Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 35 tys. za stan surowy to dużo???

Gość

Recommended Posts

IMHO dobra cena. Ja za całe roboty murowe (ściany nośne, kominy, schody, strop, ścianke kolankową i trochę działowych) płacę 14 tys.

Z tego co wiem mógłbym znaleźć tańszą ekipę, ale wybrałem to co wybrałem bo:

1. Są solidni - nie muszę ich (za bardzo) pilnować

2. W roboty mam wliczone wszytko - jak sobie wymyśliłem małą zmianę to nie było targów, że "na to się nie umawialiśmy"

Generalnie pomyśl tak: wymurowanie parteru, stropu i ścianki kolankowej to robota na ponad miesiąc dla 4 ludzi. Jak podzielisz te 11 tys. na 4 to wyjdzie jakieś 2,5. To nie jest jakieś zbójeckie wynagrodzenie (ani w jedną ani w drugą stronę). Tym bardziej jeśli zawiera zużycie maszyn, itp..

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To moim zdaniem lekka przesada. Ja za wymurowanie domu GLX 15 ze studia atrium zapłaciłem 8900 zł. Co prawda we własnym zakresie wykonałem ławy ale dom został wybudowany w technologi trójwarstwowej z dwoma stropami monolitycznymi (na podaszu zalewali również skosy). Do tego zatrudniałem pomocnika 50 złdniówka (dwadzieścia dni roboczych). Za wykonanie wieżby dachowej zpłaciłem 1300 zł. Po zsumowaniu wychodzi 11900. W tym roku ta sama ekipa będzie pracowała u mojego znajomego w Izabelinie z tego co wiem za trochę wiekszy dom wezmą 15000 zł i stawiają dom od zera.

Według mnie bardzo dużo

U mnie było taniej bo nie kopałem głębokich fundamentów (ok. 50 cm) i kryłem blachą ale za dom o pow. 140 m (+poddasze użytkowe - 60 m podłogi) zapłaciłem odpowiednio:

- kopanie fundamentów - 500 zł

- szalunek - montaż i demontaż - 2000

- podłoga na gruncie 1000

- ściany - 10 zł/m kwadratowy - 1500

- deskowanie stropu - 1500

- konstrukcja dachu - 1000

- ułożenie folii i łat - 1000

- krycie blachodachówką (250 m. kw.) i montaż okien dachowych (5 szt) - 1800

- montaż rynien - 800

(buduję w Rzeszowie)

jest jeszcze jedna sprawa nie poruszona chyba przez nikogo. Czy sprzęt zapewnia wykonawca, czy inwestot (betoniarka itp) u mnie wykonawca. Poza tym niektóre ekipy pracują z wyżywieniem (w firmach rzadko, ale ...)a to też potrafi zrobić różnicę.

Cześć Anonimie

ja Cię znam, albo Twoją żonę jeśli jesteś mężem pani V.

U nas ekipa przywiozła swój sprzęt, mieszkała w naszym baraku i sama się żywiła, postawili nam dom od dołu do góry łącznie z I wylewką i ściankami działowymi za 34 tyś, dom ma kilkanaście metrów więcej od waszego.

Można wziąć ekipę i za 12 tysięcy jak ktoś z mojej rodziny, a potem prosotwać wszystkie błędy. Niestety nie na wszystkim można oszczędzać na budowie.

Serdecznie pozdrawiam.

U mnie (pod Warszawą) sprawdzona i solidna ekipa za wybudowanie stanu surowego domu o powierzchni 330 m kw. bierze 50 tys. Dom z piwnicą i poddaszem użytkowym, ściana trójwarstwowa, dach prosty z pełnym kryciem i papą. Zaczynają od kopania fundamentów, kończą na położeniu dachówki. W cenie są zmiany, które już zapowiedziałem oraz te, które wyjdą w praniu. W cenie jest też ich sprzęt. Na szczęście mieszkają 20 km ode mnie, więc mam z głowy kwestie mieszkania i wyżywienia.

Jan, dostałam twojego maila, ale nie mogę odpowiedzieć, wracają mi maile, nie wiem dlaczego. Pytaj dokładnie na forum, to odpowiem albo wyślij maila na ten sam login, tylko na wp.pl, może będzie lepiej. Dzięki i pozdrawiam.J

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jolana dnia 2003-03-25 19:39 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: jolana dnia 2003-03-25 19:39 ]

Wydaje mi się, że przy porównaniu cen musimy także wziąć pod uwagę (a może nawet przede wszystkim) to ile chce inwestor zapłacić!! Są pod Warszawą budowy wykonywane za bajońskie sumy, i tylko dlatego, że inwestora stać na to.

Prosiłem bliskiego znajomego o wycenę, za jaka wymurowaliby mi dom (ok.170m kw. parter z poddaszem, dwie lukarny, bez piwnic). Po rozmowie ze swoją ekipą powiedział mi cenę: 45000, i za mniej nie będą na razie robić, bo mają już ustawioną robotę prawie do połowy 2003r (a był początek 2002). I to prawda: chłopak haruje jak trzeba. Są zatem jeszcze ludzie, którzy nie szukają oszczędności na robociźnie i płacą "jak trzeba", solidnie zawyżając średnią krajową.

W tym samym czasie mój krewniak, pod Białystokiem, za nieco większy dom, z garażem i bardziej złożonym dachem zapłacił nieco ponad 20000.

Cześć

ja też jestem nowa :smile: i coś mnie opętało i zaczynam budować dom. Mam ten sam problem co poprzedniczka. Ekipa z którą rozmawiałam chce 32 tys. (cena wywoławcza ok. Warszawy Wiązowna), (parterowy dom w podstawie niecałe 10x20, użytkowej 158m2),za stan surowy, fundamenty, ściany zewnętrzne i wewnętrzne :smile: (jakby mogło być inaczej), kominy, wylaną podlogę, dach wraz z położeniem dachówki i obróbką. Mają swój sprzęt i szalunki do fundamentów, stemple, chyba ogrodzenie, na budowę dojeżdżają jest ich 6 braci i wszyscy budują ze swoimi ekipami. Byłam na budowie i jak na moje "babskie oko" było czysto i porządnie i chyba prawidłowo :wink:. Czy to dużo... Jestem przerażona rozbieżnością w cenach jakich się doczytałam na forum....

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mkk33 dnia 2003-03-31 14:57 ]

Śledząc wasze wypowiedzi zacząłem zerkać w lustro, żeby sprawdzić czy może czasem nie przypominam wyglądem łosia. :lol: Spotkałem się już z kilkoma ekipami i żadna z nich, pomijając takie, którym nie powierzyłbym ani złotówki, nie chciała rozmawiać o kwotach rzędu 15 - 20 tys., a nawet 25 tys. zł. za stan surowy.

Nie wiem, może wyglądam na kogoś, kogo można doić do oporu (w takim razie nie łosia chyba:grin:), albo ceny podawane przez niektórych z Was dotyczą innego zakresu robót.

W moim przypadku chodzi o dom jednorodzinny, niepodpiwniczony, pow. użytkowa 183 m, ściany 3-wartstwowe ceramiczne, strop Teriva, dach dwuspadowy o pow. ok. 300m. Chodzi o zakres prac fundamentów do deskowania i krycia papą (bez pokrycia docelowego dachówką).

Dodam, że nie interesują mnie ekipy, które trzeba wyposażać w narzędzia we własnym zakresie, poić, karmić, niańczyć i pocieszać w razie depresji.

Za ewentualne namiary (tylko do solidnych, uczciwych ekip) bedę bardzo wdzięczny.

Mówią, że pod Olsztynem za dom parterowy z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej około 150 m kwadratowych (robocizna - stan surowy otwarty) trzeba zapłacić około 15 tysięcy złotych. Jak jest w rzeczywistości będę mógł napisać za kilka-kilkanaście dni. Jestem umówiony z kilkoma ekipami na rozmowy, o ich wynikach oczywiście napiszę. Jeśli ktoś z tych okolic zna inne ceny - napiszcie. Przy okazji czytania odpowiedzi zanotowałem kilka Waszych uwag, z pewnością przydadzą się - dzięki.

Cześć a już myślałam, że tylko ja wyglądam jak łosica :grin: !!!

Ale z tego co piszecie wynika, że przy dość dobrej ekipie i dość szerokim zakresie robót to 32 tys. nie jest astronomicznie dużo :smile:. Może się skuszę :razz:.

A jeśli chodzi o polecenie tej ekipy to ja osobiście miałam ją poleconą przez urzednika z mojego Urzędu Gminy...

Pozdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: mkk33 dnia 2003-04-01 09:04 ]

W tym roku rozpoczynam budowę domu wg projektu Archetonu "Szymon", 150 m2 użytkowych,z poddaszem, garażem, bez piwnic. Spośród kilku ofert wykonania stanu surowego które oscylowały w granicach 12-17 tys. zł. wybrałem firmę sprawdzoną pod wzgledem wykonawstwa, za 13 tys. zł.Zakres obejmował wykonanie ław,fundamentów (bez wykopów),ścian zewnętrznych i wewnętrznych, stropu,schodów,ścian poddasza i więźby dachowej ( bez pokrycia ). Buduję w województwie mazowieckim,100 km na wschód od Warszawy.Jest to na tym terenie standardowa cena.Przy okazji chętnie wymienię doswiadczenia z osobami które wybrały ten sam projekt.