Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na poddaszu moim zdaniem jest mało miejsca, architekt optymistycznie zakładał dwa pokoje i łazienkę, ja zostawiłam otwartą przestrzen nie dzieląc jej scianami, bo musiałabym po owych pokojach chodzić w kasku. Mieszkam w swojej Wierzbie od 20 marca 2004 i uwazam ze parter jest bardzo wygodny i funkcjonalny, ja jednak troszkę "poprzestawiałam" ściany i kuchnie zostawiłam otwartą na salon. Mam tez podpiwniczenie (trudna działka i miękka, zawodnina choć piękna działka)

A co to Murator nie przysyła juz powiadomień o nowych wiadomościach w śledzonym wątku???Dobrze, ze przypadkiem zajrzałam.

Witaj Agnieszko - miło Cię ponownie widzieć na forum.

Madziu, oczywiście moja propozycja jest nadal aktualna. Dawno nie zaglądałam na forum, właściwie robię to wtedy, gdy Murotor powiadamia mnie o nowych wiadomosciach...a tu od dłuższego czasu cisza :o

Więc jeszcze raz zapraszam, jeśli nie udało Ci się obejrzeć tej Wierzby w twoich okolicach.

Najlepiej to poddasze zobaczyć na własne oczy. Jeśli chcesz je przeznaczyć dla dzieciaków to myślę, że w zupełności wystarczy, a mieszkajac tam bedą miały sporo frajdy. My przeznaczyliśmy poddasze dla siebie - będziemy mieć sypialnię, łazienkę (chyba 2 x większą niż ta na parterze :-))i połowę z zejściem na schody jako otwartą przestrzeń na bibliotekę, miejsce do pracy i jakiś kącik telewizyjny :-)

A tak na sam juz koniec....zrobiliśmy właśnie taras (nieco powiększony wzgledem projektu)i zjadł nas finansowo. 5500!!! z robocizną :cry:

reszta będzie musiała poczekać

pozdrawiam

Asia

• 2 weeks później...

przepraszam bardzo zajęta jestem :oops: , obiecuję zamieszczę zdjęcia mojej już prawie gotowej Wierzby. Chociaż projekt jest drogi w wykonaniu nigdy nie załowałam, że sie na niego zdecydowałam. Po małych przeróbkach okazało się, że dom jest wygodny w użytkowaniu. Wiem bo już mieszkam :)

pozdrawiam

• 2 months później...

Chyba Murator faktycznie nie przesyła powiadomień.

Agucha, a dlaczego drogi :( . Mnie się własnie wydawało że Wierzba będzie tańsza od Akacji i dlatego jest to nasza alternatywa. Nie ukrywam że dotychczasowy kosztorys Joanny zachęcał mnie do Wierzby bardzo.

Joasiu, cały czas mamy w planach odwiedzić waszą Wierzbę, ale jeszcze nie wiem kiedy.

Pozdr

Magda

może napiszę "niefachowo" ale więźba w Wierzbie jest strasznie droga, pracochłonna. Kilku stolarzy poproszonych o wycenę mówiło że belki są przewymiarowane (za grube, za duże) - czyli za drogie. Dach jest piękny, ale skomplikowany a poddasze bez ściany kolankowej traci na użytkowej wartości - ale ze ścianą kolankową traci na wartościach wizualnych - coś za coś. Mój dach jest w czarnej angobie (niemiecki producent Kreaton), wygląda rewelacyjnie, kosztował około 40 tys zł (materiały, robocizna). Budując się z tą wiedzą którą teraz mamy, wybralibyśmy dom o dachu dwuspadowym projekt GL63 z katalogu "domy w tradycji" - dom moze nie tak piękny jak Wierzba ale znacznie tańszy i szybszy w budowie.

Moją Wierzbę tez mozna oglądnąć na żywo, zapraszam.

• 2 months później...

Witam wszystkich sympatyków "Wierzby" :D

My właśnie naszą kończymy. Jesteśmy na etapie ocieplania dachu i kończenia elewacji. Planujemy się wprowadzić w grudniu.

Wybraliśmy "Wierzbę" głównie ze względu na duży salon, przy równocześnie stosunkowo niezbyt dużej powierzchni ogólnej. Choć muszę przyznać, że po tym, jak zdecydowaliśmy sie na adaptacje poddasza, wyszedł z tego kawał chałupy... :D

Marta

witaj Marto

ja na razie zostawiłam poddasze w spokoju (trochę ze względów finansowych), ale jest nas dwoje więc parter wystarczy. Faktycznie w salonie jest dużo miejsca, ja mam jeszcze więcej bo wyrzuciłam ten mały "kibelek" a ze spiżarni zrobiłam wc. Jest fajnie. Jeśli masz fotki to poprosimy!

Cześć Agucha,

Cóż, nas też jest tylko dwoje, ale mimo wszystko zdecydowaliśmy się na górę, choc finansowo dała nam nieźle popalić :-?

"Kilbelek" na dole jest słodki (oczywiście nie w dosłownym brzmieniu :wink: ), ale jeśli jego kosztem macie jeszcze większy salon, to pewnie się opłaciło (lubię duże przestrzenie w domu). U nas będzie też duża otwarta przestrzeń na górze, bo zdecydowaliśmy się tylko na mały pokój, łazienkę i garderobę (tę ostatnią pod skosami, żeby wykorzystać przestrzeń i mieć "graciarnię").

Na dole z kolei najmniejszą sypialnię (środkową) jeszcze zmniejszyliśmy, dzięki temu zyskaliśmy większy pokój (ten od strony wejścia), a zmniejszone pomieszczenia wykorzystamy również na garderobę.

Zdjęcia bardzo chętnie Ci prześlę, tylko jest mały problem. Nie mam cyfrówki, więc musisz się trochę uzbroić w cierpliwość (muszę od kogoś pożyczyć). Pzdr, Marta

Marto

Ja na górze zrobiłam tylko zamkniętą łazienkę (z wanną narożną) natomiast całą resztę zostawiłam otwartą. Łazienka jest przy tym kominie, ktory na dole jest w salonie, nie w kuchni.

Podobnie jak Ty zmniejszyłam środkowy pokj i tam zrobiłam garderobę, ten pierwszy to u mnie pokój gościnny, faktycznie zyskał przez te parędziesiąt centymetrów. Ja właśnie też nie dysponuję cyfrówką :))))))

A kuchnię zamknęłaś? Ja mam otwartą, ogrodzoną tylko mureczkiem i strasznie jestem z tego zadowolona!

lubię moją Wierzbę :)

U nas łazienka na górze jest przy tym samym kominie :D

Kuchnię na dole zamknęlismy, mimo że otwarta wygląda o niebo lepiej (moim skromnym zdaniem). Ale mieszkałam kiedyś przez pół roku w domu z otwartą kuchnią i wiem, że jak się coś gotowało (a nie daj Boże smażyło), to mimo pochłaniacza i otwartych okien śmierdziało w całym domu.

Ale wiem, że pierwszą rzeczą, jaką zmienimy w domu, będzie właśnie przejście z kuchni do salonu. Drzwi na środku ściany są bardzo niepraktyczne (chodzi mi od strony kuchni). Lepiej było je zrobić albo z boku, albo duże rozsuwane. Niestety, tego od razu nie zauważyliśmy... Człowiek sie uczy na błędach :-?

M.

Marto

to chyba ja mam:

- bardzo dobry wyciąg

- bardzo słaby węch

i nie przeszkadzają mi zapachy kuchenne :)

Mój salon wydaję się ogromny dzięki tym zmianom. W kuchni szafek mam mało, głównie szuflady i "takie coś okrągłe" na gary w rogu (nie pamietam profejonalnej nazwy) i wiesz, że miejsca mi nie brakuje. Ten murek zrobiłam analogicznie jak klatkę schod. tak na okrągło i wiesz że ciekawie to wygląda (zwłaszcza że ja nie mam tego małego wc). Oj strasznie chciałabym Ci to pokazać !

A i zmieniłam okno w salonie to duże - podzieliłam na dwie części , drzwi są rozsuwane, szyby są do ziemi.

A widok mam na góry i przychodzą sarenki :)

Marto

to chyba ja mam:

- bardzo dobry wyciąg

- bardzo słaby węch

i nie przeszkadzają mi zapachy kuchenne :)

Mój salon wydaję się ogromny dzięki tym zmianom. W kuchni szafek mam mało, głównie szuflady i "takie coś okrągłe" na gary w rogu (nie pamietam profejonalnej nazwy) i wiesz, że miejsca mi nie brakuje. Ten murek zrobiłam analogicznie jak klatkę schod. tak na okrągło i wiesz że ciekawie to wygląda (zwłaszcza że ja nie mam tego małego wc). Oj strasznie chciałabym Ci to pokazać !

A i zmieniłam okno w salonie to duże - podzieliłam na dwie części , drzwi są rozsuwane, szyby są do ziemi.

A widok mam na góry i przychodzą sarenki :)

Witajcie

Właśnie wczoraj otrzmaliśmy zgodę na postawienie naszej Wierzby. Chcemy w tym roku zrobić stan zero. Mam pytanie czy 36tys (robocizna 13 700, materiał 22 300) za fundamenty to drogo?

Muszę dodać że mam na myśli fundamenty z ociepleniem i izolacją oraz zasypaniem na zimie oraz fakt że są one schodkowe na spadzie do 1,2 m

Pozdrawiam Adam

Adamie, moj współdomownik mówi ,że jeśli z ociepleniem i jak na wasz poznański rejon to chyba to nie jest dużo, ale ja polecałabym Ci wiedzę Joanny Glowacz, bo ona ma wszystko wypisane i wyliczone co do grosza. Teraz pewnie jest jeszcze na uropie ale napisz do niej prywtnego maila a ona napewno w przeciągu kilku dni Ci odpowie, bo to bardzo mądra i miła kobietka :)

Agucha,

koniecznie obie musimy zdobyć cyfrówki, bo bardzo intryguje mnie Twoje rozwiązanie kuchenno-salonowe (to musi być przeeeestrzeń), a i sama chciałabym pokazać "Wierzbowcom" nasz domek :lol:

Może faktycznie to ja jestem z kolei przeczulona na te zapachy? Nie wykluczam, że kiedyś może wywalimy tą ścianę...

Na razie zostawimy, jak jest

Adamek,

Postaram się jutro napisać, ile nas kosztowały fundamenty (okolice Krakowa - to tak dla porównania). Niestety tak z głowy Ci nie podam, bo finansami zajmuje się mój Michał.

M.

• 3 months później...

Wierzbowicze

Pomocy, Help, Ratunku w sensie STROP

W projekcie jest bodajże 6 wspaniałych belek konstrukcyjnych stalowych. Przy obecnej cenie stali to juz kosztuje 21 tys. Mój wykonawca twierdzi iż z Waszych zdjęć wynika że robiliście na podciagach co jest dużo tańsze. Proszę jak tylko macie oblicznie tego stropu to prześlijcie, a wdzięczny będę dozgonnie.

P.S. Fundamenty już stoją - nie wyszły wcale drogo. Teraz sobie zimują ocieplone ale za 3 tygodnie ruszamy w górę. Muszę chwycić aparat i pstryknąć kilka fotek

Pozdrawiam Adamek