Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

Witaj Tabalugo.

Dawno nie odwiedzałem Twojego dziennika, miło widzieć postępy na budowie. Dziś właśnie mam otrzymać od pierwszego wykonawcy wycenę. Czy możesz mi powiedzieć za ile Twoi panowie pracują (chciałbym mieć porównanie?. A odnośnie kominów, to mogę zajrzeć do norm, jeżeli tylko podasz mi numer. Znalazłem, co nieco o kominach w Warunkach Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz.U.02.75.690, Zmiany Dz.U.03.33.270; Dz.U.04.109.1156, Dzienniki ustaw są na stronie http://www.abc.com.pl/serwis/publik.htm , spojrzyj na paragraf 140. Ponad to Polskie Normy są uznaniowe, to znaczy że można się nimi posługiwać ale nie ma obowiązku.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Tabalugo.

Dawno nie odwiedzałem Twojego dziennika, miło widzieć postępy na budowie. Dziś właśnie mam otrzymać od pierwszego wykonawcy wycenę. Czy możesz mi powiedzieć za ile Twoi panowie pracują (chciałbym mieć porównanie?. A odnośnie kominów, to mogę zajrzeć do norm, jeżeli tylko podasz mi numer. Znalazłem, co nieco o kominach w Warunkach Technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Dz.U.02.75.690, Zmiany Dz.U.03.33.270; Dz.U.04.109.1156, Dzienniki ustaw są na stronie http://www.abc.com.pl/serwis/publik.htm , spojrzyj na paragraf 140. Ponad to Polskie Normy są uznaniowe, to znaczy że można się nimi posługiwać ale nie ma obowiązku.

Pozdrawiam

Witam po dłuższej przerwie

Wpadam na króciutko, żeby odpowiedzieć na Wasze pytania, ale obiecuję, że jutro będą nowe zdjęcia.

Nie mam niestety teraz czasu (mąż ciągle jeszcze kuje- mam nadzieję, że w sobotę skończy), mam straszną chandrę i bierze mnie jakieś grypsko.

Ale po kolei

alexy

z moimi murarzami umawiałam się na 16 000zł (murarka ścian, strop. fundamenty, kominy-sztuk 2) Doszedł jeszcze jeden komin i taras + wejście do domu.

Jeśli chodzi o ten nieszczęsny komin- już stoi i nie chce mi się już wertować przepisów. Podał mi jakąś normę, niestety mie pamiętam numeru- przesłałam ją dabell. Z tego co wiem, dabell rezygnuje z kominów i robi rekuperację, ale na pewno opisze to w swoim dzienniku. Ja nie chciałam już zadzierać z kominiarzem. Pozdrawiam i trzymam kciuki. No i oczywiście czekam na wieści

Witaj, dawno juz nic nie pisalaś o postepach prac. Jakoś tak pusto bez nowych wieści :D

Witaj Plento

Jutro obiecuję poprawę. Będą zdjęcia i więcej szczegółów. Na razie zdradzę tylko, że dekarze kończą kryć dach, strych mam ślicznie doświetlony przez 3 wyłazy dachowe, murarze skończyli małą łazieneczkę na dole i wygląda na to, że spokojnie zmieści się tam kabina prysznicowa, Geberit i mała umywalka. Nawet już upatrzyłam jedną, która będzie super pasowała.

Mam nadzieję, że na dniach skończę zabawę w budowę domu na ten rok.

pozdrawiam

Witaj Tabalugo,

ale mi niespodzianke zrobilas nowymi zdjeciami.Szczegolnei ciekawi mnie sprawa lazienki na dole i juz troche mi sie wyjasnilo. Bedziecie wstawiac kabinke prysznicowa czy budujecie scianke prysznicowa?

I jeszcze jedno pytanko, czy stojac przy oknie dachowym jestes w stanie zobaczyc co sie dzieje za oknem bez pomocy krzesełka

Ja teraz w swoim mieszkaniu moge tylko wierzyc na słowo mężowi co sie dzieje za oknem ewentualnie popatrzec na gwiazdy w nocy

powodzenia!!

tabaluga, najpierw buziaczek dla Ciebie za linki do fotek :wink: :D

A teraz pora na pochwały i gratulacje z zakończenia STANU SUROWEGO! :D

Piękny macie swój domek, a dach wyszedł wspaniale. Cudo ! Zazdroszczę Ci tej sprawnej ekipy, bo u mnie dach od dwóch miesięcy się "robi" i jeszcze z nim walczę. Niestety nie miałam takiego szczęścia do dekarzy jak Ty 8) .

Pozdrawiam ! :D

Kochani

jestem znowu z Wami. Miałam ostatnio straszną chandrę, nie byłam w stanie nic zrobić. Może to zmęczenie i jeszcze te krótkie dni :evil: :evil: :evil:

Na szczęście mój skończony daszek "dodał mi skrzydeł" i już jest chyba lepiej. Stan surowy właściwie osiągnięty więc teraz skupimy się na wyborze instalacji, materiałów wykończeniowych, wykończeniu wnętrz. Cała zima przed nami, a wiosną.......ruszymy pełną parą z wykończeniówką. Długie zimowe wybory na pewno będę spędzać na podglądaniu Waszych pomysłów i wertowaniu fachowych czasopism. Mam nadzieję, że teraz nie będę w tym już osamotniona i mąż będzie mógł mnie wspierać.

Rom

Z tą przeprowadzką to nie tak prędko. Ale zgodzę się, że tak niedawno bardzo nieświadoma tego co mnie czeka, szalowałam ławy. Jak to szybko zleciało.

K74

Obiecuję, że jeśli tylko ścianka stanie, zaraz wkleję zdjęcia.

Plento

Nie będzie kabiny, będzie właśnie ściana prysznicowa. Planuję też nie wstawiać tam brodzika, tylko zrobić podłogówkę pod terakotą, żeby w nóżki było cieplutko podczas "prysznicowania".

Jeśli chodzi o okno dachowe, to muszę rzeczywiście stanąć na podwyższeniu. Ale nie zależy mi na wyglądaniu przez to okno. Ma ono służyć do doświetlenia pokoju. A widok mam z niego, niestety, na podwórko sąsiadów więc nie chciałabym być wścibska.

Ciesze sie, ze wrocilas do zywych :D Domek z dachem wyglada rewelacyjnie :D

Mysle, ze murowany i olytkowany prysznic to najlepsze rozwiazanie! Sama bede tak miala. Nie dosc, ze yakie mi sie najbardziej podobaja to na forum jest masa pozytyznych opinii od uzytkownikow takowych. Choc muze powiedziec, ze nik nie ma jeszcze podlogowki pod takim brodzikiem :o

A okno dachowe fajna rzecz :wink:

Talabugo zdjęcie pod nickiem super...ale dla większości chyba na zawsze pozostaniesz smoczkiem :D

:p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p

Nie wiem co się stało :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: , ale mój smoczek sam zniknął. Ja go nie usuwałam, przez jakiś czas nie miałam żadnego zdjęcia i było jakoś tak pusto. Teraz, skoro domek już ma okazałe kształty, postanowiłam, że będzie moją wizytówką.

Ciesze sie, ze wrocilas do zywych :D Domek z dachem wyglada rewelacyjnie :D

Mysle, ze murowany i olytkowany prysznic to najlepsze rozwiazanie! Sama bede tak miala. Nie dosc, ze yakie mi sie najbardziej podobaja to na forum jest masa pozytyznych opinii od uzytkownikow takowych. Choc muze powiedziec, ze nik nie ma jeszcze podlogowki pod takim brodzikiem :o

A okno dachowe fajna rzecz :wink:

Też dużo czytałam na temat kabin prysznicowych właśnie na forum. Sporo było głosów krytyki na kabiny szklane więc postanowiliśmy, że będzie właśnie murowana. A jeśli chodzi o podłogówkę, zainspirowała mnie opinia veruni. Ona ma właśnie taką kabinę i pisała, że żałuje, że nie zrobiła tam podłogówki. Oczywiście muszę to skonsultować z instalatorem, ale myślę, że rozwiązanie będzie ok.

Gratulki dla mężusia i dla Ciebie :)

Trzy tygodnie szybko miną :)

Co do kabiny i podłogówki - ja też mam brodzik murowany i też chciał podłogówkę ale mój instalator odradził mi takie rozwiązanie. Jak jest podłogówka w brodziku to bardzo szybko wysycha woda w syfonie i śmierdzi, posłuchałam go. Rzeczywiścei czuć że płytki są zimne, szczególnie jak grzeje podłogówak ja mam na to swój sobób :wink: :) poprostu grzeję sobie płytki gorącą wodą :)

Trzymam kciuki za wybory i chwal się pomysłami :)

Aga J.G to ja u siebie bede robic jak ty :D

tabaluga1 gratulacje dla meza (takie egzaminy to w koncu nie przelewki) i dla ciebie za zrealizowanie planu rocznego w 100% :D Wiodze, ze ty tez jestes z rodzaju slomianych wdow - trza czekac na powrot i spedzane wspolne chwile :roll: Dzieci i budowa zajma ci czas :wink:

Bede tez trzymac kciuk, zebyscie zima troche wypoczeli i nabrali sil na nowy sezon- szczegolnie na to samodzielne wykanczanie. Bo te sily i nowa energia przydadza sie wam na pewno :wink: :D

Gratulki dla mężusia i dla Ciebie :)

Trzy tygodnie szybko miną :)

Co do kabiny i podłogówki - ja też mam brodzik murowany i też chciał podłogówkę ale mój instalator odradził mi takie rozwiązanie. Jak jest podłogówka w brodziku to bardzo szybko wysycha woda w syfonie i śmierdzi, posłuchałam go. Rzeczywiścei czuć że płytki są zimne, szczególnie jak grzeje podłogówak ja mam na to swój sobób :wink: :) poprostu grzeję sobie płytki gorącą wodą :)

Trzymam kciuki za wybory i chwal się pomysłami :)

Aga J.G

Dzięki za info w sprawie tej podłogówki. O tym nie pomyślałam :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: Może Twoje rozwiązanie będzie najlepsze. Spytam jeszcze swojego instalatora (jak już będę go miała) i napewno napiszę, jaką decyzję podjęliśmy.