kze 12.07.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Aga - nie ma różnicy A ja przez to że niby muszą być/ czy powinny być to mam jeden kaloryfer w beznadziejnym miejscu - na klatce schodowej pod oknem połaciowym ..... i brzydko to wygląda i nijak sie nie ma do moich śliczniutkich schodów na drugi raz juz nie dam sie namówić instalatorowi Ja na szczęście postawiłam na swoim i bardzo się z tego cieszę Bo nie wiem jakby wyglądały pokoje dziewczyn z tymi kaloryferami pod połaciówkami o klatce schodowej nie wspomnę U nas już jedna zima minęła i naprawdę nie widziałam żadnej różnicy w pokojach to nie wygląda źle .....ale na klatce schodowej W holu i klatce schodowej to wolę ogrzewanie podłogowe, a nie kaloryferki... Niemniej w takich miejscach kaloryfer rzeczywiście nie wygląda reprezentacyjnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.07.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ale fajnie wszystko wyszło! Gustowna lazinka = i bardzo mi sie podobaja drzwi wejsciowe. Takich nie widzialam- pochwal sie jaka to firma i ile wynosi ta przyjemnosc. Moze kiedys bede chciala nowe drzwi kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 13.07.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Adrianko Planujemy kiedyś kute ogrodzenie. Jeśli chodzi o koszt- my za metr takiej balustrady płaciliśmy 250zł. Z tego co się orientuję- ceny są od 200 do 300-400zł, w zależności od kształtu, wypełnienia, itp. Dzięki Tabaluga ! . Kosz nie jest mały , my zapewne też dopiero "kiedyś" będziemy robić kute ogrodzenie. Planujemy je mieć tylko od frontu, a z boków i tyłu działki - siatkę . Zawsze to koszt trochę mniejszy Ciekawa jestem, czy miałaś dowolność przy wyborze mocowania balustrady do balkonu ? . Mnie bardzo zależy, by mocowanie było "nakładkowe" czyli "łapiące" sam brzeg balkonu a nie nachodzące z góry na jego podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 jak ja dawno u ciebie nie byłem... dałas nieźle czadu! przeprowadzka chyba już niedługo czy raczej wolisz mieć już skończone wszystko na tip-top my juz mieszkamy. u góry prawie dom na dole budowa:) świerczu przeprowadzkę planujemy pod koniec sierpnia, ale... Wszystko zależy od parkietów. Jeśli w przyszłym tygodniu nam je położą, to są szanse na ten sierpień. Jeśli nie, to trzeba będzie trochę poczekać. Nie chcemy mieszkać w oparach lakieru. Malować możemy już mieszkając. Na tip -top to raczej nie będzie. Obudowa kominka musi trochę (może rok) poczekać. Podobnie chyba schody wejściowe. W dodatku bank robi nam problemy z ostatnią transzą. O tym napiszę jednak w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 tabaluga - bardzo fajna ta łazieneczka na dole a takie małe metalowe "coś" pomiędzy płytkami to elementy ozdobne? Nie będzie niszczyć sie pod prysznicem? chyba jestescie bardzo wysocy, bo wydaje mi sie że lustro jest bardzo wysoko nad umywalką...albo takie zludzenie górna łazienka tez zapowiada sie ładnie a balkon ma piękną barierkę pozdrawiam Ivonesca To małe to właśnie ozdobniki. Mam nadzieję, że przetrwają do następnego remontu Lustro- ..no nie wiem. W sumie to faktycznie jesteśmy wysocy i może dlatego tak wyszło. Przyznam, że bardzo spostrzegawcza jesteś. W górnej łazience będzie dużo większe, no i niżej- na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Ale fajnie wszystko wyszło! Gustowna lazinka = i bardzo mi sie podobaja drzwi wejsciowe. Takich nie widzialam- pochwal sie jaka to firma i ile wynosi ta przyjemnosc. Moze kiedys bede chciala nowe drzwi kupic iga Drzwi to Oknoplast Kraków- podobnie jak okna. Mają wypełnienie Adeco (podobno bardzo dobre właściwości cieplne- dabell pisała o tym w swoim dzienniku)Koszt chyba ok. 4000zł- nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Adrianko Planujemy kiedyś kute ogrodzenie. Jeśli chodzi o koszt- my za metr takiej balustrady płaciliśmy 250zł. Z tego co się orientuję- ceny są od 200 do 300-400zł, w zależności od kształtu, wypełnienia, itp. Dzięki Tabaluga ! . Kosz nie jest mały , my zapewne też dopiero "kiedyś" będziemy robić kute ogrodzenie. Planujemy je mieć tylko od frontu, a z boków i tyłu działki - siatkę . Zawsze to koszt trochę mniejszy Ciekawa jestem, czy miałaś dowolność przy wyborze mocowania balustrady do balkonu ? . Mnie bardzo zależy, by mocowanie było "nakładkowe" czyli "łapiące" sam brzeg balkonu a nie nachodzące z góry na jego podłogę Adrianko Taki sposób mocowania wybrał mój mąż. Wcześniej sam przygotował odpowiednie pręty, które potem zostały zatopione w wylewce na balkonach i do których potem przyspawano barierki. Moje są od policzka- nie na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.07.