Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek - jeszcze niezaludniony ;-)

Recommended Posts

Co do wnętrz, to nie ma się jeszcze czym chwalić.

W tym roku zaczynamy wykończeniówkę.

Na pierwszy strzał pójdą ściany i podłogi. No i niezrobiony taras, bo troszkę podciaga wilgoć.

W przyszłym roku, jak dobrze pójdzie, ma być na wiosnę wprowadzka.

Mam nadzieję, że do tego czasu z moja kochaną żoną wzajemnie się nie pozabijamy. Każdy z nas ma mianowicie odmienne koncepcje wykończenia.

yp

Wielki się wydaje może dlatego, że został posadowiony dość wysoko. W rzeczywistości powierzchnia urzytkowa to 211 m2. Wiata przed wjazdem do garażu też robi swoje.

Muszę się pochwalić, że sam wymyśliłem od A do Z całą koncepcje domu ( z wszystkimi tego konsekwencjami, bo nie jestem architektem), a wiatę dobudowałem jeszcze w trakcie budowy, bo w pierwszej wersji nie była w ogóle przewidziana.

Naturalnie z żoną poszło o dach, bo ja chciałem dwuspadowy z naczułkami, a żona czterospadowy, czyli taki, jak mamy (ale mam dobre serce!!). No i teraz nie mamy jak ustawić łóżka małżeńskiego w sypialni, która jest rogowa.......... :evil:

yp

Yupiter gratuluję, kawał porządnego domu. Duży dach, taki jak lubię, nawet z konsekwencjami jakie za sobą pociąga.

I szczerze zazdroszczę tej ogromnej działki. Tyle przestrzeni i możliwości jej zagospodarowania. Życzę powodzenia i przeprowadzki wiosną, tak, jak planujecie. Wiosna 2007, może i nam się uda :)

budowałeś 2 warstwową ścianę z porothermu 30 p+w ?

czym ocieplałeś?

Ściany są z Porothermu 44, nieocieplane, a jedynie otynkowane tynkiem tradycyjnym cementowo - wapiennym.

Zgodnie z danymi produceta przenikalność termiczna Porothermu 44 jak najbardziej w przyjętej normie.

Pozdrowienia

yp

Tola co ciekawe Yupiter jest z Mikołowa czyli miasta graniczącego z Katowicami, co jest dowodem na to że nawet z pozoru w nie przyjaznym dla środowiska miejscu można znaleźć uroczy kawałek Ziemi.

To fakt, chociaż trzeba powiedzieć, że domek jest parę kilometrów od Mikołowa (Gostyń) - od tablicy do tablicy chyba z 8 km.

Fajnie, że Wam się podoba.

Problem trochę z dojazdem, bo nikt z budujących się sąsiadów jeszcze nie mieszka, więc nie odsnieżają, tak że w niedzielę dymałem ostatnie 200 m w śniegu.

yp

Yupiter dzięki za życzenia. A z tym odśnieżaniem, to kłopot masz na szczęście tylko sezonowy.

Nasz znajomy kupił w Niemczech używany mini traktorek z taką tubą, przez którą śnieg wylatuje poza miejsce odśnieżania.

Fajna zabawka za jedyne 1500 zł. Może podsunąć pomysł znajomym na prezent wchodzinowy? :roll: :wink:

Tola co ciekawe Yupiter jest z Mikołowa czyli miasta graniczącego z Katowicami, co jest dowodem na to że nawet z pozoru w nie przyjaznym dla środowiska miejscu można znaleźć uroczy kawałek Ziemi.

To fakt, chociaż trzeba powiedzieć, że domek jest parę kilometrów od Mikołowa (Gostyń) - od tablicy do tablicy chyba z 8 km.

Fajnie, że Wam się podoba.

Problem trochę z dojazdem, bo nikt z budujących się sąsiadów jeszcze nie mieszka, więc nie odsnieżają, tak że w niedzielę dymałem ostatnie 200 m w śniegu.

yp

Własnie ogladam zdjęcia domu i bardzo mi się podoba.

No i miałam zapytać, gdzie Ty Yupiter tak urokliwe miejsce w Mikołowie wypatrzyłeś :wink:

Witaj zatem prawie sąsiedzie...Rybnik się kłania :D

Ech to odśnieżanie...skąd my to znamy

pozdrawiam

Edzia