Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kociołek jednodunkcyjny z zasobnikeim 100 l.Jestem z niego bardzo zadowolony.Jedynym mankamentem jest zasobnik 100 l.Jeśli będę kupował kiedyś inny to napewno zasobnik nie mniej niż 150 l bo faktycznie jest problem z cwu.Generalnie jest OK .Dom 180 m2
https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1029178

• 2 weeks później...

Witam,

mam pytanie odnośnie kociołka, o którym tu mowa. Mój vitopend...nie wiem czy to wina jego czy instalacji włącza się gdy kaloryfery dawno są zimne. Mój teść uważa, że tak być nie powinno. Podobną opinię mają inni. Może ja coś źle ustawiam (temp. wody na piecu?) a może rację miał serwisant wissmana, który twierdził, że tak mają kotły ze sterownikami pokojowymi. W każdym razie kociołkowi na przyszły sezon grozi eksmisja z domu. Nie chcę się go jednak pozbywać dopóki nie ustalę, że to rzeczywiście wina kotła i już nic się nie da z tym zrobić.

Bardzo proszę użytkowników o opinię.

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1056969

Witam,

mam pytanie odnośnie kociołka, o którym tu mowa. Mój vitopend...nie wiem czy to wina jego czy instalacji włącza się gdy kaloryfery dawno są zimne. Mój teść uważa, że tak być nie powinno. Podobną opinię mają inni. Może ja coś źle ustawiam (temp. wody na piecu?) a może rację miał serwisant wissmana, który twierdził, że tak mają kotły ze sterownikami pokojowymi. W każdym razie kociołkowi na przyszły sezon grozi eksmisja z domu. Nie chcę się go jednak pozbywać dopóki nie ustalę, że to rzeczywiście wina kotła i już nic się nie da z tym zrobić.

Bardzo proszę użytkowników o opinię.

I bardzo dobrze. Regulator pokojowy mierzy temp. pomieszczenia a nie kaloryfera. Mój włącza się teraz 3-4 razy na dobę

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1056982

Czy mógłbyś mi jeszcze napisać jaką temperaturę masz ustawioną na piecu. Zastanawiam się co mogę poprawić aby np. zmniejszyć zużycie gazu - jest spore ok 10m3 (teraz gdy mróz niewielki) i jeszcze jedno pytanie: mam temperaturę ustawioną na programatorze 20 stopni tymczasem piec wyłącza się gdy osiągnie 18 ? Wszystkie ustawienia są ok (nie mam włączonego trybu ekonomicznego). Może coś z tym programatorem nie tak?

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1056998

Czy mógłbyś mi jeszcze napisać jaką temperaturę masz ustawioną na piecu. Zastanawiam się co mogę poprawić aby np. zmniejszyć zużycie gazu - jest spore ok 10m3 (teraz gdy mróz niewielki) i jeszcze jedno pytanie: mam temperaturę ustawioną na programatorze 20 stopni tymczasem piec wyłącza się gdy osiągnie 18 ? Wszystkie ustawienia są ok (nie mam włączonego trybu ekonomicznego). Może coś z tym programatorem nie tak?

z góry dzięki za pomoc

pozdrawiam

Nie pamiętam dokładnie ale chyba powinien się włączać wtedy, kiedy temp. spadnie o jeden stopień niżej od ustawionej. U mnie chyba tak jest. Na piecu temp. wody mam ustawioną na 48 st., tyle ile na zasobniku. W podłogówce temp. wody jest mniejsza.

Jeśli spalasz 10 m sześć gazu ziemnego to wg. mnie nie jest to dużo. Oczywiście zależy co jest ogrzewane.

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1057025

• 4 months później...

Witajcie.

Wlasnie jestem w trakcjie remontu mieszkania. DOmek jednorodzinny ( spadek po dziadku ) Zakupilem Vitopend'a 100 WHOA - 2f. rurki miedziane 18stki ladnie powkladane w sciane, zaizolowane, w poniedzialek przychodzi ekipa murarska ktora zatynkuje rurki w scianach. sek w tym ze piec po raz pierwszy uruchomilem wczoraj - proba generalna i jest kilka kwesti co do ktorych mam mieszane uczucia i chcialbym prosic Was o rozwianie moich watpliwosci...

1. Poprzedni piecyk jaki grzal wode w kranie to byl zwykly Junkers - model sprzed 5-7 lat. i.... produkowal zdecydowanie wieksze cisnienie cieplej wody niz ten Vitopend 100. Junkers mial oczywiscie na przednim panelu regulator cisnienia wodu, a w Vito nie moge takowego znalezc... Czy ten piec ma wogole cos takiego jak regulator cisnienia ?? strasznie niskie :( nie ma mozliwosci odkrecenia dwoch kranow rownoczesnie. a prysznic bierze sie jak by polewac sie konewką... Zastanawiam sie czy zwiekszenie srednicy rur doprowadzajacych ciepla wode z 18stek na 22jki moze pomoc w zwiekszeniu cisnienia - zalozenie w przypadku braku regulacji cisnienia w piecu...

2. Czy faktycznie rurek doprowadzających gaz nie mozna chowac w sciane ??

3. Czy rurki gazowe moga rozniez byc miedziane ???

4. Czy do firmy od ktorej zakupilem piec wraz z instalacja nalezy zagipsowanie/zatynkowanie szczelin w scianach ktore wykluli na potrzeby polozenia rur ??

5. Czy rozniez do ich obowiazku nalezy doprowadzenie elektryki w scianie na potrzeby pieca ??

Na razie tyle pytan mi sie nasowa.... Cos mi sie wydaje ze mam pecha z wyborem instalatora....

Pozdrawiam.

Rafał.

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1275649

Witajcie.

Wlasnie jestem w trakcjie remontu mieszkania. DOmek jednorodzinny ( spadek po dziadku ) Zakupilem Vitopend'a 100 WHOA - 2f. rurki miedziane 18stki ladnie powkladane w sciane, zaizolowane, w poniedzialek przychodzi ekipa murarska ktora zatynkuje rurki w scianach. sek w tym ze piec po raz pierwszy uruchomilem wczoraj - proba generalna i jest kilka kwesti co do ktorych mam mieszane uczucia i chcialbym prosic Was o rozwianie moich watpliwosci...

1. Poprzedni piecyk jaki grzal wode w kranie to byl zwykly Junkers - model sprzed 5-7 lat. i.... produkowal zdecydowanie wieksze cisnienie cieplej wody niz ten Vitopend 100. Junkers mial oczywiscie na przednim panelu regulator cisnienia wodu, a w Vito nie moge takowego znalezc... Czy ten piec ma wogole cos takiego jak regulator cisnienia ?? strasznie niskie :( nie ma mozliwosci odkrecenia dwoch kranow rownoczesnie. a prysznic bierze sie jak by polewac sie konewką... Zastanawiam sie czy zwiekszenie srednicy rur doprowadzajacych ciepla wode z 18stek na 22jki moze pomoc w zwiekszeniu cisnienia - zalozenie w przypadku braku regulacji cisnienia w piecu...

2. Czy faktycznie rurek doprowadzających gaz nie mozna chowac w sciane ??

3. Czy rurki gazowe moga rozniez byc miedziane ???

4. Czy do firmy od ktorej zakupilem piec wraz z instalacja nalezy zagipsowanie/zatynkowanie szczelin w scianach ktore wykluli na potrzeby polozenia rur ??

5. Czy rozniez do ich obowiazku nalezy doprowadzenie elektryki w scianie na potrzeby pieca ??

Na razie tyle pytan mi sie nasowa.... Cos mi sie wydaje ze mam pecha z wyborem instalatora....

Pozdrawiam.

Rafał.

Ad 1 sprawdź na dzień dobry filtr przed kotłem.

Ad2 można pod warunkiem że będą szybko dostepne (nie zamurowane ale za np kratką)

Ad3 Mogą ale na lut twardy

Ad4 Ja tego nie robię, chyba że przejścia przez stropy, a od murarki są murarze

Ad5 Oni są elektrykami czy hydraulikami? Zadanie podłączenia spoczywa na serwisancie Viessmanna (bezpłatne pierwsze uruchomienie) i on powinien dać kabel , ale oczywiście nie na pół domu tylko ok. 0,5 - 1mb. I tyle.

Aha przejście z 18 na 22 nic nie da.

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1275918

Hello,

pytanie do znających się na rzeczy:

jaki kociołek do domu 190-200m, co+cwu, bez podłogówki, same grzejniki, rodzina 2+2? :roll:

Rozważam kociołek 1-funkcyjny z zasobnikiem 120-160l, z zamkniętą komorą spalania. Myślę, że w tym przypadku kondensat mija się z celem, a zwykłego atmosferyka nie chcę... Nie mam preferencji co do producenta, zależy mi bardziej na optymalnym sosunku opłacalność/cena. Budżet jakoś to zniesie, więc nie musi być najtańszy 8) . Pomóżcie proszę...

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1283063

Jak juz tu przy tej firmie jesteśmy to zapytam ( a może poradzę)

Viessmann Vitopend 24KW TURBO z bojlerem 100 l

na dom o pow. użytkowej 120m2- pater i poddasze użytkowe: na dole małe wc i kuchnia, na górz dwie spore łazienki. Dół ogrzewany głównie podłogówką a góra grzejniki + na całość komienk z dgp. Nasz instalator polecił nam taki zestaw.

Co o tym myslicie? Może jest coś lepszego w tym przedziale cenowym? Myśle jednak o zasobniku 120l coby mic komfort uzytkowania :roll: Zalezy nam na tej firmie, bo nasz instalator (obsługujący cześć naszej rodziny) jest jej serwisantem i wiem, ze w razie czego przyjedzie nawet w srodku nocy w niedziele :wink: Kociołek musi byc turbo ze wzgledu na usytuowanie.

Bede wszystkim bardzo wdzieczna za wszelkie opinie :D

https://forum.murator.pl/topic/48661-viessmann-vitopend-100/page/2/#findComment-1288495