Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa Wiśniowski czy Horman - ceny???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W zeszłym miesiącu w trójmiescie kupiłem bramę wisniowskiego 2,5 x 2,1

złoty dąb bez automatu za 2860,00. z vatem 7% i montazem w cenie.

Firma zamontowała mi ją zanim zdążyłem dojechać na budowę z pieniędzmi, działa super za miesiąc dokupię sobie automat, obiecali mi że sprzedadzą po kosztach tylko zapłacę za montaż .

pozdrawiam

przy takiej cenie zalozylbym normstahla bezdyskusyjnie no ale ty placisz :wink:

zdecydowanie przyłączam się do holusio - normstahl w porównaniu z Big Torem wypada zdecydowanie na plus a jeżeli cena jest podobna ja wybrałbym normstahla (mam zresztą taki zamiar do dali mi wycenę na poziomie nieco wyższym od Big Tora

Jedna praktyczna uwaga, co do bram firmy Normstahl. Oglądałem taką bramę i posiadała ona całkiem płaską (jak stół) powierzchnię (nie wiem czy tak są wykonane wszystkie ich bramy). W takim przypadku będą bardzo widoczne wszystkie ślady eksploatacji - małe wgnioty, np. wskutek oparcia roweru itp. Paskudnie to potem wygląda. Blacha takich bram - nie tylko Normstahl - ma grubośc około 0.5 mm a w środku jest miękka pianka, stąd ich podatnoś na takie wgnioty. Bramy Wiśniowskiego czy Krispolu posiadają nierówną powierzchnię przypominającą strukturę drewna z mnóstwem małych "wgniotów" i z tego powodu eksploatacyjne małe wgnioty są niewidoczne.

heniu chodzi ci o plaska powierzchnie bez struktury ktora nie wystaepuje we wszystkich bramach

moge tylko powiedziec ze wiekszosc paneli wykonywana jest przez powtarzajacych sie producentow co tyczy sie przede wszystkim wykonawcow ktorych wymieniles i wszystkich mniejszych lokalnych skladaczy bram

reasumujac gladka powierzchnia nijak nie laczy sie z marka normstahl`a :wink:

a twoje spostrzezenie jest jak najbardziej trafne lepiej jak brama ma powloke fakturowana i jeszcze dodatkowo przetloczona..

Co do Hormanna - sprawdź, czy brama którą Ci oferowali nie ma przypadkiem 2 cm grubości :roll: (konkurencja i zresztą sam Hormann ma zwykle 3,5 - 4cm). Cena wydaje się korzystna, tylko ten mały "zonk" w postaci cieniuchnego skrzydła bramy 8) :lol: . Sama się prawie dałam nabrać ;), ponoć nowa ich sztuczka ;)

Juz chyba zgłupiałam :o , sama nie wiem co wybrać???

Stasiupomorze!!! A twoja brama Wiśniowskiego jaką ma grubość???? bo chyba ta "moja" Hormanna była jednak 2 cm

Bramy wisniowskiego mają zawsze 40mm i są oczywiscie izolowane w srodku. W sezonie ta cena by była raczej nie możliwa ale w srodku zimy zjezdzają z ceny aby miec co robic.

A jakie znaczenie ma grubość bramy przy załozeniu, ze garaż nie będzie ogrzewany ?

Tak się zastanawiam czy warto zabijac się o tę grubość.

Mam ofertę na hormana 250x230 z napędem i montazem za 4 tys i bardzo mi (a zwłaszcza mojemu męzowi :D ) podoba ta brama. Czy sądzicie, ze lepiej szukać Wiśniowskiego np, bo podejrzewam, że za tę cenę spokojnie dostanę te 4cm ?

A jakie znaczenie ma grubość bramy przy załozeniu, ze garaż nie będzie ogrzewany ?

Tak się zastanawiam czy warto zabijac się o tę grubość.

Mam ofertę na hormana 250x230 z napędem i montazem za 4 tys i bardzo mi (a zwłaszcza mojemu męzowi :D ) podoba ta brama. Czy sądzicie, ze lepiej szukać Wiśniowskiego np, bo podejrzewam, że za tę cenę spokojnie dostanę te 4cm ?

Nie wiem, jakie znaczenie użytkowe ma w rzeczywistosci różnica w grubości, ale powiem, ze poczułam się naciągana :evil: . Bo "niby" to samo, ale jednak nie... Tak jak "odchudzane" profile okienne Veki produkowane specjalnie na polski rynek. Też "niby to samo', ale nie lubię kiedy Wielkie Koncerny traktują nas jak klienta III kategorii.

Z drugiej strony, jesli w granicach 3500-3800 można kupić bramę z napędem o normalnej grubości i dokładnie takich samych zaletach użytkowych, to dlaczego mam tyle samo płacić za jakiegoś "chudzielca"? Dlatego że z Hormanna?

W zeszłym miesiącu w trójmiescie kupiłem bramę wisniowskiego 2,5 x 2,1

złoty dąb bez automatu za 2860,00. z vatem 7% i montazem w cenie.

Firma zamontowała mi ją zanim zdążyłem dojechać na budowę z pieniędzmi, działa super za miesiąc dokupię sobie automat, obiecali mi że sprzedadzą po kosztach tylko zapłacę za montaż .

pozdrawiam

Gdzie kupowałeś swoją bramę?

vviola tak tylko obrazowo podam z katalogów Hormanna dla bramy segment. gr 2 cm.

- U=1,0 dla segmentu

- U=1,36 dla płyty bramy

- U=1,8 dla wbudowanej bramy (o powierzchni 10m2) ---> dla bram gr. 4 cm U wynosi około 1,3 dla wbudowanej bramy.

Tak więc trzeba sobie porównać bo 4 cm są na pewno cieplejsze i widać o ile...

:-?

Tylko czy to będzie 1,8 czy 1,3 dla nieocieplanego i odizolowanego termicznie od domu garażu ma naprawdę niewielkie znaczenie. Ja wiedziałam od początku, że za tę cenę dostaję 2 cm. W zasadzie rozmowa zaczęła sie od pyania czy garaż będzie ocieplany.

I zdecduję się chyba na tę własnie bramę. Facet handluje również Wiśniowskim, ale jakos ich bramy mi sie nie podobają. Może to kwestia tylko tego, że w sklepie była pokazana brama hormana taka jaką ja potrzebuję a Wisniowskiego była tylko uchylna.

A w ogóle to jeszcze przypatrzę się dziś pilniej temu Wiśniowskiemu (a raczej jego bramie :D :D :D )

Wwiola

A w ogóle to jeszcze przypatrzę się dziś pilniej temu Wiśniowskiemu (a raczej jego bramie :D :D :D )

Proponuję sprawdź Wiśniowskiego jak i działającą na tym samym terenie DAKO. wykonwnie takie samo a w cenie rozne.!

Mają duzy asortyment od uchylnych,segmentowych do bram ogrodzeniowych kutych i normalnych.

polecam!

• 9 months później...
Pisałem już w innym poście - brama Interflex wymiar 2500x2260 z montażem - 2700 brutto, ewentualnie dodatkowo napęd Marantec (zrealizowany na łańcuchu) z automatyką i dwoma pilotami 1200 brutto - razem 3900 brutto. Nie znalazłem tylko żadnego użytkownika takiej bramy, może to źle.....

Natomiast firma handlująca bramami już przeze mnie sprawdzona - kupowałem pokrycie dachowe, handlowiec się poczuwa (reklamowałem jedno okno dachowe)

Krzysiek, jakie opinie po pół roku użytkowania Interflexu?

Gość ma w ofercie bramy Wiśniowskiego i Interflex - bardziej zachwala te drugie, no ale różnica w cenie jest, więc ma w tym interes.

Kupiłbyś drugi raz Interflex?

• 6 months później...