Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam Was

Przykanalik - które polecacie rozwiązanie - wykonawca mocno sugeruje gotowy wkład - że taniej i szybciej....

wiem że tradycyjnie robiło się zaizolowane kręgi ....

co polecacie - jak teraz robi się najczęściej?

pzdr

sb

https://forum.murator.pl/topic/48676-kanalizacja-kr%C4%99gi-czy-mo%C5%BCe-gotowa-studnia-z-tworzywa/

Pare dni temu ogladałem projekt przyłącza kanalizacyjnego (35m). Zobaczyłem, ze zaraz za budynkiem mam studzienke z kręgów betonowych 80cm i na dodatek bardzo płytką (ok 50cm).

Po pierwsze, w moim mieście jest zakład produkujący takie studnie, ale kręgów 80cm nie robią, więc miałbym problem z ich kupieniem (chyba) Po drugie są one drogie (w moim przypadku koszt w stosunku do studzienki PCV jest jak 3:1). Po trzecie są one ciężkie, więc dochodzą dodatkowe koszty transportu i montażu.

Mój kolega architekt nie wie dlaczego projektant zaprojektował taką studzienkę. :roll:

Będe robił plastikową.

Pare dni temu ogladałem projekt przyłącza kanalizacyjnego (35m). Zobaczyłem, ze zaraz za budynkiem mam studzienke z kręgów betonowych 80cm i na dodatek bardzo płytką (ok 50cm).

Po pierwsze, w moim mieście jest zakład produkujący takie studnie, ale kręgów 80cm nie robią, więc miałbym problem z ich kupieniem (chyba) Po drugie są one drogie (w moim przypadku koszt w stosunku do studzienki PCV jest jak 3:1). Po trzecie są one ciężkie, więc dochodzą dodatkowe koszty transportu i montażu.

Mój kolega architekt nie wie dlaczego projektant zaprojektował taką studzienkę. :roll:

Będe robił plastikową.

KAS01, masz na oku jakąś studzienkę? sam będę potrzebował więc się pytam, też płytką tak do 1 m.

W projekcie mam tez beton, ale to głupiego robota, skoro mozna zastosować plastyk

pozdrawiam

m.

A jaki właz rewizyjny montuje sie na studnie z plastiku ?

Ja musiałem zrobić studnie przed furtką na chodniku publicznym. Dałem kręgi. Robota ciut mordęga. Mam pewność że byle pojazd nie wpadnie mi do rewizji :D

pzdr

ps jeżeli miałbym robić na działce to tez bym plastik wybrał.

Będe robił plastikową.

KAS01, masz na oku jakąś studzienkę? sam będę potrzebował więc się pytam, też płytką tak do 1 m.

W projekcie mam tez beton, ale to głupiego robota, skoro mozna zastosować plastyk

pozdrawiam

m.

Na oku mam studzienkę Magnaplastu ( http://www.sklepandbud.pl/prod.php?kat=7&prod=MAGNAPLAST ), ale może wezmę inną.

W moim przypadku wystarczy sama kineta i pokrywa (bez rury wznoszącej). Koszt całości poniżej 500zł.

pozdrawiam

Konrad

Na oku mam studzienkę Magnaplastu ( http://www.sklepandbud.pl/prod.php?kat=7&prod=MAGNAPLAST ), ale może wezmę inną.

W moim przypadku wystarczy sama kineta i pokrywa (bez rury wznoszącej). Koszt całości poniżej 500zł.

pozdrawiam

Konrad

musze sie dokształcic w tym temacie bo nie wiem czy mnie przypadkiem nie obrażasz pisząc o kinecie i rurze wznoszącej :D :D :D

ale na powaznie, fajnie to wyglada, myslę ze bylbym w stanie sam to sobie zamontowac, zawsze parę groszy zostaje w kieszeni

pozdrawiam

m.

pozdrawiam

Konrad

musze sie dokształcic w tym temacie bo nie wiem czy mnie przypadkiem nie obrażasz pisząc o kinecie i rurze wznoszącej :D :D :D

ale na powaznie, fajnie to wyglada, myslę ze bylbym w stanie sam to sobie zamontowac, zawsze parę groszy zostaje w kieszeni

pozdrawiam

m.

Ja to właśnie mam zamiar robić samemu. Robota prosta i zaoszczędza się kupe kasy. Betonową studnie do której się podłącze zrobiła mi już kiedyś gmina. Muszę im za to zapłacić 1000zł (bardzo się z tego cieszę, bo gdybym robił ją sam wyszło by drożej)

Ja to właśnie mam zamiar robić samemu. Robota prosta i zaoszczędza się kupe kasy. Betonową studnie do której się podłącze zrobiła mi już kiedyś gmina. Muszę im za to zapłacić 1000zł (bardzo się z tego cieszę, bo gdybym robił ją sam wyszło by drożej)

a kiedy zamierzasz to zrobic? bo ja w II polowie roku, wiec jesli Ty predzej to przyjade na nauki do ciebie :D

m.

W maju. Wcześniej chcę ocieplić dom i wykorzystać resztki styropianu do ocieplenia kanalizacj, ponieważ musi iść dość płytko. Wymyśliłem, że na rurę położę folię budowlaną (zwiniętą na 3 razy) i na nią wrzucę pokruszony styropian (będe miał sporo odpadów, bo niedawno dom ocieplała też ciotka). Póżniej wywinę folię do góry, przysypie z 20cm piasku i póżniej ziemią.
W maju. Wcześniej chcę ocieplić dom i wykorzystać resztki styropianu do ocieplenia kanalizacj, ponieważ musi iść dość płytko. Wymyśliłem, że na rurę położę folię budowlaną (zwiniętą na 3 razy) i na nią wrzucę pokruszony styropian (będe miał sporo odpadów, bo niedawno dom ocieplała też ciotka). Póżniej wywinę folię do góry, przysypie z 20cm piasku i póżniej ziemią.

oj to koniecznie musze to zobaczyc. zostalo mi sporo scinkow styropianu,a moja rura tez dość plytko bo wychodz z domu zaledwie 30 cm pod poziomem gruntu...wiec chetnie wykorzystam Twoj patent.. no i pozbede sie resztek styropianu...

pozdrawiam

m

To przed zasypaniem zapraszam na odbiór :wink:

koniecznie... bezwzglednie... no i musimy sie wreszcie spotkac, wstyd zeby tak blisko sie budowac i na oczy sie nie widziec :D :D :D

m.

Ja Ciebie widziałem, ale jakieś z 10lat temu.

Dziwię się, że nie spotkałem Cię jeszcze na ulicy. Pracujesz w końcu ok 100 metrów od miejsca gdzie mieszkam.

A z tym spotkaniem, to ja mam czas, więc ruch należy do Ciebie :wink:

Ja Ciebie widziałem, ale jakieś z 10lat temu.

Dziwię się, że nie spotkałem Cię jeszcze na ulicy. Pracujesz w końcu ok 100 metrów od miejsca gdzie mieszkam.

A z tym spotkaniem, to ja mam czas, więc ruch należy do Ciebie :wink:

10 lat temu sie nie liczy :D to prehistoria :D

100 metrow? w tych nowych budynkach?? ciekawe...

a co do czasu to wlasnie tu jest problem... czasu ciagle za malo.. ciagle cos do roboty, ciagle pośpiech zeby zarobic kase na dom i oby do wiosny :D

ale napewno kiedys sie uda zgrac terminy :D

pozdrawiam

m.

Z tymi 100m, to tak na oko :wink: . Mieszkam na Krzywoustego.

Jak będe robił kanalizację, to zapraszam na grilla.

aha.. no to faktycznie przesadziles.. ale mniejsza z odlegloscia :D

a co do grila to dajesz znac i jestem z rodzinka :D