Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak właściwie przeliczyc zużycie propanu...

Recommended Posts

Witajcie!

Znalzałam co prawda parę wątków odnośnie przeliczania zużycia gazu, ale w zasadzie nigdzie nie mogę znaleźć w miarę spójnych odpowiedzi

W jednym poście jest napisane:

że ktoś spalił 130 m3 gazu czyli ok. 530 l.

W innym ktoś podaje wzór ze

1kg propanu = 1,93 litra

1kg propanu= 0,52 m3

Z tego pierwszego wychodzi mi, ze zużywając 1200 l gazu zużyłam 6, 66 m3 na dobe.

Z drugiego wzoru – 7,2 m3 na dobe

Moze ktoś z was zna jeszcze jakis wzór ? :-) :-) :-) Albo ktoś pokusi sie i podpowie jak przeliczyć :

tankowanie 6 styczeń 2006 – 2200 l (85%)

do 20 lutego zostalo w zbiorniku 36 % czyli zużyte zostało 49% co daje 1268 litrów gazu....Ile to metrów sześć i wg jakiego wzoru liczyć....

Chociaż z tych dwóch pierwszych wzorów żużycie dobowe nie wychodzi takie wysokie, to jednak wydaje mi sie, że zużycie 1268 litrow w ciagu 45 dni to bardzo dużo (przez 2 pierwsze tygodnie jedna ściana była nieocieplona, piec nie był dobrze ustawiony i grzal ile fabryka dala, no a poza tym te straszliwe mrozy)

Jak liczycie swoje zużycie gazu?

1m3 odparowanego propanu to zupełnie coś innego niż 1m3 metanu czyli gazu ziemnego.

Wartości przeliczeniowe dla propanu

1 l płynu = 0,254 m3 gazu

* faza ciekła

1 l = 0,52 kg

1 kg = 1,92 l

* wartość opałowa

ok. 46 MJ/kg

ok. 92 MJ/m3

Gaz ziemny GZ50

wartość opałowa - 34,43 MJ/m3

Gaz ziemny GZ35

wartości opałowa - 25 MJ/m3

Zgodnie wiec ze wzorem ze 1 l płynu = 0,254 m3 gazu wynika, ze:

1 l = 0,254 m3

1268 l = x

z czego x= 322 m3

podzielić przez 45 dni

= 7,15 m3 /doba

Zgonie ze wzorem podanym przez Marka wynika, że jesli:

1 m3 = 3,9 litra propanu

x = 1268 litrów

z czego x = 325

podzielic przez 45 dni

= 7,22 m3 /doba

Czy tak to wlasnie przeliczac???

zawsze jednak warto troche poprzeliczac.....choćby i po to, by zorientować sie czy aby piec nie jest źle ustawiony...A poza tym warto wiedziec, zeby odłożyć co nieco troszku wczesniej :-)

Bądź co bądź z trzech różnych wzorów wychodzi zuzycie nieco ponad 7 m3 na dobe....Chyba nie tak źle, zważywaszy, że to pierwszy sezon grzewczy:-)

Dom o powierzchni 160 m2...Ściana 24 + 12 styropian, poddasze ocieplone wełną mineralną, rolety w oknach (wbrew pozorom zatrzymują bardzo dużo ciepła) Pisalam jednak wczesniej, ze przez pierwsze 2 tygodnie jedna ściana była nieocieplona, piec ustawiony nie tak jak trzeba, były duże mrozy no i dwóch robotników kąpało sie codziennie w wanience:-(......

Wydaje mi sie, że teraz zużycie powinno spaść ponieważ:

– ustawiliśmy sobie piec wg własnych potrzeb

– piętro domu jest praktycznie wyłaczone z użytkowania

– domek już sie nagrzał

Nie wydaje mi sie, by 7 m3 gazu na dobe było spore. Jak czytałam wypowiedzi innych, to zużycie waha sie pomiędzy 5 a 14 (rekordziści nawet ponad 20)

tankowanie 6 styczeń 2006 – 2200 l (85%)

do 20 lutego zostalo w zbiorniku 36 % czyli zużyte zostało 49% co daje 1268 litrów gazu....

Sprostowanie 85% ze zbiornika 2700 l = 2295 l a nie 2200 l jak napisałaś !!

I tak, jak policzysz +/- 1300 litrów x 1,50 zł/l = 1950 zł na niecałe 2 miesiące - taniocha nie ? Ale pociesz się, że tez jade z butli (tylko że propan-butan - ciut tańszy) i zurzycie mam mniejsze, bo dopalam kominkiem.