Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My siłaczko również nie mamy kasy, czekamy na kredyt, ale jak widzę zapał i tempo prac budowlanych innych (zwłaszcza kobiet, których na szczęście tu nie brakuje), to od razu mam siłę do działania. Oby to nie minęło.

Jeszcze rok temu myślałem, że budowa to męska żecz!!! :oops:

Teraz wiem ,że się myliłem :oops: :o 8)

No z ta dachówka to trudna rzecz. U nas roznica miedzy brazowym brsasem (celtycka z powloka cisar)[7.983 brotto] a miedzinym Rupp ceramika (sirius)[9.553 brutto] na całym dachu wyszła 1.570. ja sie jeszcze waham, ale maz twierdzi ze skoro ta roznica nie jest taka duza to bierzemy ceramike. Mysle, ze lepiej od razu wiedziec czego sie chce i sie tego trzymac. Przy sprawdzaniu wielu mozliwosci pojawia sie problem w wyborem i myslenie "a 1.500 przy cenie dachu to nie tak duzo" :D

My siłaczko również nie mamy kasy, czekamy na kredyt, ale jak widzę zapał i tempo prac budowlanych innych (zwłaszcza kobiet, których na szczęście tu nie brakuje), to od razu mam siłę do działania. Oby to nie minęło.

:p :p :p :p :p

Gratulacje 8) :p 8) :p 8)

To co trzeba uczcić :wink:

kieliszeczki 8)

http://i8.ebayimg.com/03/i/06/8d/c9/bf_1_b.JPG

i cos do nich 8)

http://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpg

dzięki za te brawa i gratulacje, kasiu

słonko bardzo potrzebne- zwłaszcza do ładowania wewnętrznych baterii- co by energii na budowę przybywało.

Widzisz mikołaj , niektórzy mężczyźni nie doceniają kobiet. Zresztą ja też nigdy wcześniej nie podejrzewałabym, że będę prowadzić budowę własnego domu, czytać na temat pustaków, betonów i zbrojenia itp.

iga, widzę, że mamy podobne dylematy z tą dachówką- zresztą mój małżonek myśli podobnie jak Twój.

:p :p :p :p :p

Gratulacje 8) :p 8) :p 8)

To co trzeba uczcić :wink:

kieliszeczki 8)

http://i8.ebayimg.com/03/i/06/8d/c9/bf_1_b.JPG

i cos do nich 8)

http://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3776_1.jpg

dzięki andrzejko , widzę, że pomyślałaś o wszystkim i wszystkich. Jesteś niezastąpiona. :p :p :p :p

iga, widzę, że mamy podobne dylematy z tą dachówką- zresztą mój małżonek myśli podobnie jak Twój.

I wiecie , że mają racje!!~! :wink:

Andrzejko to chyba będzie pierwszy wiosenny toast! 8)

Zdrówko wszystkich BUDOWNICZYCH!!! :D :D :D

wiemy, wiemy mikołaj

to zdrowie naszych panów

Wg mnie podciag zawsze estetyczniejszy niz kolumny :) Czase obrobienie kolomny trudno dopasowac do stylu wnetrza, jej ksztalt tez ma duze znaczenie. Ja u sibie robie podciagi. Jak zbrojenia sa dobrze obliczone bede mialy bdb wytrzymalosc :D

fajnie macie z tym sadem i bedziecie widze mieli duzy taras i spory ogrod :D Zrobilas i chetke - tez chyba zrobie skany :D

Wg mnie podciag zawsze estetyczniejszy niz kolumny :) Czase obrobienie kolomny trudno dopasowac do stylu wnetrza, jej ksztalt tez ma duze znaczenie. Ja u sibie robie podciagi. Jak zbrojenia sa dobrze obliczone bede mialy bdb wytrzymalosc :D

fajnie macie z tym sadem i bedziecie widze mieli duzy taras i spory ogrod :D Zrobilas i chetke - tez chyba zrobie skany :D

Dzięki za opinię, iga. Sad cieszy mnie głównie ze względu na wiosenne widoki- te kwitnące drzewka owocowe, no i brak sąsiedztwa z naprzeciwka.

A skany zrób koniecznie

No witam!!! Dawno mnie nie było, bo postanowilam się martwić.....ale już mi przeszło!! I co widzę TAKIE POSTĘPY! :lol: :lol: Pozwolenie (GRATULACJE) Zakup pierwszych materiałów (GRATULACJE) i dylematy..GRATULACJE!!!. Znaczy się budowa ruszyła !!!

Co do podciągów nie będę się wypowiadać bo nie ma doświadczenia w temacie! Natomiast pozolę zasugerować podejście do tematu : DACH

Spróbuj inaczej.... Poszukaj wykonawcę owego i zapytaj o usługę z materiałem. Zyskujesz 15% Vatu. Poza tym Pytaj o promocje i drąż w kwestii zniżki od wyceny ogólnej. Zapewniam Cię że są w tej materii DUŻE możliwości. Nam udało się w ten sposób z początkowych zamierzeń( blachodachówka) sfinalizować dachówkę ceramiczną! Dachówka ceramiczna posiada tą zaletę że jest lżejsza od cementowej i gładsza! W naszym wypadku (sąsiedztwo lasu) to duży plus!! Cementowa ma większą "porowatość" i jej konserwacja, porastanie mchem ,mogłoby znacząco wpłynąć na estetykę_ mi nie chce się myć okien a co dopiero dach :-? :-? I jeszcze jedno jak już znajdziesz wykonawcę podpisuj przyżeczenie usługi!!! Z zaoferowaną ceną! Potem gdy roboty huk, wykręcają się jak mogą coby cenę podbić lub wymigać się z oferty!!!

