Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz domek - jeszcze niezaludniony ;-)

Recommended Posts

Mam pytanie, czy to jest dom z pracowni projektowej "Domus", który ma powierzchnie 157 m kw. z dwoma garażami ?

Jezeli tak, to proszę o kontakt pod adresem [email protected] i podanie dokładnego miejsca zlokalizowania tego domu w Mikołowie

Cieszę się, że domek się podoba i zaraz wyjaśniam.

Nie jest to projekt firmy Domus. Szczerze powiedziawszy nie znam tej firmy.

Jak już pisałem, całkowita koncepcja budynku wraz z rozkładem pomieszczeń pochodzi ode mnie. W związku z tym, że nie jestem jednak fachowcem, na podstawie moich szkiców, znajomy architekt stworzył z tego projekt. Powierzchnia użytkowa 211 m2 + do tego ok. 50 m2 na garaż dwustanowiskowy wraz z dwoma małymi pomieszczeniami gospodarczymi i kotłownią.

Niestety i tak się pewnych błędów i zmian koncepcji nie ustrzegłem, tak że w trakcie budowy trzeba było jeszcze zrobić mały aneks do projektu, a tym samym do pozwolenia na budowę.

Przykładem może być zmiana ilości okien na froncie z 2 sztuk na 4, no i dobudowa wiaty przed garażem.

Zabrałem się za samodzielne wymyślanie koncepcji po tym, jak bezskutecznie szukałem projektu z domem, posiadającym wejście i wjazd do garażu z krótszej strony (z krótszego boku) domu.

U mnie tak działka i wjazd są ustawione, że od wschodu mam wjazd na posesję, a od południa miał być front domu. W znakomitej większości projektów wejście i garaż są ulokowane od tyłu frontu budynku.

Mówiąc front mam na myśli jego stronę na ogród.

Więc żaden projekt gotowy w 100% nie pasował. Przynajmniej żaden z tych, do których dotarłem.

Pozdrowienia

yp

Qrcze, muszę chyba pokasować te Wasze posty z "chwaleniem" domku, bo moja żona gotowa pomyśleć, że ta jej koncepcja z dachem czterospadowym była trafiona. :evil:

yp

hehehe...........może jednak zostaw skoro i tak już zrobiony czterospadowy , żony lubią mieć jakąś satysfakcję ze zwycięstwa w niektórych bataliach;)....sam to też wiem i co jakiś czas pasuję;)

Qrcze, muszę chyba pokasować te Wasze posty z "chwaleniem" domku, bo moja żona gotowa pomyśleć, że ta jej koncepcja z dachem czterospadowym była trafiona. :evil:

yp

nie kasuj!!! Żonka górą, cała koncepcja Twoja, ale bez tego dachu nie wiem czy domek by tak wyglądał, więc niech żona ma satysfakcję, bo ma z czego :wink:

Chyba macie rację. Nie można jej chwały odbierać, tym bardziej, że największa chwała jej się należy za fakt, że w związku z dachem czterospadowym jest problem z ustawieniem łóżka małżeńskiego w rogowej sypialni. :evil: Będą może więc dwa łóżeczka. I dobrze jej tak. Na razie jednak szukam ekipy do położenia podłogi drewnianej z cyklinowaniem i olejowaniem.

yp

Chyba macie rację. Nie można jej chwały odbierać, tym bardziej, że największa chwała jej się należy za fakt, że w związku z dachem czterospadowym jest problem z ustawieniem łóżka małżeńskiego w rogowej sypialni. :evil: Będą może więc dwa łóżeczka. I dobrze jej tak. Na razie jednak szukam ekipy do położenia podłogi drewnianej z cyklinowaniem i olejowaniem.

yp

ach... ci mężowie :D :D :D

• 2 weeks później...