Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

Masz bardzo ładne kominy. A z tymi wyłazami to jakaś dziwna historia... U mnie nie będzie żadnego, u sąsiada też... :roll:

A taras bedziesz miała z czego zrobiony? Widzę, że zamiast obrzeża wylać to z bloczków fundamentowych stawiasz. :p

kze, a dlaczego nie masz wyłazu? A może masz rekuperator i nie musisz mieć kominów. A co z kominem od kominka??? U mnie to nie do przejścia :evil:

Taras na razie murowany z bloczków, do środka nasypiemy gruzu, którego u nas pod dostatkiem, potem ładnie wyrównamy, zasypiemy jakąś pospółką czy piachem i na to kostka. Od zewnątrz chciałabym obsypać te ścianki by utworzyły taką małą skarpę. Podobnie będzie z wejściem do domu.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz przeboje z tym kominiarzem :o :roll:

Z drugiej strony to lepeij wiedzieć wcześniej czego chce - zawsze to mniej nerwów przy odbiorze.

A domek wygląda coraz śliczniej :)

Ja też mam pytanie z czego będziecie robić taras ???

Oj Aga, przeboje to chyba mało powiedziane. Żałuję teraz bardzo, że nie poszłam do niego przed rozpoczęciem prac budowlanych. Tak radził mi doradca z hurtowni, ale jakoś tak zlekceważyłam jego rady. Bardzo żałuję, ale i tak mogło być gorzej. Swoją drogą to bardzo miły pan, z poczuciem humoru. Był kiedyś u mnie na budowie- zupełnie bezpłatnie sprawdził te dwa kominy i doradził parę rzeczy. Powiedział, że jak będę miała jakieś wątpliwości czy pytania, to mam walić do niego jak w dym. Liczę, że doradzi nam też w sprawach kominkowych (parę rzeczy już w tej kwestii nam wyjaśnił)

A taras będzie z kostki- podobnie zresztą jak wejście do domu. Dładnie napisałam w poście powyżej.

Tabaluga,

skoro Pan kominiarz miły jest, pomocny, to znaczy, że dobrze Ci życzy i ma takie , a nie inne zasady oraz zna się na rzeczy. Być może czuje się na Twoim terenie jak Pan i Władca , bo rozdaje koncesje, ale z pewnością podchodzi do swojej pracy bardzo sumiennie i nadzwyczaj drobiazgowo. Ale może da się przekonać, że wyłazy przy każdym kominku wentylacyjnym to zbytek. Użyj swojego uroku osobistego i spróbuj w tej sprawie coś zmienić 8) :wink:

Dzięki za info o folii :D

A kostka na tarasie to super sprawa. Ja wciąż nie mogę się zdecydować i wciąż poszukuję rozwiązań 8)

OOOO to ja też mam taki pomysł na taras :) tylko kiedy to będzie :o :roll:

Mam nadzieje że pan kominiarz zrobi Ci odbiór i będzie po nerwach :)

Pomysł zaczerpnęłam od Ew-ki. Bardzo mi sie spodobał jej taras i wydaje się funkcjonalny. Kostka będzie oczywiście na samym końcu- jak starczy kaski. Teraz zasypiemy doły gruzem i po sprawie. Tak sobie jeszcze myślę, żeby z jednej strony (północnej)i kawałek zachodniej- taki narożnik, podwyższyć ściankę tarasu np z cegły klinkierowej. Podobnie jak u veruni. No i częściowo przedłużyć zadaszenie tarasu właśnie a'la verunia.

poczekamy, zobaczymy.

A jeśli chodzi o kominiarza, to na pewno odbierze- jeśli oczywiście zrobię wg jego rad. Tak to już z nim jest. Chciałabym jeszcze drzwi do łazienki z okrągłymi tulejami wentylacyjnymi, ale to nie przejdzie w żaden sposób. Zresztą sam zagadnął na ten temat. Ale i tak spróbuję coś wymyślić- mam jeszcze trochę czasu.

Tabaluga,

skoro Pan kominiarz miły jest, pomocny, to znaczy, że dobrze Ci życzy i ma takie , a nie inne zasady oraz zna się na rzeczy. Być może czuje się na Twoim terenie jak Pan i Władca , bo rozdaje koncesje, ale z pewnością podchodzi do swojej pracy bardzo sumiennie i nadzwyczaj drobiazgowo. Ale może da się przekonać, że wyłazy przy każdym kominku wentylacyjnym to zbytek. Użyj swojego uroku osobistego i spróbuj w tej sprawie coś zmienić 8) :wink:

Dzięki za info o folii :D

A kostka na tarasie to super sprawa. Ja wciąż nie mogę się zdecydować i wciąż poszukuję rozwiązań 8)

Tak też cały czas tłumaczy- to dla Waszego bezpieczeństwa i zdrowego przyjermnego powietrza. No cóż, chłop ma doświadczenie. Ostatnio widziałam w jego biurze świadectwa i certyfikaty kursów ukończonych w Niemczech.

Jeśli chodzi o wyłazy- może ich nie być tyle, tylko że schody kominiarskie wyjdą drożej niż wyłazy. Zresztą schody na całym dachu też nie wyglądałyby efektownie. Próbowałóam (za namową forumowej dabell) przekonać go do wyczystki przy jednym kominie. Nie ma mowy. Koniec, kropka.

Strych będzi widny i ja już się śmoieję, że można by tam wstawić np. stół do tenisa. A co?

Taras z kostki jest według mnie najbardziej funkcjonalny. Tez widzialam taras Ewki i bardzo mi sie podoba. Moj maz tylko o takim tarasie chce rozmawiac. Mi sie marzy drewno, ale ze wzgledu na uciazliwosc okresowej konserwacji pewnie opcja meza wygra i bedziemy mialy tarasy z tego samego materialu :wink:

Hmm... ten kominarz moze i jest swietny, zna sie na przepisach, ale jest tez przesadnie drobiazgowy.

Ja u sibie projekcie mialam wlasnie stalowe rury jako koiny wentylacyjene- doklanie dwie takie w kuchni. Co prawda, aby zachowac lepsze parametry ciplne i nie ryc w pth zastosowalismy specjalne pustaki kominowe w porothermu (to taki pustak z okragła dziura w sordku dokladnie o takich wymiarach jak pozostale- wiec murujesz sobie je razem ze sciana. Mysle jednak, ze skoro tak sie projektuje i te projekty zostaja zatwiedzone, to kominarz nie ma prawa wymagac zmian w projekcie, na ktory dostalas pozwolenie na budowe. Moze to byc zmiana istotna, ktora wymaga zmieny pozwolenia na budowe :roll:

Juz widze ile stresu cie kosztuje uzgadnianie z nim takich szczegolow- tym bardziej, ze on sie ciagle czepia :roll:

Ale na pocieszenie dekarze sa super. Dachowka bedzie pieknie wygladac :D Bardzo mi sie podobaja te obrobki na szytach- krawedziach dachu :D To sa specjalne obrobki blacharskie, czy sa takie ładne dachowki szczytowe? Jesli to szczytowe- to najladniejsze jakie widzialam. :D

Strych będzi widny i ja już się śmoieję, że można by tam wstawić np. stół do tenisa. A co?

Tabaluga i to jest też rozwiązanie ! Będzie przyjemne z pożytecznym :wink: :lol:

:lol: :lol: :lol:

A z drzwiami do łazienki to o co chodzi ??? :o :roll: bo nie bardzo kapuję :-? :oops:

Z drzwiami do łazienki, moje drogie, to jest tak, że w ofercie są dwie wersje otworów wentylacyjnych. Na pewno znasz typowe i bardzo powszechne, zwłaszcza w blokach drzwi łazienkowe z kratką wentylacyjną u dołu. I ta właśnie kratka ma wymagany i zgodny z normami otówr wentylacyjny- 200cm2. Druga wersja- ta która mi zdecydowanie bardziej odpowiada, to drzwi z okrągłymi tulejkami. Niestety, choć są powszechnie sprzedawane jako drzwi łazienkowe, nie posiadają wymaganych wymiarów. (tak przynajmniej twierdzi kominiarz) Już myślałam, czy może wystarczyło by trochę podciąć je u dołu, ale do tego mam jeszcze trochę czasu.

Hmm... ten kominarz moze i jest swietny, zna sie na przepisach, ale jest tez przesadnie drobiazgowy.

Ja u sibie projekcie mialam wlasnie stalowe rury jako koiny wentylacyjene- doklanie dwie takie w kuchni. Co prawda, aby zachowac lepsze parametry ciplne i nie ryc w pth zastosowalismy specjalne pustaki kominowe w porothermu (to taki pustak z okragła dziura w sordku dokladnie o takich wymiarach jak pozostale- wiec murujesz sobie je razem ze sciana. Mysle jednak, ze skoro tak sie projektuje i te projekty zostaja zatwiedzone, to kominarz nie ma prawa wymagac zmian w projekcie, na ktory dostalas pozwolenie na budowe. Moze to byc zmiana istotna, ktora wymaga zmieny pozwolenia na budowe :roll:

Juz widze ile stresu cie kosztuje uzgadnianie z nim takich szczegolow- tym bardziej, ze on sie ciagle czepia :roll:

Ale na pocieszenie dekarze sa super. Dachowka bedzie pieknie wygladac :D Bardzo mi sie podobaja te obrobki na szytach- krawedziach dachu :D To sa specjalne obrobki blacharskie, czy sa takie ładne dachowki szczytowe? Jesli to szczytowe- to najladniejsze jakie widzialam. :D

iga, z tymi pustakami miałaś rzeczywiście dobry pomysł. Niestety ja to przeoczyłam, a i nikt mi ich jakoś nie podpowiedział. Teraz, rzeczywiście kosztuje mnnie to sporo nerwów. A czy te kominy masz wyprowadzone ponad dach też z tych samych pustaków?

Co do wykończenia dachu- są to specjalne płytki- u nas dość powszechnie stosowane. Ale za to mi bardzo podoba się Twoje wykończenie i bardzo oryginalna podbitka. Nigdzie wcześniej takiej nie widziałam i zaczynam się mocno nad taką zastanawiać. Jeśli pozwolisz, to pomysł zastosuję w moim domku. Nie będzie to już miało takiego efektu jak u Ciebie i nie wszystko da się tak u mnie zrobić, ale boki na pewno.

A niby dlaczego taka podbitka nie miałaby u ciebie dac takiego samego efektu tylko gorszy? :o Bedzie tak samo :wink: ładnie :D Dostaje sporo zapytan odnosnie mojej podbitki, bo bardzi sie wszystkim podoba. Zaraz ci podesle moje kompednioum wiedzy z forum - jak i z jakich materialow ja wykonac- moze ci sie przyda na przyszlosc :wink:

Moje pustaki koncza sie na dachu dachowkami w kominkiem wentylacyjnym.

Ale zadalas mi bobu z ta wentylacja w drzwiach lazienkowych - bo ja zrezygonwalam w ogole w tulejek wentylacyjnych w drzwiach u mnie w domu... hmm... najwyzej sobie wytne w drzwiach pozniej i sama wstawie- tak robilismy tam gdzie teraz mieszkamy :wink:

No własnie - jak pytałam się sprzedawcy drzwi, to powiedział, że nie ma przepisów mówiących o tym, ze drzwi do łazienki musza mieć otwory wentylacyjne. Co innego do kotłowni - ale ja mam nawiewnik w oknie. A tu wyglada na to, ze musi byc wentylacja w lazience :roll:

Moze wypowie sie tez ktos mieszkajacy? :wink:

Ja mieszkam ale nei mam drzwi wew.

Odbiór budynku mam i mieszkam legalnie, kominiarz nawet nie pytał o drzwi sprawdzał tylko czy są kominy wentylacyjne i wyjścia z łazienek.

Czyli nie muszę się martwić i mogę mieć tuleje 8)

To jest myśl!!!!! :D :D Jak będzie miał przyjść kominiarz to wystawię drzwi i wtedy wielkość otworu wentylacyjnego na pewno przekroczy wymagane minimum :D :D :D

No, widzę, że temat drzwi łazienkowych wywołał małe zamieszanie. Nie wiem, jak to jest z tymi przepisami. Tylko u mnie obowiązuje przepis kominiarza, zgodnie z którym otwór musi mieć 200cm2. Zresztą gdzieś chyba w prasie natknęłam się na takie wymagania więc wydaje mie się, że nie jest to tylko wymysł mojego kominiarza. Postaram się poszperać w gazetach i znaleźć odpowiedź. Znajomy musiał pożyczać drzwi na czas wizyty kominiarza (pożyczył oczywiście te z kratką), a potem założył takie, jakie chciał. I ja pewnie też tak zrobię.

iga

U Ciebie całe szczyty są wykonane z tej podbitki. U mnie są już przybite płytki więc dlatego będzie nieco inaczej. Mam nadzieję, że też będzie to wyglądało ładnie. Dzięki za instrukcje. Chyba już się zdecydowaliśmy.

Tak mam reku.

A nie zrobiłęm wyłazu z oszczędnosci. Przegląd komina zamierzam robić lato-jesień, a wtedy po drabinie możnawejść, albo oknem połaciowym. Sąsiad też nie ma wytłązu. Ja nie zrobiłem z oszczędosci.. Mam nadzieję, ze póxniej nie odbije się to czkawką.. :roll: