kze 21.02.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam.Ciekawi mnie ile macie słupów na poddaszu i w jakich miejscach są one ustawione. Czy sa one po środku pokoju, czy w rogu... I przede wszystkim, czy nie przeszkadzaja Wam one w mieszkaniu na poddaszu.Oczywiście zakładam, że chodzi o domy z poddaszem uzytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 21.02.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 jeśli się nie mylę, to nie będziemy mieć słupów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 22.02.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam U nas dach podparty jest dwiema stalowymi ramami z kształtownika HEB 160 .Dzięki nim na poddaszu nie ma ani jednego słupa. pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 22.02.2006 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 hej, co kto lubi .. mam 8 (18x18 cm) slupow na poddaszu 4 na srodku pokoi 4 przy scianach - specjalnie nie chcialem ich chowac w scianie. Mi nie przeszkadzaly te slupy na srodku - w projekcie ich nie bylo - kierownik kazal dostawic - nie oponowalem. Dla mnie slupy sa super - dodatkowo plyty KG zrobilem tak, zeby belki 18x18 cm wystawaly z sufitu na jakies 4 cm. Uwaga: pokoje sa spore - najmniejszy ma 22 m2 "po podlodze" i dlatego te slupy nawet na srodku nie przeszkadzaja. W mniejszych pomieszczeniach ze slupami na srodku moze byc trudniej. Ale i tak namawiam. (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Kze-można sie przyzwyczaić jak pokój duży to nawet nie przeszkadza http://www.miter.foxnet.pl/ew-ka/galeria/image007.jpg http://www.miter.foxnet.pl/ew-ka/galeria/image008.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 No, ale ja myslałem, by jak najwięcej słupów usunąć...Ew-ka - a jak mieszkaniem w takich pokojach? Juz troszkę tam mieszkasz i jak? Nie ma problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2006 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 No, ale ja myslałem, by jak najwięcej słupów usunąć... Ew-ka - a jak mieszkaniem w takich pokojach? Juz troszkę tam mieszkasz i jak? Nie ma problemów? a ile Ty masz tych słupów ? Bo u nas są 4 i dwa nad garażem .O usuwaniu to chyba zapomnij ,bo przecież one podtrzymują dach . Słupy wkomponowaliśmy - u Kasi Dziadek zrobił płóki ,a w łazience został wkomponowany w ścianę .... Nie jest tragicznie ze słupami ,a nawet może być uroczo - córka zrobiła na słupie mini galerię i jest bardzo dekoracyjnym meblem w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Słupy z pomieszczenia nad garażem już usunałem Konstrulktor policzył i mam kupic sobie stalowe teowniki... Ale zainteresowałem sie słupami z pokojach. Czy dobrze się z nimi mieksza, czy nie przeszkadzają, czy nie utrudniaja komunikacji... itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 22.02.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 kze, z tymi profilami stalowymi uwazalbym .... Pol biedy jesli profil "biegnie" gdzies na poddaszu nieuzytkowym, na strychu ...ale jesli bedziesz mial takie zelastwo w skosach - jak to ocieplisz ?? Bedzie przemarzalo, wilgoc sie moze w tych miejscach wykraplac.... Poza tym te profile sa dosyc drogie - profil C 180 walcowany na goraco to wydatek okolo 100 zl/mb. Jakie profile i ile musisz kupic ? Kto Ci to dostarczy ? Kto wniesie na dach ? dzwig ? Kto pospawa ? Czy trzeba spawacza z uprawnieniami ..czy moze to posmarkac byle kto ? Jesli to proste profile umocowane w scianach nosnych to OK - ale jak jakies konstrukcje przestrzenne, trapezoidy - przemysl raz jeszcze (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 22.02.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 kze, i zobacz jak u Ewki ladnie .... moim zdaniem WLASNIE te slupy nadaja uroku...nie mieszkam jeszcze ...ale duzo bardziej uciazliwe i niebezpieczne sa skosy niz slupy Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Profile w ścianach nośnych + 2 stalowe belki w konstrukcji dachu nad poddaszem uzytkowym. generalnie nie trapezoidy tylko tak jakby litera T, gdzie daszek litery T jest stalowy, ma długośc ok.5m i waży ok 200kg i wchodzi w skład konstrukcji, która będzie stanowić sufit na poddaszu. 200kg to 4 chłopa podniesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 kze, i zobacz jak u Ewki ladnie .... moim zdaniem WLASNIE te slupy nadaja uroku... nie mieszkam jeszcze ...ale duzo bardziej uciazliwe i niebezpieczne sa skosy niz slupy Y Byłem u Ew-ki, bo mam bardzo podobny projekt. Ale to nie zmienia faktu, ze w pomieszczeniu nad garażem nie chcę słupów. I architekt mi je usunał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ...ale duzo bardziej uciazliwe i niebezpieczne sa skosy niz slupy Y to są święte slowa ....skosy ....jak ja ich nie lubię a co do słupów .....do wszystkiego można sie przyzwyczaić ...nawet do szubienicy one tak bardzo mi nie przeszkadzają ,chociaz ten słup na holu mnie wnerwia ale tak musi być i już. Nie znam tego rozwiązania z kątownikami ale tegoroczna zima z takimi opadami ciężkiego śniegu pokazała jedno -solidny dach to podstawa....a na dachu takim jak ja mam -kopertowym -śnieg zalegał długo ..... http://www.miter.foxnet.pl/ew-ka/galeria/image017.jpg tu jest ten nieszczęsny słup na holu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Dachu nie chcę osłabiac, ale w hobby room nie chciałem mieć słupów. Moja Żona lubi skosy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 22.02.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Zapewne widziałeś u mnie te konstrukcje stalowe. Dzięki temu nie ma żadnych słupów na środku. 2 słupy stalowe przy ścianach i 3 drewniane przy ścianach. Obie ramki stalowe ważyły w sumie 1200 kg. Potrzebny był specjalistyczny zakład spawalniczy, transport bardzo dużym samochodem (długość ramki 12m), no i oczywiście dźwig. No i z 8 chłopa do zamontowania tego. Ale organizacyjnie to nie problem: zamawia się stal, którą bierze zakład robi ramki wg. projektu, załatwia transport, dźwig i ludzi. Całość robocizny ze sprzętem kosztowała 2200 zł. Materiał chyba 3500 zł. Coś za coś: zabawa nie jest tania, dodatkowy etap budowy, dodatkow problemy - właśnie teraz wychodzą przy ocieplaniu dachu - no bo trzeba to jakoś zaizolować te części idące w skosach. Ale nie ma słupów. Ja w zasadzie nie podejmowałem decyzji, czy robić to czy nie - po prostu od początku ustaliłem, że idę zgodnie z projektem i nie będę kombinował, bo każde rozwiązanie ma plusy dodatnie i ujemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Rafal9 - ja mam w projekcie słupy. Architekt mi je miał usunąc i usunął, ale.. Teraz mam jakieś przy scianach... Chyba wybiore sie do Ciebie by te słupy przy scianach zobaczyć. Byłem kilka razy u Ciebie, a tych słupów przy ścianie nie zauwazyłem.U mnie wyszło jakieś 900kg stali. Okazało sie, że dokładnie to mamm mieć 4 stalowe słupy w scianie i 2 litery "pi" TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.02.2006 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 ...ale duzo bardziej uciazliwe i niebezpieczne sa skosy niz slupy Y to są święte slowa ....skosy ....jak ja ich nie lubię a co do słupów .....do wszystkiego można sie przyzwyczaić ...nawet do szubienicy one tak bardzo mi nie przeszkadzają ,chociaz ten słup na holu mnie wnerwia ale tak musi być i już. Nie znam tego rozwiązania z kątownikami ale tegoroczna zima z takimi opadami ciężkiego śniegu pokazała jedno -solidny dach to podstawa....a na dachu takim jak ja mam -kopertowym -śnieg zalegał długo ..... http://www.miter.foxnet.pl/ew-ka/galeria/image017.jpg tu jest ten nieszczęsny słup na holu A czemu nie lubisz skosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.02.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 A czemu nie lubisz skosów? moja głowa nie lubi kilkanaście razy już sie uderzyłam o te nieszczęsne skosy ... co prawda bez większego uszczerbku na skosach ale nie lubię tak znienacka ..... w głowę ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goralandrzej 03.08.2006 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2006 U mnie w projekcie nie ma słupów ale wykonawca chce dołożyć 2 tak aby schowały się w ścianach, nie protestuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 04.08.2006 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 U mnie w projekcie nie ma słupów ale wykonawca chce dołożyć 2 tak aby schowały się w ścianach, nie protestuję. Jak w ścianach to bez problemu. Ja tam mam schowane wszystkie słupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts