Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUPNO MIESZKANIA O CZYM NIE MOGĘ ZAPOMNIEĆ?

Jaki zagrożenia przy kupnie mieszkania wydają się najważniejsze?  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki zagrożenia przy kupnie mieszkania wydają się najważniejsze?

• Stan prawny nieruchomo

Recommended Posts

CHCĘ KUPIĆ MIESZKANIE W BLOKU.

CO I GDZIE POWINIENEM SPRAWDZIĆ?

CZEGO MAM UNIKAĆ? CO I U KOGO MUSZE PODPISAĆ?

PROSZĘ O POMOC BO PODOBNO MOŻNA KUPIĆ MIESZKANIE OD OSOBY NIE BEDĄCEJ WŁAŚCICIELEM, LUB MIESZKANIE OBCIĄŻONE HIPOTEKĄ.

A CHYBA NIKT NIE LUBI BYĆ NABITYM W BUTELKĘ :-?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Napewno sprawdz w spóldzielni czy mieszkanie nie jest zadłużone - kto jest włascicielem - sprawdz czy mieszkanie ma założoną ksiegę wieczystą - jak tak to sprawdz w sądzie czy jest ustanowiona jakaś hipoteka.

W urzedzie miasta - ile osób jest zameldowanych w tym lokalu

Ja kupywałęm za posrednictwem biura nieruchomości - bo akurat tak wyszło - ale samemu tez nie jest to wielka sprawa tylko troszke latania.

umowe kupna sprzedazy - napewno u notariusza bedzie to pewniejsze.

Jeżeli bedziesz zaciągał kredyt nie obejdzie się bez umowy przedwstepnej

Co do kosztów mozna sprawdzić na jakis stronach ile to wynosi i jest tam wiele porad

http://www.gratka.pl/dom/info_archiwum.phtml?id=31&m=2&mm=1

http://dom.gazeta.pl/prawo/0,65546.html

Zycze powodzenia

Tom

wydaje mi sie ze aby sprawdzic ksiegi wieczyste nie musisz latac sam sprzedajacy powinni przedstawic ci wyciag z ksiag wieczystych ze wszytkim czterema dzilami o adresiie nieruchomosci o wlascicelu o zadluzeniach i o tym czy ktos nie ma roszczen do danego mieszkania i ile osob jest w nim zameldowanych tylko musiasz zwrocic uwage czy wyciag z ksiag wieczystych jets aktualny tzn z data tego dnia w ktorym ogladasz ksiege bo np sparzed 2 tygodni bedzie nieaktualne gdyz wlasciciele moga to mieszkani zastawic i beda klopoty. ja wlasnie koncze transakcje kupna mieszkania trafilismy na fajnych ludzi i naprawde nie bylo problemu smai wyciag z ksiag zrobili:)

• 1 month później...
w ksiegach wieczystych sprawdz czy nie ma np jakiejs sluzebnosci cywilnej (ja np mialam), sprawdz czy nie ma zaleglosci na licznikach (gaz, woda, prad)

co to znaczy :służebnośc cywilna??? i czy sąd czy spółdzielnia poda mi jakies informacje o mieszkaniu, o którym chcę cos wiedzieć? Czy mam się tam udać z właścicielem???

sluzebnosc cywilna to taki zapis ktory daje jakiejs osobie dozywonie prawo do uzytkowania mieszkania, badz pokoju , taka osoba ma tez niezbywalne prawo do korzystania z lazienki i kuchni, polecam tez watek remont kamienicy, tam kobieta niechcaco kupila mieszkanie z lokatorami, ktorzy ani mysla sie wyprowadzic... Koszmar

I nie wierz sprzedajacemu wypis mozna sfałszowac sam sprawdz ksiegi wieczyste bedziesz pewny

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 5 months później...

Nie będę zakładać nowego tematu tylko się podłączę jeśli mi wolno ;) zamierzam kupić mieszkanie w bloku w tym roku, ale nie docelowe tylko takie "pierwsze" ("my som młode i na dorobku" ;)) i też chcę przed się wywiedzieć żeby potem nie płakać ;)

Przy zakupie mieszkania w bloku -

1. jakie powinno sie kupić? jakie się opłaca a jakie nie i czy kazde wolno? ograniczenia są? czy nie będzie problemu ze zbyciem tego póżniej? chodzi mi określenia typu: spółdzielcze / lokatorskie / własnościowe/ własność hipoteczna? i co to w ogóle znaczy jak są takie informacje przy ofertach mieszkań i jak to sprawdzić? w księgach wieczystych? w aktach spółdzielni? - ...troche mnie to przeraża... :/

2. Jeśli wezmę kredyt [tzn wezme bo musze, nie dam rady bez tego] to gdzie najlepiej i ile mniej więcej jest czasu na spłate - widełki od do? 10 lat 4?? 30?

3. Co powinno wzbudzić moje podejrzenie że ktoś mnie usiłuje oszukać - tak na starcie? brak dokumentów? za niska cena? co może wyglądać "podejrzanie" i lepiej sobie od razu odpuścić?

4. Czy są jakieś zasady że któreś koszty zawsze ponosi kupujący a któreś sprzedajacy ?

5. Lepiej kupić nowe [developerzy i takie tam] czy z rynku wtórnego? Czy na ogół rzeczywiście jest tak że nowe to będzie droższe a starsze tańsze a nawet jesli w porównywalnej cenie to wśród starszych za tę samą cenę znajdę większy metraż?

z gory dzieki za odpowiedzi

• 5 weeks później...
CHCĘ KUPIĆ MIESZKANIE W BLOKU.

CO I GDZIE POWINIENEM SPRAWDZIĆ?

CZEGO MAM UNIKAĆ? CO I U KOGO MUSZE PODPISAĆ?

PROSZĘ O POMOC BO PODOBNO MOŻNA KUPIĆ MIESZKANIE OD OSOBY NIE BEDĄCEJ WŁAŚCICIELEM, LUB MIESZKANIE OBCIĄŻONE HIPOTEKĄ.

A CHYBA NIKT NIE LUBI BYĆ NABITYM W BUTELKĘ :-?

Uważaj na agentów nieruchomości. Ich informacje nie zawsze są dokładne :-? Bardzo czesto utrzymują, że interesujące nas mieszanie ma "niskie koszta utrzymania", albo, że jest "bezczynszowe", bo opłacasz tylko koszta

"realne" ustalone przez wspólnotę mieszkaniową ale nie podaja konkretów... Ostatnio moja siostra zwiedziła kilka takich "bezczynszowych" mieszkań i w każdym z nich dowiadywała się od właściciela, że jednak istnieją koszta utrzymania, czyli jak zwał tak zwał - czynsz 600-700 zł plus standardowe opłaty; woda gaz, prąd... :wink: Moja rada: zadawaj szczegółowe pytania, oglądaj każdy fragment lokalu, rozmawiaj z ludźmi mieszkającymi w bloku. A porady prawnika zawsze w cenie :)

• 2 weeks później...