Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowa na forum poszukuję projektu domu który spełniałby wszystkie moje oczekiwania. Uwagę moją przykuł projekt pracowni STUDIOARCIS AD-9 http://www.studioarcis.pl/PROJEKTY_2001/AD_09/AD_09.html Mam pytanie czy ktoś buduje dom według tego projektu lub inny tej pracowni. Może udzielicie mi jakieś wskazówki na temat tego projektu które przeoczyłam.

Cześć!

Nikt nie pomoże mi w wyborze projektu. Jestem zmuszona szukać projektu na dość wąską działkę (działka 20m) i w miarę tani w budowie, więc jak najmniej kosztownych dodatków, (więc dach dwu spadowy). Bardzo podoba mi się Emanuela Archipelagu jednak koszt tej budowy przeraża mnie, więc poszukuję tańszego rozwiązania. Proszę Was o pomoc doradźcie nowicjuszce.

Pozdrawiam

Hania

Haniu,

podoba mi się ten domek.

Pomyślałabym o następujących zmianach:

-kuchnia-pokój dzienny, który jest dość mały.Może wybić ścianę na hol, lub w ogóle tę graniczącą z kuchnią.Jadalnia też dość mała przez to.

Ew. zlikwidować gabinet na dole.Jeśli zależy Ci na dużym salonie

-nie ma kominka? Błąd.Trzeba dorobić.:wink:

-małe wc na dole.Może nie robić wejścia z garażu i w to miejsce poszerzyć wc,zrobi się mała łazienka z prysznicem

-pod schodami pewno da radę zrobić spiżarkę

-schody zabiegowe.Jak nie lubisz takich, to sprawdź, czy da radę z 2 biegowymi (u mnie się dało)

-zbyt mały okap nad wejściem.Może w tym miejscu wysunąć go trochę i zrobić daszek.

Poza tym bardzo mi się podoba.Ładna bryła,ładnie rozmieszczone okna.Ciepły przytulny domek.

Zawsze ładny, bo prosty. :smile:

Pozdr

Tak, to prawda.

Ale ja mam podobny projekt i lukarnę zostawiłm, bez niej nie było by dobrze. :wink:

Dlatego myślę,że warto ją zostawić by choć trochę "umaić" elewację.Na pewno doda uroku temu domkowi.

Pozdr :smile:

Niefunkcjonalnym jest przedsionek -wejscie przez garaż do domu,niespożytkowana powierzchnia i tylko pełno drzwi ;nie dość ,że dodatkowy koszt to niewygodne .Moznaby przesunąć wc w kierunku ściany graniczącej z gabinetem ,a kosztem powierzchni przedsionka powiekszyć pomieszczenie gosp- zlikwidować ściankę działową. Wejście do niego wg uznania czy z holu czy też z wiatrołapu,ale jeśli stałaby tam pralka to lepiej z holu,zimą w wiatrołapie nie jest za ciepło a pranie robi się często .Zlikwidowałbym oczywiście gabinet ,wolę przestronne pokoju ale to również wg potrzeb i gustu :wink:Kuchnia również wg uznania,ze scianką lub bez .Gdyby nie było gabinety zostawiłabym tę ściankę ,ponieważ salon byłby na tyle przestronny ,że zanlazłoby się miejsce na rodzinny stół ,a w kuchni stolik do codziennych posiłów .Natomiast gdyby gabinet pozostał usunęłabym tę ściankę .

Cześć!

Przepraszam,że długo nie było mnie na formu ale dopadła mnie choroba.Dziękuję za uwagi odnośnie projektu.Niektóre z nich napewno wykorzystam tj.powiekszenie dużego pokoju,super spiżarka pod schodami,powiększenie łazienki kosztem przedsionka jeżeli będzie istniała mozliwość zrobienia drzwi z kotłowni do garażu.Jeżeli ktoś jeszcze miał by jakieś uwagi odnośnie tego projektu to chętnie wysłucham.

Może ktoś buduje inny dom tej pracowni i ma jakieś uwagi odnośnie projektów tej pracowni.

Dziękuję.Hania.

• 2 months później...

Cześć!

Przypominam się ponownie na forum ponieważ mam wiele rozterek na temat tego wyboru. Ponawiam pytanie czy ktoś buduje dom według projektu tej pracowni a może ten dom. Pomóżcie mnie upewnić w moim wyborze. Z góry dziękuję.