Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

... (kupowalem w lipcu 2005) bezposrednio u producenta w Kolbuszowej (odbior w Glogowie Malopolskim bo tam maja produkcje ...

odbiór niedaleko Głogowa ale ... Budach Głogowskich ... bo tam maja produkcje

pzdr

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceny idą do gory juz od srody czyli 1 marca niestety

Dostałem wycene tydzien temu i powiedziano mi ze jezeli do konca lutego zapłace materiał to bedzie on po starej cenie,od 1 marca wycenią na nowo,srednio ceny idą o 15% do goru,na mojej ilosci to bedzie jakies 3,5 koła wiecej :-?

Podwyzka ta zwiazana jest z wymianą lini produkcyjnej na nowa, wiec moze jakoś bedzie lepsza.

Jedno mnie jeszcze zdziwiło, w piotek rozmawiałem z przedstawicielem Solbetu W Solcu,tez chodziło o wycene, zaproponowano mi zebym kupił materiał w Kolbuszowej bo mam blizej, z taka roznica ze zamias 42cm bedzie 40-tka bo w kolbuszowej nie produkują 42 cm.Troche sie zdziwiłem bo wycene dostałem z Kolbuszowej własnie na bloczek 42cm

Tak se pomyslałem ze niby jedna firma a niewiedza co u kogo jest dostepne,na dodatek w róznych cenach.Za wyjątkiem Solbetu Lubartów bo ma te same ceny co z Solca KUjawskiego

Co to ma?

:roll: :roll:

Zobaczysz, że cena wzrośnie, a za miesiąc spadnie więcej niż wzrosła. Gwarantuję. To jest wiosenna przedsezonowa zagrywka firm. Sam to stosuję bo jest na takiej panice spory zysk. Odpowiedz mi jaki sens miałoby informowanie przez sprzedawcę o dacie podwyżki. Lepiej byłoby podwyższyć bez szumu i zyskać na nowej cenie.. prawda? Myślisz, że on proponując wcześniejszy zakup ma inny cel niż wywołanie paniki?

ged mam nadzieje ze ta twoja teoria to sie sprawdzie bo nie zapłaciłem za materiał :) poczekam troche a potem wysle zamowienie ponownie,moze zostanie po starej cenie.

A to co piszesz to moze sie sprawdzic,bo tak sie składa ze w ostatnim miesiacu wycene złozyłem w wielu hurtowniach na rozne materiały, beton komórkowy chyba wszystkich dostepnych producentow i zakazdym razem słyszałem to samo

ze jak zapłace do konca lutego to bedzie po starej cenie bo od marca ceny rosna :)

ged moze zajmujesz sie sprzedazą BK? mozemy ubic targu :)

Różnymi metodami wyciskam z klientów kasę, ale BK nie sprzedaję. Cena spadnie, tego jestem pewien. Bardziej obawiam się wykupywania zakładów przez XELLę. To częsta praktyka bogatych zachodnich firm na biednych rynkach. Jeśli Kolbuszowa wymienia park maszynowy, to tym bardziej cena spadnie, bo nowe maszyny zwiększą produkcję i aby ją sprzedać musi być taniej. Biznes jest w ilości a nie w cenie. Rozsądna firma ustala cenę na największym poziomie za jaki ma zbyt na towar bez magazynowania. Jeśli na towar się nie czeka, a w Kolbuszowej się chyba nie czeka, oznacza to, że mają nadmiar towaru. Ponadto, jeśli mówią że do 1 marca będzie taniej, oznacza to, że mają go bardzo dużo. Cenę mogą na miesiąc dwa podnieść, bo wszyscy ruszają z budowami na wiosnę, klient nie ma wyboru i kupi. Panikę robi się celowo, bo ona nic nie kosztuje,a zysk jest.
Różnymi metodami wyciskam z klientów kasę, ale BK nie sprzedaję. Cena spadnie, tego jestem pewien. Bardziej obawiam się wykupywania zakładów przez XELLę. To częsta praktyka bogatych zachodnich firm na biednych rynkach. Jeśli Kolbuszowa wymienia park maszynowy, to tym bardziej cena spadnie, bo nowe maszyny zwiększą produkcję i aby ją sprzedać musi być taniej. Biznes jest w ilości a nie w cenie. Rozsądna firma ustala cenę na największym poziomie za jaki ma zbyt na towar bez magazynowania. Jeśli na towar się nie czeka, a w Kolbuszowej się chyba nie czeka, oznacza to, że mają nadmiar towaru. Ponadto, jeśli mówią że do 1 marca będzie taniej, oznacza to, że mają go bardzo dużo. Cenę mogą na miesiąc dwa podnieść, bo wszyscy ruszają z budowami na wiosnę, klient nie ma wyboru i kupi. Panikę robi się celowo, bo ona nic nie kosztuje,a zysk jest.

W Kolbuszowej sie czasami czeka..np ja czekam ok 2 tyg :))

• 2 weeks później...
raczej gładki. Baranek łapie brud, może mnie niż kornik. ale wydaje mi się że gładki jest najłatwiejszy w utrzymaniu czystości. Pozatym znam ekipe która naprawdę ładne tynki robi (czytaj równe). Pozatym na BK zaleca sie kładzenie tynku o grubości ok 15 mm a tego cienkowarstwowe nie spełniają. Zakładam, że budujesz z BK na p+w czyli bez spoiny pionwej.

Tak z Kolbuszowej.

Mnie wykonawca naciąga na cementowo wapienny i na to mineralny, żeby ładnie wyglądało, jak wspomniałem o malowaniu cementowo wapiennego to powiedział, że tak już się nie robi, że to brzydko wygląda.

Nie wiem co robić, mineralny to dodatkowe koszty.

Tak z Kolbuszowej.

Mnie wykonawca naciąga na cementowo wapienny i na to mineralny, żeby ładnie wyglądało, jak wspomniałem o malowaniu cementowo wapiennego to powiedział, że tak już się nie robi, że to brzydko wygląda.

Nie wiem co robić, mineralny to dodatkowe koszty.

Trudno mi doradzic. e tam brzydko. Moze nie jest w stanie zrobic odpowiednio równego tynku aby wygladało ładnie...Mussisz sam gdzies poszukac i moze znajdziesz domek z tynkiem na gladko..

Może ktoś już ma tynk cementowo-wapienny malowany i podzieli się wrażeniami?

Może jakieś fotki?

Dobrze wykonany,róny tynk i pomalowany jakimiś dobrymi farbami na pewno nie wygląda źle - przynajmnij takie miałem doświadczenia przy renowacji zabytków a z farb to rózne miałem okazje użyć - Keim,Quickmix,Caparol,Sarsil chyba Kabe itd.