Będziesz pierwsza , możesz do woli negocjować. Gdy zleceń brak(zimo-wiosna)są najbardziej elastyczni.

Opisuję tylko moje doświadczenia w tym temacie( przepraszam że tak obszernie) ale cena dachówki podstawowei Z początkowych 4.00 PLN spadła do niecałych 2.00 PLN .Złoty i cosik tam , a miałam cija 340m2 dachu.....

Nawiąże jescze do tematu dachówki. Ostatnio też stanąłem przed dylematem który nurtuje chyba wszystkich budowniczych: dachówka cermiczna czy cementowa??? Jak sobie patrze w okolicy na domu pobudowane kilka lat temu to widzę, że dachówka cementowa w wielu przypadkach pokrywa się zielonym nalotem. Czy nie lepiej dopłacic trochę i kupić dachówkę ceramiczną????

tabaluga

Gratulację z okazji tak daleko posuniętych spraw, nie ma to jak wydać pieniążki :lol: , budowa staje się "namacalna"

piękne skany działki z domkiem, super napewno będzie ci się wypoczywało w twoim ogrodzie :) z tym sadem w tle.

MAm podobne zdanie na temat kolumienek w salonie, czasmi mogą być trudne do zaaranżowania, a podciągi wręcz przeciwnie :D można je "zgubić" lub wyeksponować w zależności od "potrzeb"

Sama myślę, że jak będę wyburzaa ściankę pomiędzy kuchnią a salonem to zostawię górny jej fragment. :lol:

Trzymaj się. my też czekamy na wiosnę

Co do dachowki zgadzam sie w pelni z alfreda. Podstawowa ceraiczna 1,88 netto, bocznych sie pozbywam (robie opierzenia z balchy). Jedyny "knyf" to wieksze zuzycie ceramicznej od cementowej. Ale ja np. macalam braasa z powlaka Cisar (a wiec ta najlepsza przeciw porastaniu dachowek cementowych) i moje Sirusa z Rupp Ceramiki i proba wypadal na duza korzysc tej drugiej. Ta roznica w cenie 3000 wydaje mi sie za duza skoro ja ma 1.500. Co prada braas jest brazowy a ceramika miedziana, ale coz - poswiecilam kolor dla jakosci :D

Nawiąże jescze do tematu dachówki. Ostatnio też stanąłem przed dylematem który nurtuje chyba wszystkich budowniczych: dachówka cermiczna czy cementowa??? Jak sobie patrze w okolicy na domu pobudowane kilka lat temu to widzę, że dachówka cementowa w wielu przypadkach pokrywa się zielonym nalotem. Czy nie lepiej dopłacic trochę i kupić dachówkę ceramiczną????

Ceramiczna ,też się pokrywa mchem 8) ,najmniej ceramiczna glazurowana,choć i taką widziałem pokrytą mchem.

Chodzi o to ,że cementówka jak zajdzie mchem to szybciej przesiąka i trudniej ten mech usunąć, a przez to traci estetykę :cry:

Mikołaj, my mamy dachówkę cementową na wszystkich budynkach gospodarczych. Na stodole, przekształconej w warsztat leży ponad 60 lat. Za ową stodoła zaczyna się sad, więc dachówka z drzewami ma stały kontakt. Wierz mi, że nie ma na niej nawet śladu mchu. Natomiast mój sąsiad ma ciąg budynków przykrytych po części dachówką cementową a po części starą ceramiczną. Na cementowej w ogóle nie ma mchu, za to ta ceramiczna jest już cała zielona.

witam wszystkich, dawno mnie tu nie było, ale praca- wiecie- doskonalenie zawodowe, a przede wszystkim spotkania z doradcami kredytowymi. Ale o tym będzie w dzienniku

Dziękuję za Wasze głosy w sprawie podciągów (aniu67 i bagat)- również bezsprzecznie zdecydowaliśmy się na podciągi.

alfredko- dziękuję za potrójne gratulacje i cieszę się z Twojego postanowienia (o nie zamartwianiu się) Jeśli chodzi o dach, cały czas jesteśmy w trakcie poszukiwań ekipy do dachu, ale z tego co się już zorientowałam, to osoby, które oferują usługę z materiałam z reguły nieco drożej się cenią. Teraz, kiedy mam już pełną jedną wycenę, będę wiedziała do czego się odnieść i oczywiście nadal będę walczyła o upusty. Z tego co czytam na forum, ludzie potrafią wywalczyć rabaty 20-30%- więc mam nadzieję, że i mnie się uda- a co? :wink: :wink:

A dachu oczywiście równnież nie zamierzam myć- jeszcze czego.

A teraz trochę odnośnie rodzaju dachówki. Widzę, że mam tu zwolenników cementowej (Anka Węgrzyn, i ceramicznej (iga9, mikołaj1, Rom i alfreda) I co ja mam teraz zrobić? :-? :-? :-? :-?

Na pewno przemyślę wszystkie Wasze cenne uwagi i podzielę się swoimi, jak już będę wiedziała coś więcej. Oczywiście nie omieszkam podzielić się również wiadomością o podjętej decyzji.

Na razie pa, pa

A wiecie , że mamy już wiosnę. :wink: :wink: :p :p :p :p :p :p