Ewu 20.02.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam wszytkich wielbicieli zwiarzaków.Bardzo prosze o poradę. Ostatnio gdy byłam w centrum handlowym widziałam za szybą wystawową sklepu zoologicznego małego psiaka. Szczeniak miał bardzo mało miejsca, wchodził we własne kupy, wody nie miał - "bo wylewa" tak odpowiedziała mi sprzedająca, psiak skolmlał - ogólnie tragedia. Kiedy zdenerwowana zwróciłam uwagę, że nie maja prawa trzymać psa w takich warunkach, ani też sprzedawać je tak, wzruszono tylko ramionami. Nie wiecie czy są jakies przepisy które regulują taki handel - przeciez to nie jest ptaszek, królik, myszka czy jakieś inne takie zwierzątko trzymane w klatce TYLKO PIESEK. Jestem oburzona. Chciałam to zgłosić do TOZ ale w moim mieście nie moge znaleźć tej intytucji bo zmienił się ich adres, a nowego nie podano! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 20.02.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Czyli ta okrutna "moda" dotarła niestety i do nas. Widziałem coś takiego w Belgii, niby kraj cywilizowany a szczeniaki powszechnie są trzymane w takich warunkach. Przykre to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewu 20.02.2006 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Wiem że z wielu sklepów usuwano takie psiaki i kociaki, kiedyś czytałam nawet artykuł, że tak nie wolno robic ale czy prawnie to jest uregulowane tego nie wiem.Byłam u mojej wet ale powiedziała, że interwencja np z animalsów pomaga lecz na krótko a potem wszystko znowu wraca bo brak przepisów. Tak nie może być. Myślałam że mnie szlag trafi /pardon/ jak zobaczyłam głupawą minę pani sprzedającej w tym "pięknym sklepie".Zastanawiam sie też skąd oni biorą te szczeniaki, ze schroniska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monig 21.02.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dlatego nie kupuję u tych oprawców tylko w sklepie internetowym, który nie sprzedaje zwierząt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 21.02.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 W takim przypadku najlepiej jest zadzwonić na policję i opowiedzieć jak wygląda sytuacja. Jeżeli uznają, ze sprawa jest poważna to przyjadą. Nie należy się tylko zrażać postawą "co mi tu Pani jakimś psem/kotem głowę zawraca" Generalnie taki przypadek podlega pod ustawę o ochronie zwierząt. Jest to przetrzymywanie zwierząt w niewłaściwych warunkach (czyt. znęcanie się nad zwierzętami) a to jest niezgodne z prawem i karalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 21.02.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Nie wiem jakie są przepisy ale chyba od dzisiaj w Warszawie zaczyna działać coś w rodzaju straży miejskiej dla zwierząt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewu 21.02.2006 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Dziękuję wszystkim, mam nadzieje, że w jakiś sposób uda mi się pomóc temu psiakowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CCI 22.02.2006 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Nie wiem jakie są przepisy ale chyba od dzisiaj w Warszawie zaczyna działać coś w rodzaju straży miejskiej dla zwierząt. Mozesz rozwinać ten temat :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga_koty 22.02.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Nie wiem jakie są przepisy ale chyba od dzisiaj w Warszawie zaczyna działać coś w rodzaju straży miejskiej dla zwierząt. Mozesz rozwinać ten temat :?: http://www.strazdlazwierzat.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts