Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

czy gipsowe tynki sa tak beznadziejne że wszyscy sie ich wystrzegają??? przecież tynki klasyczne tez trzeba pokryć warstwą gipsu dla ich lepszej gładkości - a może sie mylę????? :roll:

my tez nie kryliśmy gipsem - specjalnie zostawiliśmy taką chropowatą powierzchnię - zacierali takim drobnym piaseczkiem 8)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy gipsowe tynki sa tak beznadziejne że wszyscy sie ich wystrzegają??? przecież tynki klasyczne tez trzeba pokryć warstwą gipsu dla ich lepszej gładkości - a może sie mylę????? :roll:

No właśnie, nie trzeba tradycyjnych tynków pokrywac gładzią :p Dlatego tak zależy mi na tym, żeby były zrobione dobrze i równiutko. Oczywiście cementowo- wapienne nie będą nigdy tak gładkie, jak gipsowe (bo jednak nie ma tak drobnego piasku jak gips w proszku), ale mi właśnie o to chodzi.

Zdecydowanie wolę ścianę o jakiejś drobnej fakturze- wygląda (dla mnie oczywiście) bardziej naturalnie.To jest oczywiście kwestia gustu- a o tym się podobno :wink: nie dyskutuje. Ja nie chcę powierzchni ściany tak gładkiej, jak pupcia niemowlaka (choc pupcie niemowlaka są przeurocze). Z doświadczenia wiem, że takie ściany bardziej się brudzą.

ja dokładnie tak jak tabaluga ;-)

No właśnie, nie trzeba tradycyjnych tynków pokrywac gładzią :p Dlatego tak zależy mi na tym, żeby były zrobione dobrze i równiutko. Oczywiście cementowo- wapienne nie będą nigdy tak gładkie, jak gipsowe (bo jednak nie ma tak drobnego piasku jak gips w proszku), ale mi właśnie o to chodzi.

Zdecydowanie wolę ścianę o jakiejś drobnej fakturze- wygląda (dla mnie oczywiście) bardziej naturalnie.To jest oczywiście kwestia gustu- a o tym się podobno :wink: nie dyskutuje. Ja nie chcę powierzchni ściany tak gładkiej, jak pupcia niemowlaka (choc pupcie niemowlaka są przeurocze). Z doświadczenia wiem, że takie ściany bardziej się brudzą.

ja dokładnie tak jak tabaluga ;-)

No to jesteśmy już dwie :p

Melduję się, melduję! Pupki niemowlaków lubię tylko na... niemowlakach, na tynkach już mniej - dlatego jak też mam tradycyjne i tez ostatnia warstwa na drobniutkim piaseczku. A o wyższości tynków tradycyjnych nad gipsowymi przekonałam się już kilkakrotnie - jak podczas wnoszenia różnych rzeczy rąbnęliśmy w ścianę - nic się nie dzieje. W gipsowych byłoby już wgłębienie. Niby łatwo się to naprawia, ale... mam nadzieję, że u nas nie będzie trzeba nic naprawiać :wink:

Tabalugo - porotherm nie wchłania wody, dlatego tynki tak wolno schną. Moi tynkarze mówili, że najgorzej im się tynkuje na Porothermie, właśnie z tego powodu. Także nie stresuj się, wyschnie i będzie piknie :wink:

Twój ogródek zrobił na mnie ogromne wrażenie, ja też chcę!!!! Jestem taka zła na siebie, że nie posadziłam przed zimą cebulek :evil:

Leć tak dalej, leć, jak się tak rozpędziłaś to będzie łatwiej, a bank na pewno kasę da :wink:

Witaj Tabalugo :)

Ja z zapytaniem o umywalke do dolenej lazienki, poszukuje jak najwezszej bo inaczej przechodzac do kibelka wszyscy beda sie o nia uderzac :(

Prosze powiedz mi jakie wymiary ma Twoja umywalka, gzdie ja moge znalezc i czy ta poleczka stoi na ziemi czy bedzie podwieszana, przydalaby sie na te wszystkie lazienkowe bibeloty :wink:

Pozdrawiam

Tabaluga, a ja wciąż u Ciebie "po omacku" - nie widzę ani hiacyntów, ani tulipanków, ani nowego nabytku :(

U nas również kasa w fazie wykończeniówki wypływa z kieszeni w zastraszająco szybkim tempie. Najgorzej, że trzeba zamawiać różne produkty (kafle, sanitariaty itp.) wcześniej, bo nie są do kupienia od ręki. Człowiek inwestuje w towary, których przez jakiś czas jeszcze nie będzie mógł zamontować, a pieniążków już się pozbył 8) .

Tynki tradycyjne mam też u siebie, z tym, że majstry pociągną je jeszcze gładzią , by stworzyć jednolitą powierzchnię z sufitami z płyt GK :wink:

U nas wysychały dość szybko. Budowaliśmy z silki i pewnie to ona przejęła część wilgoci :wink:

A o wyższości tynków tradycyjnych nad gipsowymi przekonałam się już kilkakrotnie - jak podczas wnoszenia różnych rzeczy rąbnęliśmy w ścianę - nic się nie dzieje. W gipsowych byłoby już wgłębienie.

Niby łatwo się to naprawia, ale... mam nadzieję, że u nas nie będzie trzeba nic naprawiać :wink:

:wink:

ja też przekonałam się o dużo większej wytrzymałości tynków tradycyjnych. Na gipsie znac niestety każde zarysowanie, a tych nie da się unikną przy małych dzieciach.

Tabalugo - porotherm nie wchłania wody, dlatego tynki tak wolno schną. Moi tynkarze mówili, że najgorzej im się tynkuje na Porothermie, właśnie z tego powodu. Także nie stresuj się, wyschnie i będzie piknie :wink:

:wink:

To też prawda. W miejscu gdzie są pustaki białe tynki są już suche. Śmiesznie to wygląda a ja doskonale wiem, gdzie jest komin- widac póki co jego zarysy. Natomiast moi tynkarze wolą tynkowac porotherm właśnie ze względu na to, że wolniej schnie. Te białe szybciej wchłaniają wodę więc moi tynkarze pryskają w tym miejscu wodą :roll:

Twój ogródek zrobił na mnie ogromne wrażenie, ja też chcę!!!! Jestem taka zła na siebie, że nie posadziłam przed zimą cebulek :evil:

Leć tak dalej, leć, jak się tak rozpędziłaś to będzie łatwiej, a bank na pewno kasę da :wink:

Ja poprzedniej wiosny często kupowałam te drobne żonkile w doniczkach do domu- żeby miec wiosnę na stole. Później zasuszałam wszystkie cebulki, a jesienią je po prostu zakopałam. Oczywiście dokupiłam sporo cebulek, np. tulipany, hiacynty; przebiśniegi i inne kwiaty przeniosłam z działki rekreacyjnej. Jest to oczywiście tymczasowe miejsce, ale na przyszły rok znajdą się już na właściwym i będzie ich dwa razy więcej. :p :p :p :p :p

Domonikokams jeszcze masz przed sobą całą wiosnę. Możesz posadzic inne kwiaty i wtedy latem będziesz się zachwycac ich pięknem. Powodzenia

jest tylko jeden minusik tynków tradycyjnych - jeśli potrzebujesz coś wykuć i potem to zalepiasz to ciężko uzyskać taką samą powierzchnię - przy gipsowych jest w tym wypadku lepiej

Mam nadzieję, że nie będę musiała nic kuc. Już mam zrobione uchwyty na kaloryfery, a z resztą jakoś musimy sobie poradzic.

Witaj Tabalugo :)

Ja z zapytaniem o umywalke do dolenej lazienki, poszukuje jak najwezszej bo inaczej przechodzac do kibelka wszyscy beda sie o nia uderzac :(

Prosze powiedz mi jakie wymiary ma Twoja umywalka, gzdie ja moge znalezc i czy ta poleczka stoi na ziemi czy bedzie podwieszana, przydalaby sie na te wszystkie lazienkowe bibeloty :wink:

Pozdrawiam

Już odpowiadam:

umywalka ma 22cm głębokości (szerokości), 40cm długości i razem z szafką 64 cm wysokości. Na zdjęciu stoi na podłodze, ale oczywiście będzie wisiec. U mnie też jest bardzo wąska łazieneczka i tylko ta umywalka idealnie do niej pasuje. Umywalka jest z dolomitu, firma antado. Kupiłam ją w naszym małym sklepie z armaturą. Gdzieś w swoim dzienniku podałam link do tej firmy i jej produktów.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania -wal śmiało. Cena łącznie z szafką: 360zł.

Tabaluga, a ja wciąż u Ciebie "po omacku" - nie widzę ani hiacyntów, ani tulipanków, ani nowego nabytku :(

U nas również kasa w fazie wykończeniówki wypływa z kieszeni w zastraszająco szybkim tempie. Najgorzej, że trzeba zamawiać różne produkty (kafle, sanitariaty itp.) wcześniej, bo nie są do kupienia od ręki. Człowiek inwestuje w towary, których przez jakiś czas jeszcze nie będzie mógł zamontować, a pieniążków już się pozbył 8) .

Tynki tradycyjne mam też u siebie, z tym, że majstry pociągną je jeszcze gładzią , by stworzyć jednolitą powierzchnię z sufitami z płyt GK :wink:

U nas wysychały dość szybko. Budowaliśmy z silki i pewnie to ona przejęła część wilgoci :wink:

Adrianko, postaram się zaraz wkleic linki do moich zdjęc, tylko położę dzieci spac.

Kiedy Ty taki piękny ogródek zdążyłaś wyczarować :o :D ?

Ogródek wyczarowałam jesienią- póki co jest całkiem z tyłu domu i w ogóle nie widac go z ulicy. Ale cieszy moje oczy. Kiedy już zagospodarujemy całą działeczkę, kwitnące cebulki będą zdobic przód domu, balkony- jako pierwsze zwiastuny wiosny. Do tego czasu zdążą się rozmnożyc i w przyszłym roku będzie ich dwa razy więcej. :p :p :p :p

Bardzo fajna ta twoja umywalka z szafeczka - PRIMA :D Oczywiscie jestem w klubie lubujacym sie w chropowatosci tynkow - ale wlasnie te podkucia i np. przesuniecia kabelkow sa tu problemem. Musialam tez polozyc specjalny tynk na puszko od rolet od wew. i jest to gladki tynk. Wiech chyba bede musaila na te sciany polozyc gladz bo mi nad oknami zostane tekie gladkie prostokaty :-? Ale powatsnie ciekawy kontrast na styku - jedna sciana gladka a druga chropowata. Tez moze byc ladnie :wink: Trzeba lucic co sie ma :D

Twoj ogrod powalil mnie na kolana! :o

Tez susze cebulki :D Na przyszly rok :D