Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy 35 tys. za stan surowy to dużo???

Gość

Recommended Posts

Ja otrzymałem oferte od firmy(bez rachunku) 15.000

wymurowanie ścian parteru i poddasza ,murłata ,dwóch kominów ,strop terriwa dom 150m2 z uzytkowym poddaszem prosta bryła bez schodów i bez dachu

fundamenty już mam

ekipa zapewnia stęple, deski i takie tam mnie nic nie interesuje

prąd i woda jest i spać gdzie jest (garaż) 40m2

i co mam szukać dalej to jest pierwsza ekipa z jaką rozmawiałem

robili u sąsiadów i nik nie narzekał

może ktoś zna tanszą ekipe (sprawdzoną)

buduje w okolicy Kamienca Wrocławskiego

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
24tys ok.wrocławia za stan surowy otwarty z kompletnym dachem[więżba ,dachówka ,orynnowanie,rury spustowe,tarasy ok.70m2]pow,167 użyt.127-zabudowa,dach 250 m2

Jeśli możesz, poproszę o namiar. Cena naprawdę ok.

Dostałem dziś wycenę domu 155m na 34 500 za robociznę oraz wszelki sprzęt.

Pozdrawiam

P.

Operowanie powierzchnią użytkową jest trochę zwodne. Mój dom (na zdjęciu) ma pow. użytkowej 124 m kw. (poddasze liczone od wys. 190). Jednak po poszerzeniu garażu o 90 cm i podniesieniu ścianki kolankowej o jeden pustak, zwiększy się pow. użytkowa i powstanie spory pokój nad garażem (będzie więcej okien połaciowych). Myślę, że do porównań trzeba brać powierzchnię całkowitą, która w moim przypadku wyniesie ok 240 m kw. Miałem następujące wyceny stanu surowego otwartego: 21.000 ( bez kierownika, bez maszyn, bez rozładunku, bez poziomej instalacji kanalizacyjne a zaopatrzenie materiałowe na mojej głowie), 30.000; 35.000, 38.000, 50.000. Podpisałem umowę ze sprawdzoną firmą za 30.000. Po mojej stronie jest geodeta i dwa razy pompa do betonu. Jeśli zdecyduję się na pełne deskowanie i pokrycie jednokrotne papą to dopłacę 1500 zł. i chyba tak zrobię bo jakoś nie mam zaufania do folii. Może to i drogo ale nie warto oszczędzać na tym etapie (np. poprzez lanie betonu bezpośrednio do gruntu), znam osoby, które teraz tego żałują. Najwięcej kasy idzie na wykończenie domu i tu można, jeśli tej kasy brakuje, trochę zaoszczędzić.

Witam,

Proszę o komentarz na temat ceny budowy stanu surowego zamkniętego:

dom parterowy typu bungalow.200m z garażem,bez piwnic i bez poddasza użytkowego,dach dość skomplikowany(360 m),teren piaszczysty,sprzęt firmy.Dostałem propozycję 65000 pln (23000 dach i 42000 pln reszta) Co Wy na to?

Jak dla mnie... za dużo. Połowa tej sumy jest akceptowalna.

A pytałeś w innych firmach ? Warto zebrać 3-4 oferty i dobrze je porównać. Czasem ktoś daje niższą cenę, ale Ty musisz coś tam załatwić i suma sumarum wyjdzie drożej. Warunki oceny muszą być w miarę podobne.

My mamy tak:

dom 120 m2 i koszt robocizny 22500 zł (stargowałem z 25000) za:

wykopy fundamentów, wylanie fundamentów, ściany, więźba, dach, kominy, rynny, okucia dachu. żadne materiały pomocnicze typu: deski na szałunki, betoniarka, itd nas nie interesują, ekipa ma swoje....

Proszę o opinię :

dom w sumie 410m2 , podpiwniczony , parter,piętro,dach płaski-płyty układa dźwig pokrycie papą termozgrzewalną,trzy kominy dwa wentylacyjne jeden spalinowy,ściana trójwarstwowa,trzy stropy teriva,bryła zwarta 14x14.Jaka cena jest do przyjęcia za stan surowy otwarty?

Miała być 30tys , ale ekipa uciekła do Europy.Teraz mam propozycje za 50-60tys.K

Ja dostałam ofertę na stan surowy zamknięty, fundamenty z dużą izolacją, drenaż opaskowy, rozprowadzenie kanalizacji na etapie fundamentów (pod przyłącza), ściany, wieniec, wymurowanie kominów, tynki zewn, pokrycie dachu, orynnowanie, bez więźby - wieźba osobno z tartaku - 30 tys zł - czy jak starguję do 25-26 będzie OK?

Domek parterowy 20m/12 m (okolo) bes stropu murowanego, 300 m dachu, bardzo prosty w budowie, 160 m pow całkowitej

Ekipa sama zapewnia sobie narzędzia, transport, mieszka na placu budowy

Może być czy za dużo?

Niezła cena ale pod warunkiem że ekipa jest dobra a murarze budują "z głową".

Można za 3/4 tej ceny zatrudnić "paproka" który będzie sie biedził z budową pół roku a błędy wyjdą dopiero po latach.

Moim zdaniem nie można wybierać wśród najtańszych ofert, bo dom buduje się na całe życie. No i trzeba szukać ekipy z polecenia.

Za domek ja na obrazku Stefano o P.U. 190m2 płacę 45000+geodeta+pompa do betonu.

Dom murowany z porothermu, dachówka i wewnętrzne ścianki działowe z cegły. Materiał kupuje dodatkowo wykonawca i do cen netto dolicza 15% w tym 7% VAT. Rabaty 10%-30% na materiale są moje. Mam prawo wskazac własne źródło zakupu.

MP1 Targuj się! Ten domek nie powinien kosztować więcej jak 36 tys.

Mnie jak na razie 75 tys kosztowały mnie same materiały.

Z grubsza:

1. 16 tys ceramika LEIER 30 PW + stal +2 T cementu do zaprawy (Domater - Gdów ceny z końca 2003)

2. 14 tys. dachówka ceramiczna Nibra (24 zł/m2)+ blacha na obróbki + folia parop. + inne dachowe pierdoły

3. 10 tys. beton, pospóła do zasypania fundamentów, piach do zaprawy.

4. 15,3 tys okna (mogłem kupić za 8 tys, ale żona chciała szprosy i obustronny kolor)

5. 5,5 tys drewno na więźbę.

6. 2-3 tys. Inne (rury, gwoździe)

7. 10-12 tys systemy ociepleń: wełna, siatki, tynki, GK (jeszcze nie kupiłem wszystkieo)

Razem około 75 tys PLN

do tego robocizna około 30 tys.

Zgroza :o

• 2 years później...