Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt sypialni - pomoc w projektowaniu, opinie, dobór koloru, dodatków, mebli

stefa0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam podobnego potworka architektonicznego w bloku. Mój pokój ma 210x525. Podobnie jak Twój ma okno na przeciwko drzwi, a oba te otwory na krótszych ścianach, przy czym oba są dość blisko brzegu.

Zrobiliśmy sobie z tego pokoju sypialnię i całkiem dużo nam się tam zmieściło: łóżko 1,60x2,00; toaletka; biurko pod komputer (z dużym 19-calowym monitorem i dużą drukarką) szafka na pościel i parę półek, oraz spora szafa z suwanymi drzwiami (typu Komandor).

Meble są dość karkołomnie zestawione i wykonane na zamówienie (znajomy stolarz poskręcał wszystko z płyt wiórowych (MDF?), ale ile się przy tym naklął... ;-) ). W sumie meble wyszły chyba dość tanio, bo wszystkie szafki kosztowały niecałe 2 tysiące, a jednak parę tam ich jest.

Spróbuję to opisać, ale ostrzegam, że wymagana jest dość duża wyobraźnia, bo nawet po narysowaniu miałem problem wytłumaczć stolarzowi jak to ma wyglądać ;-)

Przede wszystkim tak długi i wąski pokój wymagał skrócenia, więc na ścianie z drzwiami jest zabudowana szafa wnękowa (tworząc mini korytarz przy wejściu), a prawie na środku pokoju od strony drzwi jest zbudowana szafko-półko-biurko-ściana. Można to sobie wyobrazić z grubsza jako ażurowy regał z półkami, w którym dolny metr wymieniono na szafkę na pościel (z klapą otwieraną na dół jak w barku) oraz biurko ustawione bokami do siebie a frontami w przeciwne strony. Biurko jest od strony szafy wnękowej.

Do tej konstrukcji dostawione jest łóżko (tak że szafka na pościel otwiera się na łóżko). Między łóżkiem oraz tą dziwną szafko-półką a ścianą jest ok. 70cm przejścia aż do okna, przy którym w najdalszym narożniku stoi sobie mała toaletka.

W pokoju poza tym zmieściła się jeszcze lampa podłogowa i dwa spore kwiatki (na podłodze przy oknie), no i mała półeczka na ścianie nad łóżkiem.

Nie wiem ile z tego da się zrozumieć, ale nie mam siły robić dokładnego rysunku, a z takiego prostego niewiele chyba dało by się odczytać...

Zdjęcia też za bardzo nie zrobię, bo jest tam tak wąsko, że aparat może objać na raz co najwyżej kawałek tej konstrukcji (cała się nie mieści w obiektywie).

PS. Wymyślenie tego było chyba prostsze niż opisanie ;-)

Jakoś udało mi się to rozrysować:):) Teraz muszę sobie przenieść swój pokój na kartkę, jak radził kolega i ponaklejać meble podobnie jak Ty to sobie wymyśliłeś. Ja wcześniej myślałam, żeby pewnie mniej więcej w tym miejscu gdzie Ty masz tą półkę wstawić murek wysokości ok 120 cm, za murkiem łóżko, a przed murkiem szafa, bo na tej ścianie co drzwi miałaby tylko 120cm, a to trochę za mało (chyba:) Twój pomysł mi się podoba:) Szkoda jednak ze nie ma zdjecia nawet jakiegoś kawałeczka, który coś tam pozwoli jednak zobaczyć.

Jakoś udało mi się to rozrysować:):)

:-) Czyli nie jest tak źle z czytelnością mojej wypowiedzi. Miło, bo już w trakcie pisania zastanawiałem się czy sam bym zrozumiał o co chodzi, gdybym nie wiedział jak to wygląda ;-)

Teraz muszę sobie przenieść swój pokój na kartkę, jak radził kolega i ponaklejać meble podobnie jak Ty to sobie wymyśliłeś. Ja wcześniej myślałam, żeby pewnie mniej więcej w tym miejscu gdzie Ty masz tą półkę wstawić murek wysokości ok 120 cm, za murkiem łóżko, a przed murkiem szafa, bo na tej ścianie co drzwi miałaby tylko 120cm, a to trochę za mało (chyba:) Twój pomysł mi się podoba:) Szkoda jednak ze nie ma zdjecia nawet jakiegoś kawałeczka, który coś tam pozwoli jednak zobaczyć.

No dobra, jak mi żona pozwoli sfotografować ten bałagan ;-) , to spróbuję jakieś zdjęcie wrzucić, ale niczego nie obiecuję...

• 1 month później...
Cześć!!!!! Poradźcie mi proszę czy można i jak urządzić sypialnię w pomieszczeniu o wymiarach 1,85 - 4,15. Na węższej ścianie znajduje się okno, a tuż obok (na ścianie dłuższej) znajdują się drzwi. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to bardzo proszę o odpowiedź!!!1

Cześć.

Zakładam że to sypialnia 2-osobowa.

Te 1,85 to strasznie mało.

W dodatku te drzwi.

Większego wyboru nie ma (wg mnie)

Łoże zagłówkiem do ściany przeciwległej do okna i 1 bokiem (męskim) do sciany dłuższej, tej bez drzwi.

Minmalna szerokość łoża, to 140.

Pozostaje 45 cm. więc o przejściu z obu stron nie ma mowy, więc przejscie z tej jednej.

Zmieści sie (po stronie żeńskiej - malutka szafka nocna).

Pozostałą część pokoju można juz zaaranżować dowolnie.

Toaletka , ława z fotelikami, stojace kwiaty itp.

Pozdrawiam.

• 2 years później...
witam ,chciałabym abyście podzielili się spostrzeżeniami w sprawie sypialni,mamy projekt domku w którym będą 3 pokoje po ok 12 m2,w jednym z nich ma być nasza sypialnia bez garderoby ale chcemy zrobić dużą szafę wnękową z przesuwanymi drzwiami czyli chyba typową,czy te 12 metrow nie jest zbyt mało na duze łóżko i taką szafę,piszcie jakie Wy macie sypialnie i czy nie są zbyt ciasne

Nasz sypialnia ma prawie 16 mkw (3.75 x 4.25 m).

Garderobę mamy oddzielnie, obok.

I wydawało mi się, że te 16 mkw to dużo, ale jak narysowałam sobie na podłodze łózko (1.6 x 2.0) to jakoś tak ciasno się zrobiło.

Alu, wydaje mi się, że jak zrobisz szafę i wstawisz "łoże małżeńskie" to może być trochę ciasno.

Zrób tak jak ja - narysuj sobie gdzieś rzeczywiste rozmiary sypialni (patykiem na ziemi, kreda na betonie) i wrysuj w nie łożko, szafę i resztę (np. komodę) i wtedy zobaczysz jak to mniej więcej wygląda.