Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 35 tys. za stan surowy to dużo???

Gość

Recommended Posts

Z budową ruszamy na wiosnę. Działka jest pod W-wą, w okolicach Pruszkowa. Dom ma 155 m uzytkowych, poddasze, garaż. Raczej malo skomplikowany, bez piwnic. Ekipa /sprawdzona i solidna/ wyceniła robocizne od wykopania fundamentów, po polozenie dachówki na 35 tys. Wydaje mi się to troche dużo.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam podobną ilość metrów - dom parterowy, też na początku myślałem, że 33 tys. to bardzo dużo, ale na 6 ofert tylko jedna była tańsza (20 tys. - ale trochę dodatkowych kosztów - dlatego zrezygnowałem), cała reszta cen oscylowała wokół 30 tys. - w końcu wybrałem jakość (mam nadzieję) :smile:

To zależy co ta oferta obejmuje. Jeśli

1. W cene wliczone są maszyny (koparka, betoniarka, itp...)

2. W cene wliczony jest kierownik budowy

3. W cene wliczone są rusztowania, szalunki, itp...

4. W cene wliczony jest infrastruktura (barak, etc...)

5. W cene wliczone jest ogrodzenie terenu budowy

...jednym słowem jeśli jest to cena za stan surowy otwarty "all inclusive" to nie jest to dużo. Ale jeśli musisz dodatkowo płacić za coś co wymieniłem to możesz się jeszcze potargować.

Ja spisałem umowę na 30 000 PLN za stan surowy domu Amber z Archetonu (dość skomplikowany dach) z ułożeniem dachówki, ogrodzeniem 1500 metrowej działki siatką oraz wykonaniem wejścia i cokołu domu z klinkieru. Myślę że na 25 000 to stargujesz. Powodzenia.

Ja mam 129m kw. powierzchni mieszkalnej domu w południowej Małopolsce. Za robociznę od kopania ławic po krycie dachówką zapłaciłem 27 tys. zł (w tym VAT). Materiały wyniosły mnie 49 tys. zł.Jak czytam, że ktoś zapłacił za cały dom 400 tys. zł (ostatni numer Muratora)to wydaje mi się szalony. Mnie cały dom z działką ma wynieść ok. 180-190 tys. zł.

W ub tygodniu dałem do wyceny projekt: pow. zabudowy niecałe 200 m2, poddasze nieużytkowe, częściowo piwnica. Stan surowy łącznie z pokryciem dachówką - 70 tys. W cenie geodeta, dowóz materiałów, sprzęt i t.p. ale pamiętając ceny z tego wątku usiadłem z wrażenia i miałem zepsuty humor na resztę dnia. Jako argument usłyszałem, że nie zatrudnia na czarno, płaci ZUS, podatki itp. Mimo wszystko nie negocjowałem tylko po prostu zabrałem projekt. Moje pytanie: czy zrobiłem dobrze?

W ub tygodniu dałem do wyceny projekt: pow. zabudowy niecałe 200 m2, poddasze nieużytkowe, częściowo piwnica. Stan surowy łącznie z pokryciem dachówką - 70 tys. W cenie geodeta, dowóz materiałów, sprzęt i t.p. ale pamiętając ceny z tego wątku usiadłem z wrażenia i miałem zepsuty humor na resztę dnia. Jako argument usłyszałem, że nie zatrudnia na czarno, płaci ZUS, podatki itp. Mimo wszystko nie negocjowałem tylko po prostu zabrałem projekt. Moje pytanie: czy zrobiłem dobrze? Polska pn-wsch.

Krzysztof...jesli to robocizna tylko to dobrze zrobiłeś...ja tez miałam takie firmy ktore chcialy 60 tys..na pytanie dlaczego tyle...odpowiiadali ze oni sa legalni inni nie....tez zabralam projekt i znalazlam legalna firme za 22 tys za całosc..dom 150 m2 dach 276 dachowka...mozna taniej co nie zawsze znaczy gorzej:smile:

za wymurowanie parteru, kominów, wykonanie stropu ,ścian kolankowych z wieńcem, bez ścianek działowych, bez schodów, bez ocieplenia i tynku 1100.Domek Manuela 164m2.Zaczynam na dniach od stanu 0. Ekipa b.solidna- robili mi zerówke i jestem zadowolona. Ale cena wydaje mi sie za wysoka. Co o tym myslicie? PILNE