Gagata 20.02.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Czy ta sama zasada tez tu obowiązuje - tzn sprzedając ziemię , którą kupiłam powiedzmy przed rokiem, muszę zapłacić podatek zryczałtowany, czy tez w tym przypadku to nie zachodzi (tak słyszałam)? Jest tak: muszę kupić calą ziemię którą ma do sprzedania pewien rolnik (on nie godzi się na podział) ale de facto potrzebuję jej tylko połowę (nie stać mnie na wszystko). Mam kasę żeby zapłacić mu za wszystko ale zaraz potem chciałabym sprzedać część bo potrzebuje kasę na remonty. Czy narzucą mi tu jakiś miły podateczek?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 20.02.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Oczywiście możesz zapłacić zryczałtowany podatek od sprzedaży nieruchomości w wysokości 10%. Ale też możesz go nie płacić jeżeli w ciągu 2 lat od sprzedaży wydasz uzyskaną kwotę na swoje cele mieszkaniowe. Np na budowę lub remont domu. Musisz tylko zaklarować w US chęć wydania tej kasy na remont i w ciągu 2 lat wykazać się rachunkami, fakturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.02.2006 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ale - czy się zrozumielismy - chodzi o sprzedaz ziemi rolnej. Ani domu ani siedliska ani ziemi pod zabudowę, działki budowlanej itp...Ktoś mówił mi że w tym przypadku nie ma tego podatku,ale szukam teraz penej informacji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 20.02.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Płaci się ryczałtowany podatek od sprzedaży przed upływem pięciu lat kalendarzowych NIERUCHOMOŚĆI, bez określenia jakiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.03.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Sprawdziłam to ostatecznie "u źródła" czyli w moim US. Jeśli sprzedawana przed upływem 5 lat ziemia ma charakter rolny (tzn. jest uprawiana, bo nie może też być ugorem) NIE MA OBOWIAZKU PŁACENIA PODATKU. I o to chodziło bo moja ziemia ma i będzie miała jak najbradziej rolny charakter a chodziło tylko o to czy gdy będę MUSIAŁA sprzedać część po zakupie z przyczyn finansowych (przypomnę że teraz MUSZĘ kupić całość bo sprzedający nie godzi się na podział) nałożą na mnie ten podatek czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danka00 20.03.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Od rolnej nie płacisz 10%. Sprawdzone. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy999 20.03.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Płaci się ryczałtowany podatek od sprzedaży przed upływem pięciu lat kalendarzowych NIERUCHOMOŚĆI, bez określenia jakiej. NIEPRAWDA Sprzedaż ziemi rolnej nie podlega zryczałtowanemu podatkowi od sprzedaży nieruchomości. Ziemia wcale nie musi być uprawiana, liczy się zapis w ewidencji gruntów i wyciąg z planu zagospodarowania przestrzennego. andy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.03.2006 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 No tak - zapis w ewidencji gruntów że jest to ziemia rolna (lub leśna). czyli zakłada się chyba że JEST wówczas w uprawie na bieżąco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts