Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Pistacjowej Tabalugi :)))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Jeśli mogę wtrącić, wybierz ceramiczną - my stawiamy dom (zaczynamy na wiosnę :D ) z Porothermu 30 P+W kl.15 i skoro ściany są z ceramiki, to dach tym bardziej, co raczej powinno być logiczne - naprawdę rację mają moi przedmówcy z tym całym porastaniem dachówki betonowej! Te 3000 to nie jest kwota wielka, a warto, tym bardziej , że już powoli odchodzi sie od tej technologii - popytaj fachowców, poza tym zaufaj starożytnym rzymianom ;) oni kryli ceramiką i do dzisiaj ta dachówka jeszcze jest :)

Zastanawia mnie trochę ilość kupionego przez Ciebie Porothermu. Czy ktoś Ci go wyliczał?! My mamy podobne gabaryty domku, a wyszło tego sporo więcej!

Witaj Gryfpc

Porotherm mam wyliczony i zakupiony na ściany tylko zewnętrzne. Wykonawca wyliczył mi dokładnie 2150 sztuk. Jeśli braknie-to po prostu dokupię, choć mam nadzieję, że wystarczy. Na razie zresztą na taką ilość mięliśmy fundusze, a zaoszczędziłam na tej właśnie ilości prawie 1000 zł. (cena wyjściowa była 2.85)

Wiem iga9, że brałaś pod uwagę również dachówkę betonową. Z ostatnich postów wynikało jednak, że będzie chyba cementowa. Czekam więc na decyzje, zresztą ja też nie potrafię jeszcze podjąć decyzji. Teraz sprawą priorytetową jest kredyt.

Ja mam kredyt w Millenium. Frank na 35 lat w ratach stałych. Zaproponowali mi marżę 1,41% + LIBOR3M, który wynosi obecnie około 1%. Tak więc razem wychodzi na dzisiejszy dzień około 2,41%. Do czasu wpisy do hipoteki płace ubezpiecznie w wysokości 136zł. Ale własnie dostałem papierek z banku, że dokonano już wpisu więc odejdzie mi już ta płatność. Dodatkowo około 80zł na miesiąc płace za obowiązkowe ubezpieczenie na życie i ubezpieczenie nieruchomości od nieszczęśliwych wypadków. Marży za rozpatrzenie nie było wogóle. Talagugo1 o jaką kwotesie starasz i jaki masz wkład własny??

A dachówkę na 99% biorę ceramiczną :D

Rom

Staram się o kwotę 300 000zł we frankach. Wkładu własnego nie mam- mamy natomiast krdyt na działkę - 40 000zł. Chcielibyśmy z tych 300 000zł zrefinansować właśnie kredyt na działkę i pobudować dom.

andrzejko

kredyt to niestety rzecz ani łatwa, ani przyjemna. Niestety nie chce nam się czekać kilku czy kilkunastu lat i oszczędzać. Wolimy zadłużyć się na lata i mieszkać w domeczku z ogródkiem. Mam nadzieję, że uda nam się zrealizować marzenia, no i że bank nas w tym wspomoże. Trzymaj kciukasy za nasze wybory

I w końcu jak z tą dachówką?!

Ceramika czy beton?! :wink: :D

:D :D :D

Przyznam się bez bicia, że trochę zaniedbaliśmy nasze dachówkowe przemyślenia. Brak czasu i przede wszystkim sprawa priorytetowa, jaką jest teraz załatwianie kredytu. W przyszłym tygodniu mam już umówione spotkanie z panem od dachu- spytam również jego o zdanie. Ale ta ceramika bardzo nas prześladuje

Kosztorys całkiem realny, nie wiem tylko ile kosztuje kocioł gazowy. My będziemy mieć w domu 40 m2 podłogówki i 15 grzejników. Z kotłem na groszek, całym sprzętem do ogrzewania i robocizną wyliczono nam instalację c.o na 30 tys. zł. Co do glazury i terakoty - tutaj ceny tak łatwo nie wyliczysz, bo można płytki kupić za 16 zł, ale można i za 160. My za połowę płytek do piwnicy (razem 120 m -ściany+podłogi) zapłaciliśmy ponad 4000 zł. Wydaje mi się, że trochę za dużo naliczyliście sobie kasy za instalację elektryczną. Piszę, że mi się wydaje, bo nie mam pojęcia ile kosztują sprawy papierkowe i koszt przyłącza. My za instalację z materiałem i robocizną zapłacimy 4000 zł, 1200 daliśmy za zamontowanie skrzynki na dom. Trzeba jeszcze przenieść licznik, zamontować gniazdka w ścianach. Łudzę się, że aż do 15ooo zł nie dojdziemy. Wam też oczywiście tego życzę.

A w ogóle to kiedy u Was pierwsze wbicie łopaty?

Dzięki Aniu za odzew. Kosztorys był robiony prawie na kolanach przez mojego męża. Ściągnął sobie z internetu kosztorys domu o podobnej powierzchni i nieco dopasowywał do naszych potrzeb. Na pewno jest tam mnóstwo nieścisłości. U nas będzie ok 35 m2 podłogówki, o kotły jeszcze nie pytaliśmy. Grzejników będzie chyba 9. (I tu mam pytanie- czy tam gdzie macie podłogówkę, zakładacie również grzejniki, czy samo ogrzewanie podłogowe wystarczy?)Liczyliśmy po prostu na kosztorys archona, niestety trochę się spóźniają. Glazury i terakoty też jeszcze nie liczyliśmy, a w salonie bardzo chciałabym mieć parkiet lub jakieś drewniane deski. Panele na górze ułoży mój mąż sam, podobnie będzie z malowaniem- na własną rękę.

Jeśli mówisz, że za dużo naliczyliśmy na instalację elektryczną, to tylko mnie to cieszy.

Kiedy pierwsze wbicie łopaty?- planujemy na początek maja, bo koniec kwietnia wydaje mi się już coraz mniej realny. Wszystko zależy teraz od kredytu. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Już na Twoje pytanie odpisuję. Otóż będziemy robić ogrzewanie podłogowe w czterech pomieszczeniach - w wiatrołapie i holu (jedna pętla), kuchni i łazienkach. Tylko w łazienkach będziemy zakładali dodatkowe grzejniki (drabinkowe).

Już na Twoje pytanie odpisuję. Otóż będziemy robić ogrzewanie podłogowe w czterech pomieszczeniach - w wiatrołapie i holu (jedna pętla), kuchni i łazienkach. Tylko w łazienkach będziemy zakładali dodatkowe grzejniki (drabinkowe).

dzięki, dokładnie o to mi chodziło. Również planuję w łazienkach dodatkowe grzejniki -właśnie drabinkowe. Sama podłogówka w łazienkach mogłaby nie wystarczyć.

kasiu64

zajączek cudo. chciałabym mieć tyle energii co on. Dziś mąż zmierzył mi ciśnienie -po wejściu do domu (3 piętro). Nie przypuszczałam, że będzie aż tak niskie- 90/55.

(...) Kiedy pierwsze wbicie łopaty?- planujemy na początek maja, bo koniec kwietnia wydaje mi się już coraz mniej realny. Wszystko zależy teraz od kredytu. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

No to pogoń bank do jasnej ciasnej (łatwo mi mówić, sami czekaliśmy baaaaaaaaardzo długo na kasiorkę :oops: ) !!! :D

A, i jeszcze nieśmiało wtrącę:

Co w końcu na dach?! ;) :) :D

:D :D :D

Witaj Tabaluga,

dopiero teraz przeczytałam Twój dziennik, bo jakiś czas nie było mnie na Forum. Bardzo się cieszę, że postanowiłaś go założyć. Będę tu do Ciebie zaglądać.

GRATULUJĘ POZWOLENIA NA BUDOWĘ !!! Ten mały dokumencik otwiera drogę do realizacji marzeń :D Cieszę się razem z Tobą i trzymam kciukasy !!! Z taką przedsiębiorczością domek stanie się rzeczywisty :D

Życzę trafnych wyborów i niech się mury pną do góry ! Oby stało się to jak najszybciej. Powodzenia !

Serdecznie pozdrawiam :p

To ja tez wtrace swoje do ogrzewania :)

My mamy 45m2 podlogowki. Czesc w wiatrolapie, holu, salonie i kuchni - tam nie robimy dodatkowych grzejnikow. Jakies 10m2 podlogowki bedzie tez w naszej lazience na gorze i tam bedzie spory grzejnik drabinkowy dodatkowo.

Z moich dotychczasowych doswiadczen wynika, ze kosztorys sobie a zycie sobie :) Najmilej jest jak zycie wychodzi mniej :)

I jeszcze grarsc informacji. Co do ceny ogrzewania z kominkiem z plaszczem wodym - popytaj u dystrybutorow takich kominkow o koszty z wykonaniem. Mi sie cos zdaje, ze 15.000 na wszytsko do duzo za malo. mi taka kwota wyszla bez kominka. A ja bede miala zwykly z grawitacyjnym dgp. Tu wiec musisz sprawdzic.

Co do oknien (bom teraz biegla w temacie :) ) My za swoje okna placimy ok 10.000 (pcv jednostronnie i dwustronnie okleinowane) a za rolety do okien na parterze ok 4.000. Tak wiec jak widzisz nie jest zle :D

Choc nie zgodze sie z twoim wykonawca, ze nie ma oknien nietypowych. Wszystko zalezy jakiego producenta wybirzesz. Jasne - sa tacy co robia okna wylacznie na wymiar i tam nietypowych nie ma. Ja np. wybralam okna M&S i oni jako duza fabryka maja okna w typowych i nietypowych rozmarach - oczywiscie te pierwsze sa tansze.

Na rzie tyle :D Zycze powodzenia przy kredycie :D