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tabaluga drzwi superanckie myśmy też planowali przeprowadzkę na sieprień ale już wiemy że się opóźni...co to za problemy z bankiem? trzymam kciuki by wszystko sie wyjaśniło (co to za bank?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 13.07.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 faktycznie ładnie u Ciebie, musze żone pokazać twoje podłogi, od 2 tygodni wertuje katalogi i nie moze nic znaleźć, może więc u ciebie znajdzie pomysły gratuluje postępów budowlany pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 13.07.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tabaluga drzwi superanckie myśmy też planowali przeprowadzkę na sieprień ale już wiemy że się opóźni... co to za problemy z bankiem? trzymam kciuki by wszystko sie wyjaśniło (co to za bank?) sylvia napisałam właśnie w dzienniku maksiu witam w moich skromnych progach. Cieszę się, że podobają Ci się moje płytki- ja jestem z nich bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 13.07.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tabaluga drzwi superanckie myśmy też planowali przeprowadzkę na sieprień ale już wiemy że się opóźni... co to za problemy z bankiem? trzymam kciuki by wszystko sie wyjaśniło (co to za bank?) sylvia napisałam właśnie w dzienniku o kurczę.. a my baliśmy się, że nam nie uznają zmiany kolejności prac ale wszystko było ok i mam nadziej, ze tym razem też będzie ok ( bo dalej nie mamy drzwi i paneli)... ale to co u was to zakrawa na kpinę podejrzewam, że dokumenty im się pomyliły... a tak z ciekawości to rzeczywiście wydaliście tylko te 200 tys bo u nas poszło DUżO WIęCEJ .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.07.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Tabaluga dawno mnie uc iebie i nie było i już myslalam że tylko sielanka u was a tu ten bank z takim cyrkiem wyskoczył A moż etrzeba było sprobowac z szefem oddziału który udzilil kredytu To zazwyczj działa na takie rózności i dziwactwa Ogólnie to ja bym oceniła wasz dom na wiele więcej. wszytko takie dopracowane i materialy nie taniocha ale na poziomie Jest coraz piękniej. gratuluję postępow i tzrymam kciuki Pozdrówak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 13.07.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Witam, od jakiegos czasu czytam Twój dziennik i podziwiam szybkie postepy na budowie. Dom w pistacjach był jednym z projektów branych przez nas pod uwagę podczas trudnego wyboru projektu. Ostatecznie wygrał Granat - ze względu na zadaszony taras , prostotę w bryle i układzie pomieszczeń. Bardzo ładnie wyglądaja Twoje balustrady. Ja tez mam do zrobienia takie kute balustrady ale nie wiedziałam, że one są tak drogie!!!! Jeszcze po prostu nie szukałam kowali ale chyba już czas zacząć Co do banku, to analityk najwyraźniej się walnoł!!! Powinien wziąć pod uwagę stopien zangażowania środków wskazany przez rzeczoznawcę. Po to własnie jedzie on na kontrolę, żeby ocenić w jakim stopniu została wykorzystana ostatnia transza i za to właśnie dostaje od Banku kasę. Jeżeli pisze, że wartość zaangażowania środków jest na poziomie 232 tys. a Ty z Banku dostałaś tylko 200 tyś. to jasnym jest, że 32 tyś. to Twoja nadwyżka finansowa, czyli inaczej - zaangażowałaś więcej środków własnych. Rozumiem, że miałaś kosztorys? Bo na podstawie tego kosztorysu, rzeczoznawca ocenia też procentowe wykorzystanie środków i to jest ważne dla analityka. Zapytaj analityka na jakiej podstawie obcioł wycenę rzeczoznawcy. Pozdrawiam i dobranoc - miło czytac jak innym budowa szybko posuwa się do przodu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 14.07.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Tabaluga, wspólczuję kłopotów z bankiem . Myślę jednak, że warto dochodzić swego , a zacząć od Kierownika Oddziału . Niech się wstawi za Wami i pilotuje sprawę . W końcu jest za Was odpowiedzialny Dzięki za wyjaśnienie o mocowaniu balustrady . Chyba zrobię tak, że najpierw udam się do kowala i zapytam , czy mi ją zamontuje tak jak ja chcę i jak balkon do tego montażu przygotować. Może właśnie jakieś stalowe pręty będą potrzebne Trzymam kciuki za następną transzę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 14.07.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 No to rzeczywiście kicha z Bankiem.. Czernecki widać umie robić interesy na swoich klientach.. Wiesz o co chodziło analitykowi? Ja chyba domyślam się. Popatrz na kosztorys jaki przedstawiłaś w banku w chwili wnioskowania o kredyt. Zobacz jakie kwoty wpisałaś i co masz zrobione. Być może 160 tyś to jest ten stan, który masz aktualnie. Czasami banki tak liczą, że poprostu porównują z listą i patrzą co jest wykonane, a co zostało zadeklarowane... Nie biorą pod uwagę tego, że skoro ceny np. wylewk poszły w górę to żeby je wykonać musiałaś więcej wydać. Wg Banku powinnaś zrobić tyle wylewek na ile miałaś kasy... Ja miałem podobną jazde jak wystapiłem o podwyższenie kwoty kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.07.2007 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Trzymam kciuki za wilgotnośc Co do banku to rzeczywiście kicha Jak widać co bank, to obyczaj u nas była brana tylko i wyłącznie opinia rzeczoznawcy. Nawiasem mówiąz marne maja pojęcie o budowaniu wszyscy w tym banku i o cenach na rynku Trzymam kciuki za ostatnią transzę i zyczę pwodzenia w wyborze kolorków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SylviaW 16.07.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Ja też miałam problemy z Millenium ale na szczęście mi w ogóle nie dali kredytu co do wyceny, to nas informowano, że sprawdzają ceny z kosztorysem, który przedstawiamy podczas wnioskowania o kredyt absurd, nie patrzą na zmiany cen My najpierw kontaktowaliśmy się z kierownikiem, później już przejął nas dyrektor i tak to nic nie dało, analityk ma władzę. Mam to "szczęście", że rozmawiałam z analitykiem z Millenium (znajoma - znajomego ) oni mają ścisłe wytyczne i brak miejsca na własne myślenie, u mnie było tak: działka mieszkaniowo - usługowa, my nie mamy działalności więc nie dostaniemy pozwolenia. Krótka piłka powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaszka 16.07.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Właśnie jestem po lekturze twojego dziennika i nie mogę się otrząsnąć z podziwu dla zaangażowania i postępów na budowie. Chętnie obejrzałabym twój domek . Jak to dobrze mieć fachowców sąsiadów, skorych do pomocy. Jest gwarancja ,że będą się starać. Nie przejmuj się , jestem przekonana ,że poradzicie sobie z analitykiem w Banku. Po dowiadczeniach z wykonawcami cóż znaczy jeden analityk . Życzę powodzenia i trzymam kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.07.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 tabaluga - bardzo fajna ta łazieneczka na dole a takie małe metalowe "coś" pomiędzy płytkami to elementy ozdobne? Nie będzie niszczyć sie pod prysznicem? chyba jestescie bardzo wysocy, bo wydaje mi sie że lustro jest bardzo wysoko nad umywalką...albo takie zludzenie górna łazienka tez zapowiada sie ładnie a balkon ma piękną barierkę pozdrawiam Ivonesca To małe to właśnie ozdobniki. Mam nadzieję, że przetrwają do następnego remontu Lustro- ..no nie wiem. W sumie to faktycznie jesteśmy wysocy i może dlatego tak wyszło. Przyznam, że bardzo spostrzegawcza jesteś. W górnej łazience będzie dużo większe, no i niżej- na pewno. a tak jakoś rzuciło mi sie to w oczy i popołudniu stanęłam przed naszym lustrem i stwierdziłam, że wiem skąd takie wrażenie - u mnie lustro zaczyna sie ok. 30 cm nad umywalką - ale mogłoby być wyżej - wtedy po prostu widziałabym siebie mniej ale numer z tym bankiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 16.07.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Współczuję przeprawy z bankiem. Cos mi sie zdjeje, ze to ta sama grupa co moj GE. Ci analityce nie maja czesci mozgu odpowiadajacej za logiczne myslenie. Twoj dom jest wart 160.000... Moj juz skonczony na cacy z dzialka w miescie wycenili na 300.000. Badz tu czlowieku madry I za nic nie chca zmienic zdania i wyceny. Licze, ze uda wam sie dojsc z nimi do ladu i odebrac nalezne wam pieniadze! Masz racje- czlowiek zycie podporzadkowuje budowie, wielu rzeczy sobie odmawia, a pozniej mu bank wycina taki numer! W koncu to bank zarabia na nas - jestesmy klientem. Gdzie sie podziala maksyma "klient nasz pan" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts