Power997 20.02.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Hej, mam pytanie do praktyków. Zamierzam zrobić sobie dużą wnęke na drewno do kominka tak by: 1) drewno było pod reką i starczyło go na długie posiedzenie przy kominku, 2) drewniane bierwiona tworzyły klimat salonu. I tutaj pytanie - czy z takiego drewna nie wychodza jakieś robale w nadmiernej ilości? Jak sobie z tym radzić, gdzie kupować drewno? pozdr. Power Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 20.02.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Nie, ale pajączki lubią tam bywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.02.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Robale nie wyłażą. Pajączkó też nie przyuważyłam My tej zimy drewno "przechowujemy" w saloonie obok kominka złożone na kupkę. Mam nadzieję, że uda nam się zrobić w tym roku obudowę kominka wraz z półką na drewno. Drewno najlepiej kupować wiosną (jeszcze lepiej na wiosnę rok przed sezonem, w którym ma ono zostać spożytkowane:D) , u ludzi, którzy się tym trudnią. Pogadaj z sąsiadami na pewno dadzą Ci kilka namiarów (my tak zrobiliśmy). Pozdrowienia A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 20.02.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 U mnie niestety robale wyłaziły- pluskwiaki bardzo podobne do kowali - tzw. "tramwajów" małe, czarno- szare, niestety przypominające małe karaluchy Teraz juz je chyba wymroziło, bo ich nie ma. Ale rzeczywiście drewno kupowaliśmy latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 20.02.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 My kupowaliśmy drewno we wrześniu (ścinanie we wrześniu dąb, sosna, lipa - tak na marginesie pięknie pachnie lipa jak się pali - po otwarciu drzwiczek od kominka aż miło sobie powąchać ), a drugą turę przed miesiącem - buk ścięty na wiosnę. Czy to może zależy od gatunku? A z jakiego drewna Ci to wszystko powyłaziło abromba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pafnucy 22.02.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Robale jak robale, ale w jaki sposób zabezpieczyliście ściany przed śladami, zadarciami itp? Ja wcześniej nie przewidziałem, że nie będzie mi się chciało chodzić po drewno na zewnątrz zbyt często, ale po niepełnym sezonie kominkowania stwierdzam, że warto wcześniej pomyśleć o tym, jak to rozwiązać. Widziałem taką blachę ozdobną, zrobioną na staro, ale była nią wyłożona podłoga bezpośrednio przed kominkiem. No i blacha ta była droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.02.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Robaczki ;- sezonowane drewno = brak robaczkówWnęka :- zabezpieczyć np płytami meblowymi - konstrukcja - rodzaj otwartej szafki z dnem ( otwory dla lepszej wentylacji ) boki i plecy dla zabezpieczenia ścian, moze być górna pólka np. na bibeloty ( tanie rozwiązanie - jak się zniszczy można łatwo wymienić na nowe.PozddroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 22.02.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Mi te robaczki wychodziły z brzozy; sąsiadowi też. W grabie, topoli i klonie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 22.02.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Jerzysio, narazie problemu nie ma, bo fragment ściany przy kominku nieotynkowany. Potem zabezpieczymy kamieniem - będzie taki rodzaj półki kamiennej. Ściana ścianą, ale jak zabezpieczyć parkiet.. u nas jest już kilka poważnych wgnieceń spowodowanych przez turlające się drewno (bo brak owej półki), oraz przypaleń (wylatujące węgielki a że mężuś power ma, to i węgielki daleko latają ), przed kominkiem mamy półtorej płytki, myślałam, że wystarczy a to za mało się okazało.. No ale miało być rustykalnie, to i jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 24.02.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 No to jak sciany zabezpieczone będą, a pozostaje kwestia posadzki, to też daj kamień + ruchomy, niewysoki, metalowy ruszt, szerokości wnęki tak by drewno nie leżało na kamieniu ( i można było zamieść - wytrzeć pod ).PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.03.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2006 ....aaaa mężusiowi kup specjalną blachę przed kominek, coś 70 x 50 cmPozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 23.03.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Robale owszem wyłażą – z domu wyrzuciłam już kilka liszek, pająków nie liczę, ale najbardziej niepokoją nas chrząszcze – wydaje mi się że mogą przedostać się na strych i zabrać się za więźbę ... Kto wie ile potrafi kilka chrząszczy przez kilka – kilkanaście lat ... Dlatego też nie mam aranżacji drewna w salonie do samego sufitu – ale chcę dać przynajmniej jedną półkę – nie chcę docelowo koszyczka z drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 23.03.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 Zamierzam zrobić sobie dużą wnęke na drewno do kominka jeszcze i drewutnia w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 31.03.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Ewunia Wszystko zależy od ideologii kominkowej !a.Jeśli zakładasz, że kominek ma spełniać faktyczną rolę grzewczą ( wkład z DGP ) to trzeba mieć ową "drewutnie" w salonie tak by co chwilę nie biegać po drewno na zewnątrz.Raz, że to uciążliwe ( ja 2 razy w tygodniu przynosiłem po ok. 1/3 m3 - 1x1x0,3 m - ) dwa, że lepiej jak drewno poleży sobie trochę w temperaturze pokojowej zanim dołożysz do ognia.b.Jeśli palisz okazjonalnie i tylko przez parę wieczornych godzin to wystarczy ozdobny kosz na drewno ( ale też nie za mały ).PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts