Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odzyskać zaliczkę od naciągacza ?

Recommended Posts

Firma jest przedstawicielem jakiegoś producenta drzwi, podaj jakiego

Jest to b mała firma, posiada własny zakład.

W dokumentach rejestrowych zakład produkcyjny jest w miejscu zameldowania tej Pani z Bartyckiej.

Jak dzisiaj zadzwoniłem do Urzędu Gminy to mi powiedziano, że prawdopodobnie ta nieruchomość jest już sprzedana, ale właścicielka coś opowiadała o opóźnieniach spowodowanych przenoszeniem produkcji w okolice Warszawy.

Dokładną nazwę firmy podam jak będzie już wyrok Sądowy.

Firma jest przedstawicielem jakiegoś producenta drzwi, podaj jakiego

Jest to b mała firma, posiada własny zakład.

W dokumentach rejestrowych zakład produkcyjny jest w miejscu zameldowania tej Pani z Bartyckiej.

Jak dzisiaj zadzwoniłem do Urzędu Gminy to mi powiedziano, że prawdopodobnie ta nieruchomość jest już sprzedana, ale właścicielka coś opowiadała o opóźnieniach spowodowanych przenoszeniem produkcji w okolice Warszawy.

Dokładną nazwę firmy podam jak będzie już wyrok Sądowy.

rozsądny facet i szybko sie uczy

jak poda nazwe na forum i rozejdze sie po wawie nie odzyska pieniedzy - a tak dostanie swoja kase z późniejszych wpłat naciągniętych klientów.

w sumie zachowanie naganne ale ................czy ja bym się nie zachował podobnie ?

ponieważ slowo zaliczka w prawie nie istnieje

wyraz zaliczka w prawie jak najbardziej istnieje :lol: co prawda nie ma (chyba !) jego definicji jak zadatek ale przepisy (np. podatkowe, umowa zlecenia) posługują się takim wyrażeniem :p

Przy zaliczce jak kontrachent się nie wywiąże to zwraca całą zaliczkę, przy zadatku zwraca 2xzadatek.

Stara zasada handlowa: dawaj zadatek, bierz zaliczkę.

rozsądny facet i szybko sie uczy

jak poda nazwe na forum i rozejdze sie po wawie nie odzyska pieniedzy - a tak dostanie swoja kase z późniejszych wpłat naciągniętych klientów.

w sumie zachowanie naganne ale ................czy ja bym się nie zachował podobnie ?

Podałem juź bardzo dużo danych. Jak ktoś chce to już znajdzie.

Na razie nie podaję konkretnych danych aby firma nie miała podstaw mnie oskarżyć o zniesławienie czy co tam jeszcze sobie wymyslą.

Jak będzie prawomocny wyrok sądu to wtedy będę mógł podać dane.

Jakbym chciał te informacje zachować dla siebie nie informował bym Dyrekcji targów na Bartyckiej ani tyle nie pisał na fotum

mam pytanie w podobnej sprawie, czy w pozwie uproszczonym pozywa sie firme (to jest spółka z o.o ) czy prezesa czy wszystkich właścicieli (czyli trzeba siegnąc do KRS-u)

Czy koniecznie trzeba podać REGON i NIP , bo w formularzu tego nie wymagają (tylko nazwa, dokładny adres z kodem i tyle)

spółka z o.o - jako podniot posiadający osobowość prawną

• 3 weeks później...

Ad. 1 spólkę z o.o., weź odpis z KRS za 30 zł lub wyciąg za 5 zł z działu drugiego i koniecznie podaj w pozwie pełną nazwę spółki (jak podasz złą i będziesz miał wyrok to d. blada, komornik nie wyegzekwuje nic bo będziesz miał dłużnika, który nie istnieje). Za zarząd weźmiesz się później jeżeli okaże się, że spółka jest niewypłacalna

Ad. 2 do tematu z Bartyckiej

weź zaśwaidczenie z ewid. dział. gosp., napisz dobrze pozew, szybko dostaniesz nakaz zapłaty, jak nie złożą zarzutów (sprzeciwu) to nakaz się uprawomocni i do komornika. Jak egzekucja bezskuteczna to wniosek o wyjawienie majątku (to g. daje ale sąd z urzędu wpisuje dłużnika do rejestru dłużników niewypłacalnych) + ew. o zakaz prowadzenia działalności gospodarczej + jak masz dużo kasy i lubisz zabawę to o ogłoszenie upadłości (teraz niestety wpis 1 tys. zł., do 2 marca był 200 zł). A jak możesz komuś "sprzedać dług" to to zrób i bez zabawy.

Ad. 3 ogólnie

Sądy szybko (ok. 2 m-ce+-) wydają nakaz zapłaty. Trzeba tylko dobrze napisać pozew i nie trafić na jakiegoś "dziwnego" sędziego który będzie go rozpatrywał. Jak zostaną złożone zarzuty (sprzeciw) to sprawa jest przekazywana do trybu "zwykłego" i tu zaczynają się schody (jeżeli chodzi o tempo).

cypek napisał:

Nie wpłacaj nigdy wiecej niż "SYMBOLICZNĄ" zaliczkę.

Np. za brame wartą 2500,- wpłaciłem 100,- zł i jak firma mnie niestety wykręciła, to zabrałem im na bezczela faks z biurka i dostałem za niego w komisie 80,- zł, więc niewiele stratny byłem Nawet niespecjalnie protrstowali.

Co ty piszesz , pokaż mi firmę handlująco lub produkującą, drzwi , okna lub schody na zamówienie, w której nie wpłacisz przynajmniej 20-30 % zaliczki ?

Jak sobie wyobrażasz , wpłacisz 100 zł zaliczki i zamówisz schody np za 15000 zł, bez jaj, nie ma takiej opcji.... :lol: :lol: