Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 35 tys. za stan surowy to dużo???

Gość

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Ja także zamierzam rozpocząć budowę tej wiosny, lecz tak jak i Wy mam problem ztym ile zapłacić wykonawcy ( sama robocizna).

Czy ktoś WAS wie za ile buduje się w Szczecinie.

Dodam tylko, że dom bez podpiwniczenia, poddasze użytkowe, całość ok 200m

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

jeżeli chcecie oszczędzać na etapie stanu surowego to oszczędzajcie raczej na materiałach a nie na ekipie budowlanej!

ja zapłaciłem 36 000 (robocizna) za stan surowy otwarty dom 220 m2 pow uzytk z garażem, srednio skomplikowany dach - dachówka ceramiczna; nie byli najtańsi ale jestem zadowolony

Ja mam zamiar rozpocząc na wiosnę , mam częśc fundamentów należy je jeszcze trochę podnieść - miało nie być piwnicy, a jedna będzie:) i nie mam zamiaru zapłacić więcej jak 13000 oczywiście fak. mnie nie interesuje, nie napycham rządzącym kieszeni:)

jeżeli ktoś płaci więcej to go po prostu na to stać.

Mój szwagier wydał w sumie na ekipę przy stanie surowym otwartym 8000, przy małym wkładzie własnym.

Ja zaczynam na wiosnę 130m2. Dom bez piwnic parter + poddasze użytkowe. Materiał to Siłikaty. We Wrocławiu firmy chciały od 23K do 26K z BK, bo jeśli inny materiał t o drożej, bez ścian działowych i dachu. Zdecydowałem się na poleconą ekipę z Leszna za 15K ze ścianami działowymi. Ich sprzęt i przyczepa campingowa dla ekipy.

Cena z fakturą i bez negocjacji.

To dużo, czy nie?????

Witam Wszystkich!

Ja także zamierzam rozpocząć budowę tej wiosny, lecz tak jak i Wy mam problem ztym ile zapłacić wykonawcy ( sama robocizna).

Czy ktoś WAS wie za ile buduje się w Szczecinie.

Dodam tylko, że dom bez podpiwniczenia, poddasze użytkowe, całość ok 200m

Pozdrowienia

Orientacyje ceny - Szczecin (dla pow. domu, którą podałeś):

Stan surowy otwarty ze ściankami działowym bez dachu: ok. 20 tys. (ale zakres 15-30 tys.).

Dach: ok. 30 zł/mkw

Pzdr

Witam!

Polska pn-wsch.

Zaczynam w maju. W ub tyg. podpisałem umowę z ekipą na stan surowy

otwarty z więźbą dachową, pełnym deskowaniem i opapowaniem.

Ekipa z "rodowodem" i sprzętem. Cena 15 tys. z betonu komórkowego,

jeżeli zdecyduję się na poroterm to będzie 1 tys więcej.

Pozdrawiam

DF

Gość Grzesiek Zawiercie
Budujemy w Zawierciu dom 105 m plus piwnica 80 m, zapłaciliśmy równo 30 000 brutto za; Ławy fundamentowe bez wykopu (robota w kamieniu), zasypanie ław, ściany zew. wew. piwnicy, strop żelbet piwnicy, ściany wew. zew. skrzynki, schody piwnica i na poddasze, ściany wew. zew. poddasza, słup pod dach na tarasie i kominy z klinkieru, więżba oraz krycie dachu dchówką. nadmienię również że takie drobne sprawy jak np: zabrakło cementu nas nie interesowały...:) a ha ;) sprzęt budowlany jest ekipy.

Wczoraj się zpotkałam z wykonawcą i uwaga! Zaśpiewał 90 tys. zł za stan surowy otwarty (tylko z więżbą - bez dachówki) za robociznę oczywiście tylko! Co prawda ma robic zakupy materiałów ale i tak wydaje mi sie to duzo za dom około 400 m2. Czy możecie mi polecic jakąś sprawdzoną ekipę z Warszawy i okolic? Bo coś mi sie wydaje ze mnie we wspomnianego wyżej łosia robią?

ja zapłaciłem 50.000 zł za 245 m2, 110 mb ogrodzenia murowanego, ale dodatkowo płaciłem na budowie tylko geodetom i hudraulikom za kanalizację pod chudym betonem, ekipa miała cały sprzęt i szlunki, dodatkowo płaciłem za pompu do betonu w cenie betonu. Czy ta ekipa jest z warszawy czy z daleka? koleżanka ekipie z daleka (nie wiem skąd) zapłaciła 13.500 zł za dom parterowy 90 m2 z nieużytkowym poddaszem z betonu komórkowego i więźbę. Aha za domy +/- takie jak mój 130 km od warszawy znajomi płaciłi bez ogrodzenia 20.000 zł.

To jest moim zdaniem niezła oferta jeżeli ekipa jest pewna, ja za metr swojego domu zapłaciłem ok. 160 -170 zł za m2, napisałem około, bo odliczyłem od umówionej ceny: ogrodzenie - murowane 110 mb, GWC przeponowy oraz wykończony i ocieplony stropodach ~100 m2, a dom ma monolityczny strop, dwa gzymsy wokół całego domu i piony kanalizacyjne i rynny w tej cenie. Dom jest dobrze zbudowany, ma tak równe ściany że tynkarze (a ci są z reguły marudni) powiedzieli że ściny są bardzo równe, strop był wylany na płytach a nie deskach i też jest równy, jest dużo półokrągłych ścian. Twoja cena to ok. 150 zł za m2 i to jest tyle ile +/- płaci się w mojej okolicy (koleżanka za dom 320 m2 z skośnym dachem i swoimi szlunkami zapłaciła 45.000 zł) Ja wiem, że mógłbym znaleźć kogoś taniej, ale zapłaciłem za spokój ducha i nie żałuję, architekt i inspektor nie mieli żadnych zastrzezeń. Tak więc powtórzę - bierz ich, bo skoro sa sprawdzeni to będziesz zadowolona.

Pozdrawiając bez dwuznaczności życzę miłego patrzenia jak domek rośnie.