Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ziemia do ogrodu

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Jestem z okolic W-wy i również będę potrzebowała (gdy stopnieją śniegi oczywiście) wywrotki ziemi do ogrodu, ale niestety na wspomnianym forum Grupy Warszawskiej nie znalazłam żadnej informacji.

Źle szukałam? Pewnie tak :oops:

Proszę, jeśli ktoś wie gdzie dokładnie szukać tej informacji lub ma namiary na konkretne osoby, niech podzieli się swą wiedzą w tym wątku.

Z góry dziękuję

Kinga - ta ziemia to zwyczajny humus (ziemia, torf troszkę gliny i chwastów). Trawka i inne roślinki na niej wyrosły. Za bardzo dobrą ziemię trzeba zapłacić ponad 500 zł za wywrotkę (10 ton). My mieliśmy plan zakupić jak najwięcej troszkę gorszej ziemi a potem posypać ją torfem i już.

Ja to mieszkam na drugim końcu Marek. Dawno już mieszkacie?

No właśnie nam tez o taką ziemię chodzi jak Ty masz. Ta budowa przy IKEI będzie trwała jeszcze w tym roku, więc może skorzystamy.

Dzięki za info. A z kim konkretnie umawialiście się na tę ziemię: z kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru, .........?

Mieszkam w Markach od połowy grudnia 2004 roku, ale tak naprawdę to cały czas się jeszcze urządzamy. Przeprowadziliśmy się do Marek z Wyszkowa. A swoją drogą to ciekawe, czy jest ktoś na Forum z Wyszkowa? Zadam kiedyś to pytanie publicznie :wink:

A Ty Maluszku jesteś rodowitą Marecczanką (czy ja to dobrze odmieniłam :roll: ?) Od jak dawna mieszkasz w nowym domku?

Kinga - mój mąż tam podjechał i pogadał po prostu z kierowca wywrotki, dlatego tak tanio. Normalnie to oni wywożą tą ziemę pod Radzymin a w zamian za to biorą piasek.

My przeprowadziliśmy się z Warszawy do Marek na początku 2004 roku. Też tak jak Wy cały czas się urządzamy i wykańczamy domek.

• 1 month później...

ulala... ja szukam żyznej ziemi ogrodowej w okolicach Grodziska Maz. nie kwaśnej, bo trawnik ma na niej powstać, a reszta w dołki pod drzewka i krzewy... w różnych domieszkach. Łatwo ziemię zakwasić, trudniej odwrotnie. Ogród nie mały więc i samochód duży potrzebny... nie jeden może nawet. Samej trawki będzie z 200-300 m2. Orientujecie się może ile powinna kosztować taka ziemia? Nie chciałbym po prostu przepłacić razy kilka (rok temu bodaj w AG-KORCU chcięli mi wcisnąć piasek granitowy pod kostkę za 300PLN za tonę bez transportu... zawahałem się i po pewnym czasie, co prawda okazyjnie, kupiłem taki piasek w Pruszkowie. Z transportem wyszło około 50PLN za tonę!!!). Będę wdzięczny za każde info.

Pozdrawiam

Pearl

http://niewczas.pl/szymczak/

W 2003 za wywrotkę ziemi spod IKEI, we Wrocławiu płaciłam kierowcy 30-50zł/ 30 ton!!!!! I to jakiej ziemi - I i II klasa.

Dziwczyny, przecież te pieniądze kierowcy biorą do kieszeni, więc bez przesady z tymi żądaniami finansowymi. A skoro chcecie tak bardzo lege artis, porozmawiajcie z Inspektorem lbu Kierownikiem budowy i ustalcie tylko zapłatę za " zboczenie z kursu" tj. za benzynę + flaszka.

A jak chcecie więcej namiarów to polecam :

http://www.google.com/search?hs=ljS&hl=pl&client=opera&rls=pl&q=ziemia+kompostowa%2BWarszawa&btnG=Szukaj&lr=