Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa Wiśniowski czy Horman - ceny???

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam nadzieję, że zwiększając grubość paneli przewidują zwiększenie obciążenia, zwłaszcza, że brama to 5000x2250.

Jest teraz promocja- te panele za 125 netto w stosunku do standardowych. Dodatkowo sprzedawca dal mi dobry (moim zdaniem) rabat. Podobnie jest z Normstahl, który tez ma promocję (pierwsza wycena ~8400).

Izolacyjność termiczna w bramach jest w większości na bardzo wysokim poziomie. Przepuszczalność powietrza - na żałośnie niskim. Nie pamiętam już u ktorego producenta widziałem klasą 1. Przeciętne stalówki mają klasę 2 (lepszą), a dobre drzwi klasę 3. Dobre okna - klasę 4. Także - przez płaszcz bramy ucieknie mało ciepła, ale wokół niej - przewieje bardzo dużo zimnego.

Teoretycznie te grube bramy mają dodatkowe uszczelki, także może jest to warte zainteresowania? Oczywiście - kosztem trwałości mechanizmu..

chyba wszystko. Dopytaj się bo niektóre punkty mogą ci wymienić ten napęd. Pewnie przesadzam.

odnośnie bram unitherm to są one tylko w promocji i nie ma ich jako takich. Maja byc dopiero w połowie następnego roku. Cena +20/30% więcej niz unipro. Niestety tyle czekać nie moge wiec albo kupie unipro albo w przypływie szaleństwa PRIME. Rożnica cenowa to ok 4tys :(

Gdyby chodziło o ogrzewany to można by się zastanowić. Wszak będą straty ciepła z instalacji co. Ale my kurcze nie mamy co w garażu. U mnie dogrzewa grunt i wywiewnik z rekuperatora. Ta energia jest darmowa. A temperatura w środku +5 może trochę więcej. Chyba sobie odpuszczę.