Ivonesca 19.03.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 czy gipsowe tynki sa tak beznadziejne że wszyscy sie ich wystrzegają??? przecież tynki klasyczne tez trzeba pokryć warstwą gipsu dla ich lepszej gładkości - a może sie mylę????? my tez nie kryliśmy gipsem - specjalnie zostawiliśmy taką chropowatą powierzchnię - zacierali takim drobnym piaseczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 19.03.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 czy gipsowe tynki sa tak beznadziejne że wszyscy sie ich wystrzegają??? przecież tynki klasyczne tez trzeba pokryć warstwą gipsu dla ich lepszej gładkości - a może sie mylę????? No właśnie, nie trzeba tradycyjnych tynków pokrywac gładzią Dlatego tak zależy mi na tym, żeby były zrobione dobrze i równiutko. Oczywiście cementowo- wapienne nie będą nigdy tak gładkie, jak gipsowe (bo jednak nie ma tak drobnego piasku jak gips w proszku), ale mi właśnie o to chodzi. Zdecydowanie wolę ścianę o jakiejś drobnej fakturze- wygląda (dla mnie oczywiście) bardziej naturalnie.To jest oczywiście kwestia gustu- a o tym się podobno nie dyskutuje. Ja nie chcę powierzchni ściany tak gładkiej, jak pupcia niemowlaka (choc pupcie niemowlaka są przeurocze). Z doświadczenia wiem, że takie ściany bardziej się brudzą. ja dokładnie tak jak tabaluga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 19.03.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 czy gipsowe tynki sa tak beznadziejne że wszyscy sie ich wystrzegają??? przecież tynki klasyczne tez trzeba pokryć warstwą gipsu dla ich lepszej gładkości - a może sie mylę????? No właśnie, nie trzeba tradycyjnych tynków pokrywac gładzią Dlatego tak zależy mi na tym, żeby były zrobione dobrze i równiutko. Oczywiście cementowo- wapienne nie będą nigdy tak gładkie, jak gipsowe (bo jednak nie ma tak drobnego piasku jak gips w proszku), ale mi właśnie o to chodzi. Zdecydowanie wolę ścianę o jakiejś drobnej fakturze- wygląda (dla mnie oczywiście) bardziej naturalnie.To jest oczywiście kwestia gustu- a o tym się podobno nie dyskutuje. Ja nie chcę powierzchni ściany tak gładkiej, jak pupcia niemowlaka (choc pupcie niemowlaka są przeurocze). Z doświadczenia wiem, że takie ściany bardziej się brudzą. ja dokładnie tak jak tabaluga No to jesteśmy już dwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 19.03.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Ja jestem trzecia, dominis czwarta i Iga, tez chyba ma chropowate hihi ale one naprawde nie sa chropowate tz tynki a nie dziewczyny , no moze po polozeniu ale wystarczy pomalowac dwa razy farba i juz staja sie gladkie. Gipsowe tynki sa ladne, ale mniej wytrzymale na uszkodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 19.03.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 I jeszcze Anka Węgrzyn- jest nas już pięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.03.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Melduję się, melduję! Pupki niemowlaków lubię tylko na... niemowlakach, na tynkach już mniej - dlatego jak też mam tradycyjne i tez ostatnia warstwa na drobniutkim piaseczku. A o wyższości tynków tradycyjnych nad gipsowymi przekonałam się już kilkakrotnie - jak podczas wnoszenia różnych rzeczy rąbnęliśmy w ścianę - nic się nie dzieje. W gipsowych byłoby już wgłębienie. Niby łatwo się to naprawia, ale... mam nadzieję, że u nas nie będzie trzeba nic naprawiać Tabalugo - porotherm nie wchłania wody, dlatego tynki tak wolno schną. Moi tynkarze mówili, że najgorzej im się tynkuje na Porothermie, właśnie z tego powodu. Także nie stresuj się, wyschnie i będzie piknie Twój ogródek zrobił na mnie ogromne wrażenie, ja też chcę!!!! Jestem taka zła na siebie, że nie posadziłam przed zimą cebulek Leć tak dalej, leć, jak się tak rozpędziłaś to będzie łatwiej, a bank na pewno kasę da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.03.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 jest tylko jeden minusik tynków tradycyjnych - jeśli potrzebujesz coś wykuć i potem to zalepiasz to ciężko uzyskać taką samą powierzchnię - przy gipsowych jest w tym wypadku lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 20.03.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witaj Tabalugo Ja z zapytaniem o umywalke do dolenej lazienki, poszukuje jak najwezszej bo inaczej przechodzac do kibelka wszyscy beda sie o nia uderzac Prosze powiedz mi jakie wymiary ma Twoja umywalka, gzdie ja moge znalezc i czy ta poleczka stoi na ziemi czy bedzie podwieszana, przydalaby sie na te wszystkie lazienkowe bibeloty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 20.03.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Tabaluga, a ja wciąż u Ciebie "po omacku" - nie widzę ani hiacyntów, ani tulipanków, ani nowego nabytku U nas również kasa w fazie wykończeniówki wypływa z kieszeni w zastraszająco szybkim tempie. Najgorzej, że trzeba zamawiać różne produkty (kafle, sanitariaty itp.) wcześniej, bo nie są do kupienia od ręki. Człowiek inwestuje w towary, których przez jakiś czas jeszcze nie będzie mógł zamontować, a pieniążków już się pozbył . Tynki tradycyjne mam też u siebie, z tym, że majstry pociągną je jeszcze gładzią , by stworzyć jednolitą powierzchnię z sufitami z płyt GK U nas wysychały dość szybko. Budowaliśmy z silki i pewnie to ona przejęła część wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 20.03.2007 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 jaka wiosna u Ciebie !!!! zieloniutko i kolorowo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.03.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 A o wyższości tynków tradycyjnych nad gipsowymi przekonałam się już kilkakrotnie - jak podczas wnoszenia różnych rzeczy rąbnęliśmy w ścianę - nic się nie dzieje. W gipsowych byłoby już wgłębienie. Niby łatwo się to naprawia, ale... mam nadzieję, że u nas nie będzie trzeba nic naprawiać ja też przekonałam się o dużo większej wytrzymałości tynków tradycyjnych. Na gipsie znac niestety każde zarysowanie, a tych nie da się unikną przy małych dzieciach. Tabalugo - porotherm nie wchłania wody, dlatego tynki tak wolno schną. Moi tynkarze mówili, że najgorzej im się tynkuje na Porothermie, właśnie z tego powodu. Także nie stresuj się, wyschnie i będzie piknie To też prawda. W miejscu gdzie są pustaki białe tynki są już suche. Śmiesznie to wygląda a ja doskonale wiem, gdzie jest komin- widac póki co jego zarysy. Natomiast moi tynkarze wolą tynkowac porotherm właśnie ze względu na to, że wolniej schnie. Te białe szybciej wchłaniają wodę więc moi tynkarze pryskają w tym miejscu wodą Twój ogródek zrobił na mnie ogromne wrażenie, ja też chcę!!!! Jestem taka zła na siebie, że nie posadziłam przed zimą cebulek Leć tak dalej, leć, jak się tak rozpędziłaś to będzie łatwiej, a bank na pewno kasę da Ja poprzedniej wiosny często kupowałam te drobne żonkile w doniczkach do domu- żeby miec wiosnę na stole. Później zasuszałam wszystkie cebulki, a jesienią je po prostu zakopałam. Oczywiście dokupiłam sporo cebulek, np. tulipany, hiacynty; przebiśniegi i inne kwiaty przeniosłam z działki rekreacyjnej. Jest to oczywiście tymczasowe miejsce, ale na przyszły rok znajdą się już na właściwym i będzie ich dwa razy więcej. Domonikokams jeszcze masz przed sobą całą wiosnę. Możesz posadzic inne kwiaty i wtedy latem będziesz się zachwycac ich pięknem. Powodzenia jest tylko jeden minusik tynków tradycyjnych - jeśli potrzebujesz coś wykuć i potem to zalepiasz to ciężko uzyskać taką samą powierzchnię - przy gipsowych jest w tym wypadku lepiej Mam nadzieję, że nie będę musiała nic kuc. Już mam zrobione uchwyty na kaloryfery, a z resztą jakoś musimy sobie poradzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.03.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witaj Tabalugo Ja z zapytaniem o umywalke do dolenej lazienki, poszukuje jak najwezszej bo inaczej przechodzac do kibelka wszyscy beda sie o nia uderzac Prosze powiedz mi jakie wymiary ma Twoja umywalka, gzdie ja moge znalezc i czy ta poleczka stoi na ziemi czy bedzie podwieszana, przydalaby sie na te wszystkie lazienkowe bibeloty Pozdrawiam Już odpowiadam: umywalka ma 22cm głębokości (szerokości), 40cm długości i razem z szafką 64 cm wysokości. Na zdjęciu stoi na podłodze, ale oczywiście będzie wisiec. U mnie też jest bardzo wąska łazieneczka i tylko ta umywalka idealnie do niej pasuje. Umywalka jest z dolomitu, firma antado. Kupiłam ją w naszym małym sklepie z armaturą. Gdzieś w swoim dzienniku podałam link do tej firmy i jej produktów. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania -wal śmiało. Cena łącznie z szafką: 360zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 20.03.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Tabaluga, a ja wciąż u Ciebie "po omacku" - nie widzę ani hiacyntów, ani tulipanków, ani nowego nabytku U nas również kasa w fazie wykończeniówki wypływa z kieszeni w zastraszająco szybkim tempie. Najgorzej, że trzeba zamawiać różne produkty (kafle, sanitariaty itp.) wcześniej, bo nie są do kupienia od ręki. Człowiek inwestuje w towary, których przez jakiś czas jeszcze nie będzie mógł zamontować, a pieniążków już się pozbył . Tynki tradycyjne mam też u siebie, z tym, że majstry pociągną je jeszcze gładzią , by stworzyć jednolitą powierzchnię z sufitami z płyt GK U nas wysychały dość szybko. Budowaliśmy z silki i pewnie to ona przejęła część wilgoci Adrianko, postaram się zaraz wkleic linki do moich zdjęc, tylko położę dzieci spac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 20.03.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Kiedy Ty taki piękny ogródek zdążyłaś wyczarować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
świercz1719500624 21.03.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Pięknie pięknie w twoim ogródku a ta szafka wzudziła me zainteresowanie - możesz mnie ościecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.03.2007 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Tbaluga ogormne gratulki z postępu prac i ogródka którego przyznam się szczerze zadroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 21.03.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Co za piękny ogródek A u mnie sam pioch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 22.03.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 ogródek piękny przepraszam, ale mam pytanie do odwiedzającyhc forum i Twój dziennik - czy jest ktoś z rejonów Olsztyna - szukam ekipy budowlanej -może macie kogoś godnego polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 22.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Kiedy Ty taki piękny ogródek zdążyłaś wyczarować ? Ogródek wyczarowałam jesienią- póki co jest całkiem z tyłu domu i w ogóle nie widac go z ulicy. Ale cieszy moje oczy. Kiedy już zagospodarujemy całą działeczkę, kwitnące cebulki będą zdobic przód domu, balkony- jako pierwsze zwiastuny wiosny. Do tego czasu zdążą się rozmnożyc i w przyszłym roku będzie ich dwa razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 22.03.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Bardzo fajna ta twoja umywalka z szafeczka - PRIMA Oczywiscie jestem w klubie lubujacym sie w chropowatosci tynkow - ale wlasnie te podkucia i np. przesuniecia kabelkow sa tu problemem. Musialam tez polozyc specjalny tynk na puszko od rolet od wew. i jest to gladki tynk. Wiech chyba bede musaila na te sciany polozyc gladz bo mi nad oknami zostane tekie gladkie prostokaty Ale powatsnie ciekawy kontrast na styku - jedna sciana gladka a druga chropowata. Tez moze byc ladnie Trzeba lucic co sie ma Twoj ogrod powalil mnie na kolana! Tez susze cebulki Na przyszly rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts