Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt sypialni - pomoc w projektowaniu, opinie, dobór koloru, dodatków, mebli

stefa0

Recommended Posts

I znowu licze na wasza pomoc :oops: Moja sypialnia nie nalezy do najwiekszych, a musi sie w niej zmiescic jeszcze szafa typu "Komandor". Bardzo prosze sprobujmy wspolnymi silami zrobic z tych czterech scian ladne, przytulne wnetrze, w ktorym odpoczywa sie z przyjemnoscia. Chcialabym, by moja sypialnia byla w spokojnych, stonowanych kolorach. Beze, przytlumione brazy, czekolada, szarosci. Po obecnym mieszkaniu w ktorym panuje kolor pomaranczowy i oliwkowy, marze o czyms spokojniejszym i naturalniejszym :D

Oto moj nieudolny plan sypialni:

http://img326.imageshack.us/img326/5827/naszasypialnia8cb.jpg

I zdjecia, w ktorych pewne elementy wpadly mi w oko

http://img420.imageshack.us/img420/1712/plano484950019bx.jpg

http://img95.imageshack.us/img95/518/superlozko6za.jpg

http://img426.imageshack.us/img426/5209/people20grande11vh.jpg

http://img420.imageshack.us/img420/2747/okna4at.jpg

Z gory serdecznie dziekuje za kazda pomoc :D

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz jest to częsty moim zdaniem błąd projektów drzwi do pomieszczenia umieszcza się bardzo blisko ściany przez co ogranicza się znacząco jej wykorzystanie. Trudno na tej ścianie ustawić coś. Pocieszę cię, że taki niefortunny układ mam sama aż w 3 pomieszczeniach piękne długie ściany niewykorzystane w pełni z tego samego powodu.

Wystarczyło przesunąć je 50 cm i zmieściłaby się tu szafa. I miałabyś dużo fajnej przestrzeni do wykorzystania a może się da???

Ja bym zrobił tak: szafa na całej długości ściany po prawej stronie drzwi, będzie miała ~190cm x 60-80cm, przy zabudowie do samej góry powinna być bardzo pojemna. Łóżko wezgłowiem do ściany "górnej", zakładając szerokość 160cm macie swobodny dostęp z każdej strony. Na ścianie "dolnej" nic się specjalnie nie wymyśli, chyba że jakiś wąski regał - musi tam być przejście szerokości co najmniej drzwi.

Nie za bardzo podoba mi się pomysł stawiania łóżka pod oknem... W ogóle nie da się do niego podejść, wyjrzeć, otworzyć, umyć, wytrzeć kurz z parapetu, itp.[/i]

Falki zgadzam się z tobą.

Wydrukowałam szkic pokoju i próbowałam kombinować ale się poddałam . Możliwości niestety nie ma za dużo. Ustawienie łóżka koło okna jest złe z tych powodów które wymieniłaś a jeszcze dodam letnie wieczory jak tu uchylić okno kiedy świeże powietrze będzie wiało wprost na leżących w łóżku z kolei zimą może od okna ciągnąć. Inny aspekt to po otwarciu drzwi będzie wyeksponowane wasze łóżko. To nie jest komfortowe rozwiązanie.

Ja bym zrobił tak: szafa na całej długości ściany po prawej stronie drzwi, będzie miała ~190cm x 60-80cm, przy zabudowie do samej góry powinna być bardzo pojemna. Łóżko wezgłowiem do ściany "górnej", zakładając szerokość 160cm macie swobodny dostęp z każdej strony. Na ścianie "dolnej" nic się specjalnie nie wymyśli, chyba że jakiś wąski regał - musi tam być przejście szerokości co najmniej drzwi..[/i]

Tak, dokladnie takie samo rozwiazanie przewidzialam, ale myslalam, ze moze da sie to zaaranzowac w inny sposob. Moze ktos bedzie mial jednak inna wizje? :D

• 4 months później...

w takim razie lozko ja najblizej okna,ale tak,zeby dalo sie do niego dojsc

ewentualnie biurko niewielkie pod oknem

jesli drzwi sa na srodku najlepiej je przesunac maksymalnie na bok

i wtedy zmiescisz jeszcze szafe (obowiazkowo jasna )

nie jestem fachowcem,tak tylko mysle,co zrobilabym na twoim miejscu

Okno jest od ściany do ściany, a drzwi maksymalnie przy ścianie. Tam gdzie proponujesz szafę to jest trochę za mało miejsca, bo nie chce miec szaf we wszystkich pokojach. Ja myślałam podobnie jesli chodzi o łóżko. Wchodząc do pokoju po prawej ręce na tej długiej ścianie dałabym szafę na 2,5, a za nią łóżko (też wzdłuż ściany). Nie mam pojęcia jak to będzie wyglądało:):) A jeśli chodzi o przytulanie to wolę węższe łóżka niż dwumetrowe:):):)

jedna ściana pokoju jest wspólna z sąsiadem, a druga sąsiaduje z największym pokojem. Zburzenie nie wchodzi w grę:)

jesli nie wyburzenie to moze chociaz drzwi wejsciowe daloby sie przesunac na szeroka sciane? Moze moglibyscie wchodzic do sypialni z tego najwiekszego pokoju i wstawic drzwi jak najblizej okna. Wtedy łózko mogloby stanac szczytem do waskiej sciany juz bez drzwi i mielibyscie swobodny dostep do okna pod ktorym pewnie zmiescilby sie jeszcze komputer