Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUPNO MIESZKANIA O CZYM NIE MOGĘ ZAPOMNIEĆ?

Jaki zagrożenia przy kupnie mieszkania wydają się najważniejsze?  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki zagrożenia przy kupnie mieszkania wydają się najważniejsze?

• Stan prawny nieruchomo

Recommended Posts

Mam nadzieję, że piszę w dobrym temacie :)

Może ktoś może mi pomóc - co jeśli w mieszkaniu był przeprowadzony remont (na który było wydane pozwolenie) i po zakończeniu remontu właściciel (sprzedający) nie dostarczył do spółdzielni dokumentacji powykonawczej? Wtedy po kupnie wszystkie ewentualne problmy spadają na nowego właściciela, zgadza się?

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...
I sprawdzić czy mieszkanie nie jest nabyte droga testamentową, czy nie ma spadkobierców, którzy by się ewentualnie mogli upomnieć.Dla przykładu: mieszkanie Nowaka w spadku otrzymuje najbliższy przyjaciel zmarłego Różycki a żyją dzieci Nowaka. Dzieci Nowaka mają prawo podważyć testament w sądzie- przez kilka lat od nabycia przez Różyckiego mieszkania. Po co Różyckiemu mieszkanie i jeszcze bieganina , nerwówka po sądach?Dlatego bezpieczniejsze jest mieszkanie z KW niż bez kW. Najlepiej kupić mieszkanie od I żyjącego właściciela. Edytowane przez Sylw.

• 5 months później...

Witam, poszukuję mieszkania na pewnym konkretnym osiedlu. Mam swoje typy, ale potrzebuję pomocy jeżeli chodzi o formalności. Jest to osiedle gdzie pojawia się sporo mieszkań, po starszych ludziach gdzie były one po prostu w spadku i często stoją 5 lat i dopiero są wystawiane.

Prosiłbym o korektę kroków które trzeba podjąć, póki co widzę to w takiej kolejności:

1. Umowa przedwstępna (mieszkanie kredytowane). Do umowy przedwstępnej sprzedający musi dostarczyć zaświadczenie ze spółdzielni odnośnie braku zadłużenia. Numer księgi wieczystej itp.

2. Wycieczka do banku o kredyt hipoteczny i oczekiwanie na wpis hipoteki do księgi wieczystej?

3. Po otrzymaniu kredytu sporządzenie głównej umowy u notariusza.

Czego nie uwzględniam po drodze?

Czy można jakoś zawrzeć w umowie przedwstępnej, że nikt nie jest zameldowany, albo jeżeli jest właściciel, to że wymelduje się z dniem takim i takim?

Czy umowa przedwstępna zabezpiecza mnie przed oszustwami?

Inna sytuacja, co gdy brak księgi wieczystej? Spotkałem się z sytuacja, że ich brakuje, ale że grunt wykupiony i spółdzielnia ma się zgodzić na utworzenie księgi czy coś takiego. Kiedy ten krok musi nastąpić i na co uważać?

• 2 months później...

KW zostanie zalozona automatycznie przy umowie kupna/sprzedazy nieruchomosci. Natomiast musisz sprawdzic wszystkie dokumenty zanim sie zdecyujesz.

Powinienes miec wglad do przeprowadzonego postepowania spadkowego. Jezeli nie zostalo ono wykonane w ciagu tych 5 lat to powinno miec miejsce zanim dojdzie do transakcji, jako ze bez postepowania nie ma decyzji co do osoby obecnego wlasciciela. Osoba dziedziczaca nie jest de facto wlascicielem bez dezycji sadu po rozpatrzeniu sprawy spadkowej. Dodatkowo to co wspomniales: zadluzenie w spoldzielni, rozliczenia rachunkow itp.

Jezeli sadzisz, ze moze cos umknac, warto skorzystac z uslug posrednika - wowczas to posrednik ryzykuje sprawe sadowa za niedopatrzenia. Od tego ma tez polise ubezpieczeniowa, abys mogl dochodzic swoich praw i naleznej rekompensaty.

• 10 months później...