3 tony glazuro-terakoty. I nawet na trzeci dzień coś odczuwałem... :wink:

Głowa do góry! Wszysko niedługo wróci do normy... 8)

Już powoli wraca do normy, tylko mój ból trwa już jakieś 3 tygodnie. :-?

Ależ te budowy rujnują nasze zdrowie :roll: :roll: :roll: :roll:

Zastrzyk pomógł, ale tylko na chwilę. Niestety, szewc bez butów chodzi. Mąż stwierdził tylko, że ból leczony trwa 6 tygodni, a nie leczony.... też 6. Dał mi jeszcze tylko Ibuprom i na tym zakończył moje leczenie.

Normalnie rzecz wymaga interwencji! :lol: Niech zadba o zonke,bo kto mu bedzie ogrod i dom dopieszczac- i jego zreszta tez :wink: Bolace czlonki moga stanowic nie lada w tym przeszkode :wink: :D

tabaluga,

super, że pamiętasz o takich jak ja i podajesz linki do zdjęć - wszystko mogę sobie spokojnie pooglądać :wink:

Pistacje z ofoliowanym daszkiem wyglądają świetnie. Widać już DOM :D . Najważniejsze, że na głowy i na ściany nie będzie już padać. Stryszek wyszedł faktycznie obszerny. U mnie było podobnie - jak przykryli dach folią od razu widać było wnętrza i dość duży strych. Jaka to folia ? Chyba w ogóle nie przepuszcza światła ? W sumie to dobrze, bo tym sposobem mężuś zgodził się na dodatkowe okna dachowe - i to aż trzy :wink:

P.S. U mnie też brak wełny :-? . Chciałam ocieplać Rockwoolem, ale ta jest nieosiągalna (dopiero w lutym) :( .

Smoczku

mam nadzieję, że już lepiej się czujesz?

Będę miała do Ciebie parę pytań, ale to może wymagać trochę zginania się :-).Zadzwonię wieczorkiem, jak mnie dzieci wcześniej nie uśpią.

A teraz się pochwalę :lol: 8) .: założyłam dziennik budowy możesz popatrzyć na nasze Pistacje - na razie tylko na poziomie ław :lol: .

Buziaki

Dabell

Smoczku

mam nadzieję, że już lepiej się czujesz?

Będę miała do Ciebie parę pytań, ale to może wymagać trochę zginania się :-).Zadzwonię wieczorkiem, jak mnie dzieci wcześniej nie uśpią.

A teraz się pochwalę :lol: 8) .: założyłam dziennik budowy możesz popatrzyć na nasze Pistacje - na razie tylko na poziomie ław :lol: .

Buziaki

Dabell

dzwoń dzwoń i nie zasasypiaj za szybko. A dziennik juz zauważyłam, niestety za późno i nie zdążyłam się wpisać w komentarzach jako pierwsza. :-? :-? :-? :-? (mogłaś uprzedzić :wink: )

no i pytaj, ja jakoś "przeboleję"- jest odrobinę lepiej, choc rwa kulszowa nadal mi przeszkadza.

Za maerialami prawda. Az dzis przezornie zadzonilam do mojej hutrowi, zeby sie upewnic, czy nadal maja w magazynie mojego rocwoola , ktorego kupilam u nich w marcu. Musze podziedziec, ze do tej pory cenowo,a teraz logistycznie byla to jedna z najlepszych moich poczatkowych inwestycji w budowe.

iga, Ty to dziewczyno daleko zajdziesz. Wszystko masz tak poukładane, zaplanowane. A na tych wcześniejszych zakupach na pewno sporo zaoszczędziłaś. Jednak warto kupować zimą. Mam nadzieję, że materiały wykończeniowe zimą trochę stanieją, to wtedy ja też zaszaleję. :wink: