Lee 20.02.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Pytanie takie jak w temacie. Interesuje mnie wasze zdanie na temat jakosci bloczkow,wszystko co mozecie powiedziec na ten temat(chodzi mi o bloczki na klej gr 42cm). Czy to dobra alternatywa dla YTONGA? Cenowo napewno tak (bo 10tyś taniej na całym systemie,dom 180m2+60m2garaz) Mysle ze ktos sie znajdzie co miał podobne problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 20.02.2006 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Nikt ? Dostałem wycene za transport policzyli 5500zł 3 transporty ok 200km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 20.02.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Nikt ? Dostałem wycene za transport policzyli 5500zł 3 transporty ok 200km Ja dopiero zamierzam. Kupiłem bloczki w PSB. Za transport nic nie policzyli ). Płaciłem ok 9.4 za 1 bloczek 36 cm odm 400 p+w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.02.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ja wybudowałem z BK24 z Kolbuszowej ścianki działowe gr 12 cm wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 20.02.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 10000 różnicy jak ci to wyszło chyba że YTONGa kupujesz z 4 ręki u mnie cały Ytong Kompletny kosztował 28600 dom metrazem zbliżony w cenie transport z hds-em Pozdrawiam Taka różnica jest możliwa. Mi na dom o pow. 114 ma samych bloczkach wyszło w Y drożej o 8 tys. Nie wliczone u kształtki i elementy docieplenia wieńca. Więc 10 tys jest IMHO realną różnicą pomiędzy Y a Solbet-Kolbuszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 20.02.2006 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 wyszło i to bite 10tyś złoty. Dostałem wycene z YTONGA nie z 4 reki tylko prosto od producenta z 20%rabatem z transportem,cały system wyszło 31 980zł z vat. Zas z Kolbuszowej,te same ilosci,tez cały system,15%rabatu,prosto od producenta, wyszło 22 120zł z vat.Mowa tu o bloczkach gr.36cm Moze to nie 10 tys ale brakuje tylko 140zł do 10tysiecy. Wycena na bloczki 42cm (reszta taka sama ) wyszło 2 000 tyś wiecej,wiec 8tysmniej niz YTONG Róznica jest i to ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macdac 21.02.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 WitamWybudowalem praktycznie caly dom z materialow z Kolbuszowej.Sciany zewnetrzne z 36 cm na klej; P+W odmiana 400.Sciany nosne 24 cm na klej; odmiana 600Sciany dzialowe 12 cm na klej; odmiana 600.Nadproza , klej, obudowa wienca.Strop teriva z pustakami keramzytowymi. Bloczki 36 P+W nie sa zbyt dokladnie zrobione jezeli chodzi o dopasowanie czolowe piora i wpustu. Moj majster stwierdzil ze dzieli je roznica klasy w stosunku do orginalnego YTONG-a. Sam teraz widze ze gdzieniegdzie mam dosc spore szczeliny pionowe na scianach zewnetrznych (3-4 mm). Moze jest to tez troche wina wykonania ale na 100% nawet przy super dokladnosci nie bedzie tak jak YTONG.Pozostale rozmiary bloczkow nie mam zadnych zarzutow. Co do ceny tych bloczkow (kupowalem w lipcu 2005) bezposrednio u producenta w Kolbuszowej (odbior w Glogowie Malopolskim bo tam maja produkcje , transport organizowalem we wlasnym zakresie ale bylo to zaledwie 15 km). Bloczki 36 P+W 7,8 zl /sztBloczki 24 5,2 zl /sztBloczki 12 2,56 zl /szt Ceny brutto nie zawieraja transpotru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 21.02.2006 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Pomyslałem ze złoze zapytanie do prefbetu w Powodowie,tez produkuje 42,36,30 i te reszte na klej odm.400. Przynajmniej tak maja na stonce internetowej http://www.prefbet.com.pl/ofirmie.html a tu rozczarowanie nie prowadza juz sprzedazy 36 i 42 i zadnych innych rozmiarów w odm.400. Jka myslicie dlaczego? Udzielono mi informacji ze firme wykupił zagraniczny inwestor o nazwie XELLA i wstrzymał produkcje własnie tych bloczków i żaden z czterech zakładów prefbetu nie produkuje juz 36,42 i w odm.400 To mnie w....iło, wykupują konkurencje i wycofuja alternatywe dla ich drogiego YtONGA K... ale sie w.... Zachwile przejmną slobet i reszte zakładów konkurencyjnych i drodzy foroficze,zwolenicy betonu komurkowego zostanie nam tylko Ytong ze swoimi kosmicznymi cenami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ulik 21.02.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 witam ja tez wybudowalam caly dom z bloczkow Kolbuszowej.jestem zadowolona i z jakości i z ceny nie pamietam dokladnie cen- ale we wrześniu za bloczek 36 cm odmiany 400 placiłam poniżej 7 zł brutto. W każdym razie materiał na cały dom o pow 128 m2 razem z nadprożami i ociepleniem wieńca wyniósł mnie 16800 razem z transportem (trzy kursy) dom jest bardzo cieply- przy ledwo tlącym sie kominku jest już ciepłowydaje mi sie, że nie ma potrzeby robienia ściany grubszej niż 36 cm...ale to tylko moja opinia pozdrawiamula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.02.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 witam dom jest bardzo cieply- przy ledwo tlącym sie kominku jest już ciepło wydaje mi sie, że nie ma potrzeby robienia ściany grubszej niż 36 cm...ale to tylko moja opinia pozdrawiam ula i takie opinie mnie ciesza bo tez sie wachałem czy nie wybrac 42 cm ale jednak zoslaem przy 36 cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 21.02.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 uslyszales co chciales uslyszec ale jestem w szoku ze moja krytykowana opinia o duzo drozszym ytongu wkoncu zostala przez kogos potwierdzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 21.02.2006 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 holusio twoje opinia zawsze była jedna "beton komurkowy tak tylko nie YTONG" teraz po przeliczeniu kosztow moge potwierdzic to co pisałeś Myslałem z e to bedzie ok.2 tyś roznicy ale 10 tyś to mnie zbiło z nóg. Jeszcze dzis jak mi powiedziano ze xella wykupiła prefbet i wycofał konkurencyjne materiały to mi rozne mysli przyszły do głowy.Np.bedzie produkowac w tych zakładach swoje produkty tylko da nazwe YTONG i juz cena o jakies 25% do gory.T Tak se mysle tak dokonca to nigdy niewiadomo co kupujesz,mozesz płacic tylko za marke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 21.02.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 uslyszales co chciales uslyszec ale jestem w szoku ze moja krytykowana opinia o duzo drozszym ytongu wkoncu zostala przez kogos potwierdzona Ja od samego początku byłem nastawiony na polskich prodycentów BK (tzn innych niż Y). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 22.02.2006 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Dzwoniłem dzis do kolbuszowej i sie dowiedziałem ze od 1 marca podnoszą ceny o 15% Narazie nie produkcja stoi bo wymieniają linie produkcyjną,ale lada dzien maja ruszac na nowych maszynach. Wydawac bedą dopiero w kwietniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 22.02.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 heh no to sie mi udało. Ja zamówiłem ze 2 tyg temu materiał. Gość w PSB mówił że podniosą ceny ale prognozował że o ok 5% ) Terz jeszce czekam az snieg sie na działce stopi i umawiam powoli transport . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPa 22.02.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Słuchajcie, moze zamiast bloczku 36 wystarczy 24x24x59 na sciany zewnetrzne.Rozmiawiałam z moim murarzem, ktory stawia domy juz 10 lat i uwaza ze nie ma zadnej roznicy, oprocz ceny....(tylko zalezy to od rodzaju pozniejszego ocieplenia budynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 22.02.2006 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 jezeli zamierzasz ocieplac dom to niema sensu pakowac sie w gr 36 lub 42.Wystarczy 24cm ale lepiej jakies mocniejszy np.odm.600 Ja gdybym zamierzał ocieplac to bym chyba wybrał jakis silkat np.ludynia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaPa 22.02.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Hmm... nic nie wiem na temat silikatu. Moze mogłbys mi przyblizyc jego cechy?Pewnie jest drozszy od BK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lee 23.02.2006 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Niewiem czy droższy,chyba ceny porownywalne ok.43zł m2,napewno charekteryzuje sie lepszą akumlacją cieplna na co powino sie zwrocic uwage przy scianie dwuwarstwowej,poprostu budynek trzyma lepiej ciepło w sobie,wolniej sie wychładza,sciana ma wiekszą wytrzymałośc na sciskanie.Masz linki poczytaj ,policz koszty, zobaczysz co bedzie dla ciebie lepsze. http://www.grupasilikaty.pl/katalog_produktow.php http://www.xella.pl/html/pol/pl/ks.php?area_code=1&language_id=10&countries_id=9 http://www.ludynia.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 25.02.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2006 Mnie facet z Kolbuszowej powiedział (jakieś dwa tygodnie temu), że nie będzie drożej "bo dlaczego ma być drożej" - tak powiedział! Pytałem o 30 cm bez pióra, bo chcę sklejać również w pionie i docieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts