magasia 20.02.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Zamierzam w najbliższym czasie kupić działkę, która ma status działki rekreacyjnej. Chciałabym postawić dom, ale taki, w którym będę mogła mieszkać też zimą. Jaka jest różnica między domem całorocznym a letniskowym? Czy na działce rekreacyjnej można postawić dom całoroczny? Jaka jest różnica i warunki, które musi spełnić dom na działce rekreacyjnej? Czy ktoś mi coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.02.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dla mnie różnica miedzy całorocznym domem rekreacyjnym, a domem jednorodzinnym jest w opłatach sądowych (które dla tego pierwszego są dużo wyzsze). I choćby z tego powodu, gdybym budował dom rekreacyjny (na którego też trzeba mieć pozwolenie na budowę), nigdy bym go nie nazwał rekreacyjnym.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 20.02.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 A czy jest pojecie domu letniskowego ?, czy on tez podlega wyzszym oplata ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.02.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dom letniskowy, czy rekreacyjny to to samo. Jedyną mi znaną różnicą między domem normalnym, a tzw letnim jest opłata za wpis banku (przy braniu kredytu) do hipoteki. Za zwykły dom zapłaciłem 10 zł 80gr, a gybym ten dom nazwał sobie letniskowym, to bym zapłacił około 800zł.Bierze sie to chyba stąd, ze kiedyś było w prawie budowlanym pojecie domu letniskowego i sąd na tym do tej pory bazuje. Obecnie już coś takiego nie istnieje i aby zbudować taki dom, trzeba przejść takie same procedury jak dla zwykłego domu. Więc nie ma sensu nazywać go letniskowym (rekreacyjnym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 20.02.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 dom rekreacyjny może być całorocznym...dość istotny jest zapis w planie miejscowymjeśli plan określa teren jako przeznaczony pod zabudowę rekreacyjną, nie dostaniesz na tę działke pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego.poza tym wszystko zależy od projektu.możesz mieć rekreacyjny jak normalny mieszkalny - kwestia nazwy. no oczywiście o ile taki projekt ci uzgodnią. no i opłaty. podatki nałożone przez gminę. od rekreacyjnych są wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 21.02.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 dom rekreacyjny może być całorocznym... dość istotny jest zapis w planie miejscowym jeśli plan określa teren jako przeznaczony pod zabudowę rekreacyjną, nie dostaniesz na tę działke pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego. poza tym wszystko zależy od projektu. możesz mieć rekreacyjny jak normalny mieszkalny - kwestia nazwy. no oczywiście o ile taki projekt ci uzgodnią. no i opłaty. podatki nałożone przez gminę. od rekreacyjnych są wyższe. ja mam działkę ze statusem rekreacyjnej, bez problemu otrzymałam pozwolenie na budowę, buduję normalny dom całoroczny. Kiedyś było rozgraniczenie na dom rekreacyjny i mieszkalny. Rekreacyjny nie mógł mieć normalnego ogrzewania. Teraz nie ma to znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 21.02.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 ja mam działkę ze statusem rekreacyjnej, bez problemu otrzymałam pozwolenie na budowę, buduję normalny dom całoroczny. Kiedyś było rozgraniczenie na dom rekreacyjny i mieszkalny. Rekreacyjny nie mógł mieć normalnego ogrzewania. Teraz nie ma to znaczenia. ewusia a tak z czystej ciekawości zapytam, jakie płacisz podatki w gminie? tzn. chodzi mi o to, czy jak za rekreacyjny, czy za mieszkalny (moze u ciebie nie ma takich rozgraniczeń)? i jak brzmiała sentencja decyzji o pozwoleniu na budowę? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 21.02.2006 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 No to czuję się trochę pocieszona. Mam nadzieję, że gmina nie będzie miała nic przeciwko postawieniu domu mieszkalnego na działce rekreacyjnej, bo o to głównie się obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 21.02.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 aneska, ponieważ dom jeszcze w budowie to płacę podatek gruntowy za działkę o powierzchni 1000 m w wysokości około 130 zł rocznie-w tej chwili nie pamiętam dokładnie. Natomiast pozwolenie na budowę nie miało żadnych specjalnych sentencji, było czystym odzwierciedleniem warunków zabudowy. A ponieważ projekt był dopasowany do warunków więc nic mnie nie zdziwiło. Jak chcesz to sprawdzę w domu i dokładnie ci przepiszę. magasia, nie masz się co bać, na pewno nie będą się czepiali, zresztą zadzwoń do gminy i podpytaj co i jak. I sprawdź warunki zabudowy przede wszystkim żebyś się nie zdziwiła potem, tam ci określą dokładnie jaki dom możesz zbudować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 21.02.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Wielkie dzięki za rady. Mam nadzieję, że będzie wszystko ok, tym bardziej, że planuję postawić domek niewielki i parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 21.02.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dokładnie tak jak ja. Domek na razie rekreacyjny a potem na emeryturze na stałe Ale buduję całoroczny http://www.male-domy.com.pl/43/43b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 21.02.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Mam pytanie do wszystkich osób budujących na działkach rekreacyjnych domy całoroczne, czy otrzymają meldunek, jeżeli zamierzają zamieszkać na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 21.02.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 aneska, ponieważ dom jeszcze w budowie to płacę podatek gruntowy za działkę o powierzchni 1000 m w wysokości około 130 zł rocznie-w tej chwili nie pamiętam dokładnie. Natomiast pozwolenie na budowę nie miało żadnych specjalnych sentencji, było czystym odzwierciedleniem warunków zabudowy. A ponieważ projekt był dopasowany do warunków więc nic mnie nie zdziwiło. Jak chcesz to sprawdzę w domu i dokładnie ci przepiszę. (...) jesli możesz... to właściwie chciałabm tylko wiedzieć jak brzmiała sntencja pozwolenia. czli: "wydaje pozwolenie na budowę domu.... (i tu rekreacyjnego czy mieszkalnego)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 22.02.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 aneska, po południu sprawdzę i napiszę... co do meldunku to na dzień dzisiejszy nie wiem dokładnie, wiem że u mnie w gminie nie robią problemów, taką informację uzyskałam telefonicznie. Z komentarzem że przecież teraz nie ma nakazu meldunku, z urzędami rozliczasz się w miejscu zamieszkania a nie zameldowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magasia 22.02.2006 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ewusia, domek liczny. Też chcę postawić co w tym stylu, może z mniej spadzistym dachem...Mam dokładnie takie same zamiary - teraz sobie poletniskować, a zasišć na stałe na emeryturze. U mnie na razie jest to w sferze marzeń i zamiarów, ale chociaż działeczkę mam na oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 22.02.2006 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 magasia, w wyborze projektu nie miałam możliwości wyboru bo warunki zabudowy ściśle określały co mogę wybrać - może dlatego że działka leży w otulinie Kaszubskiego Parku Narodowego. Dom musiał nawiązywać do kaszubskiej architektury ( np podcienia) i mieć dach o kącie nachylenia 40-50 stopni, dwuspadowy, parterowy z użytkowym poddaszem. Ale dla mnie to nie stanowiło problemu bo właśnie o takim domku marzyłam I żeby te marzenia urzeczywistnić musiałam się zabrać do roboty, bo czas niestety leci nieubłaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 22.02.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 sentencja z pozwolenia: zatwierdzam projekt budowlany i wydaję pozwolenie na budowę dla...., dot: obiektu letniskowy kat. III...... z tym że projekt z nazwy był letniskowy do całorocznego użytkowania i dla mnie to nie robi różnicy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 22.02.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 sentencja z pozwolenia: zatwierdzam projekt budowlany i wydaję pozwolenie na budowę dla...., dot: obiektu letniskowy kat. III...... z tym że projekt z nazwy był letniskowy do całorocznego użytkowania i dla mnie to nie robi różnicy..... dzięki ewusia życzę jak najszybszego urzeczywistnienia się twoich marzeń domek wygląda milutko ... zawsze podobała mi się architektura kaszubska, a szczególnie podcienie. pzdr a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 24.02.2006 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Dwie sprawy mi przyszły do głowy:1. tylko materiały użyte na dom mieszkalny umożliwiają odliczenie Vat-u,2. nie ma obecnie konieczności przemeldowywania się, niestety te przepisy są różnie interpretowane w różnych gminach. Ja kiedyś chciałem się zameldować choć tymczasowo na swojej działce na którą mam adres i nie udało się. Dzwoniłem wtedy po sąsiednich gminach pytając się co trzeba spełnić żeby móc się zameldować na własnej działce, odpowiedź była jedna, wystarczy, że coś tam jest zbudowane i wykazane na mapce. "Nawet psia buda." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 24.02.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 dokładnie tak jak mówisz, u mnie nie robią problemów z zameldowaniem choć przyznam że aż tak bardzo ni na tym nie zależy. Co do VATu na materiały budowlane to niestety nie można go "zwrócić" tak jak przy budynku mieszkalnym. A szkoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts