Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym przedzielic duży pokój

leli1

Recommended Posts

Potrzebuje jakiegos dobrego pomysłu, bo juz mam metlik w głowie.

Mam duzy pokój w kwadracie, w sumie 30 m - jest potrzeba przedzielenia go na 2 mniejsze, przy czym muszą pozostac jedyne wspólne

drzwi (duże, bo to mieszkanie w kamienicy). W jednym pokoju ma stanąć duzy stół z krzesłami i witryna (taka jadalnia na specjalne

okazje), zas druga część ma byc pokojem dla dziecka. Myślałam o scianie karton-gip która kończyła by się w 3/4 długosci, mysle tez

o scianie z luksfery (niekoniecznie do samego sufitu), w ostateczności jakis długi parawan tez mógłby być.

Podpowiedzcie prosze jak moge rozwiązac ten problem w miare tanio i ładnie.

Z doświadczenia wiem bo dokonywałam takiego zabiegu wydzielenia przestrzeni dwukrotnie, , że taka przegroda nie koniecznie do samej góry nie będzie wyglądała dobrze. Jeśli ma to być pokój dla dziecka za ś druga część ma stanowić jadalnię warto pomyśleć o podziale przestrzeni jednak do samego sufitu, zagipsowana i pomalowana w tym samym kolorze powoduje, że takiego podziału niedostrzegamy. Natomiast ustawienie potężnej przegrody raczej mi by się nie podobało. Przemawiają za tym takie argumenty ja komfort użytkowania. Nie będzie można bowiem swobodnie porozmawiać bo wszystkie odgłosy będzie słychać, np. budowlana katastrofa spadające klocki. Wasze dziecko zasypiające a wy będziecie musieli podczas przyjęcia wszystkich uciszać.

Więc proponuję ciekawie wydzielić dziecku przestrzeń. Nie koniecznie pół na pół. Nie potrafię szczerze sobie tego wyobrazić myślę że powinnaś zamieścić jakiś szkic pomieszczenia. W każdym razie z płyt kartonowo gipsowych należałoby ciekawie wydzielić przestrzeń dla dziecka niekoniecznie pół na pół, można na przykład z ukosa zrobić jedną ścianę.

Eluś jak moj mąż usłyszał ukos kiedys juz ode mnie to mało palpitacji nie dostał :)

Kurcze ale co z drzwiami, są jedne na 2 pokoje, wydzielając pokój dla dziecka albo przeznaczam dla niego całe te drzwi (co raczej jest nie do zrobienia, bo do jadalni musiałabym z kuchni wchodzic przez pokoj dzienny), albo wydzielenie w tym duzym pokoju malego przedsionka i zrobienie dodatkowych drzwi do obu pokoi.....skracam pokoje i mam dodatkowe koszty w postaci 2 szt. drzwi :).

Co do niepożądanych hałasow, to mysle ze nie będą dla dziecka az tak nieznosne, bo duze przyjęcia robimy rzadko, a jak są to wszyscy przychodzą z dzieciakami więc nie będzie mowy o zadnym spaniu w tym czasie.......w skrajnym przypadku mozemy "przetransportowac" go na jedna noc do naszej sypialni.

Utknęłam z pomysłami a wszystko co przeglądam w gazetach to nie do zastosowania na moją kieszeń.

Ja stawialam kilka scian :) dzielilam jeden pokoj na pol, mialam o tyle latwiej ze mial ten pokoj 2 okna i dwoje drzwi... wiec koszt to byl tylko zakup materialow (sciana wysokosci 2,7m i dlugosci 5m) na profilach zamontowane mam regipsy w srodku wata akustyczna, pokoje sa ciche. Inna sciane zrobilam z cegiel, ktore zostaly mi po rozebraniu sciany jeszcze innej (mam nadzieje ze jasno sie wyrazam), ta sciana z cegiel ma pas luksferow, pas z 15 luksferow kosztowal 300 zl, celgy za darmo, cement (czy co tam do "sklejenia" cegiel) jakies 150, robocizna 100 zl (sciana z cegiel 2,7m wysoka , 3 m szeroka), sciana z regipsow kosztowala 600 zl materialy 100 zl robocizna (znaczy pan wzial za te 2 sciany 200 zl poprostu :) )

Chciałbym ci bardzo pomóc ale jak nie zobaczę to chyba nic nie wymyślę. Ważne jest czy ta inwestycja ma wam posłużyć czy mieszkacie tu tylko na razie wtedy faktycznie może nie opłaca się inwestować .Ale na dłuższą metę to może być całkiem fajne rozwiązanie. Załóżmy, że pokój 5 x 6 czyli 30 m2 Do tego pokoju prowadzą jedne drzwi. To chyba standard każdy tak ma.

Wydzielam w tym dużym pokoju ścianę i w tej ścianie w dowolnym miejscu robię drzwi do tego pokoju.. Można na przykład wykorzystać stare drzwi i wstawić jedynie futrynę a same skrzydło przenieść z już istniejących drzwi. Natomiast do tej jadalni swobodnie przechodzić poprzez rezygnację z drzwi. ja tak miałam dłuższy czas pozdejmowałam drzwi do kuchni i pokoju bo mi przeszkadzały nie były potrzebne.

Kiedyś znajoma kiedyś opowiadała mi o fajnym pomyśle na podzielenie pomieszczeń tj. kratownica z list boazeryjnych niezbyt gęsta z jednej strony powieszone kwiaty bluszcze jakieś zwisające zaś od strony pokoju dziecinne bibeloty

Dzieki dziewczyny :)

Mufka, ja przy Tobie w kompleksy wpadne :).

Eluś o ile dobrze rozumiem, to proponujesz postawienie calej sciany od jednego konca pokoju do drugiego?, Feler taki, ze te drzwi sa dokładnie posrodku, jak przedziele scianą i w niej postawie drzwi to pokoj dzieciecy bedzie wąski jak tramwaj :)....no chyba ze Cie nie zrozumialam?

Tez myslalam ze kratownica bedzie dobra, widziałam takie z matowego pleksi w srodku....ale niestety dosc drogie.

Wszystko rozbija sie o te drzwi :(

No i tym razem spotykamy się w tym wątku :)

Będę robiła dokładnie to samo. Mam pokój 5x5m, 2 okna, 2 grzejniki i drzwi dokładnie pośrodku. Z tym, że docelowo mają być to pokoje dla dwójki dzieci. Chcę przedzielić pokój płytami GK i... też zastanawiam się co z drzwiami..., czy zrobić ciut krótszą tę ściankę i po skosie drzwi do każdego z pokojów, czy do czasu, aż dzieciaki nie podrosną zostawić im tylko te jedne wspólne drzwi.

Mam nadzieje ze nie remontujemy tego samego mieszkania :)

To wlasnie problem kamienicznych mieszkan, dla mnie pokoj 30 m to troche duzy jak dla dziecka, no i z drugiej strony zawsze marzylam ze jak bede miala wiekszy metraz to w koncu bede miala porządny stół i krzesła na imprezy a nie jak dotychczas ścisnięci przy ławie. No i mimo ogromnego metrażu nie mam jako tako pokoju, który by do tego posłużył, zaś salon jest na tyle nie ustawny, że nie da rady postawic tam stołu.

Ja także rozważałam takie rozwiązanie ze sciankami po skosie, ale wyobrazilam sobie jaki dziwne wrazenie bedzie robilo otwarcie drzwi do tego pokoju (tych głównych)....otwierasz i co masz :) - sciane i kolejne drzwi, no i jakby nie bylo zmniejszasz metraż.

A w ostatecznosci wejscia do tych pokoi mozna "zamknac" gustownym parawanem.

Najłatwiej byłoby podzielić pokój poziomo tyle że jedno pomieszczenie było by pozbawione dopływu światła dziennego. Koszt podziału jednak byłby najniższy. Nie było by kucia (co w starym budownictwie jest ryzykowne) bo drzwi do tego nowo powstałego pokoju umieszczone by były w nowo wybudowanej ścianie. Nie było by straty powierzchni bo ta ścianka zajmuje 10 cm. Dzieci zyskały by piękny słoneczny pokój o całkiem pokaźnym metrażu. Jadalnię trzeba by było potraktować szczególnie, koniecznie bardzo jasne ściany. Tyle, że nie każdemu takie rozwiązanie może odpowiadać, można wchodzić w większe koszty przeszklić górą kawałek tej nowej ściany by wpuścić trochę naturalnego światła. Nie powinien to być duży koszt bo to wewnątrz mieszkania więc wystarczy zamówić zwykłą szybę można na niej namalować jakiś delikatny motyw pnączy by nie było zbyt smutno. Można wykonać część ściany z takich szklanych pustaków to bardzo efektownie wygląda tyle że drożej kosztuje. Wiem jedno rozwiązania na razie ,prowizoryczne zastosowane bo tak będzie taniej wcale taniej nie wychodzą a z efektu możemy być mało zadowoleni całymi latami bo później już trudno do tematu powrócić.

dzięki Eluś,

pomysł ze sciana poziomą jest całkiem całkiem - w dodatku aby rzeczywiscie nie było zbyt ponuro, mozna wstawic kawałek przeszklonej sciany.....warte rozważenia!!!

Gorzej w przypadku pokoju dzieciakow, ktorys musiałby sie zgodzic na pokój przechodni :)

Raz jeszcze dziekuje :)

Wiesz sprawa jest do przedyskutowania ale wydaje mi się że pokój dziecka to ten z oknami. Sprawa biurka i naturalnego oświetlenia niezmiernie ważna dla rozwoju pociechy ,która w swoim pokoju będzie spędzała mnóstwo czasu. Natomiast jadalnia czyli stół z krzesłami to pomieszczenie wykorzystywane rzadziej wiem po sobie bo od niedawna mam jadalnię. Zrezygnuj z drzwi do jadalni to ozdoba mieszkania piękny stół jak ktoś przyjdzie zawsze ład czego nie można być pewnym jeśli chodzi o pokój dzieciaka. więc nie ma dyskusji dzieciak dostaje swoje królestwo.

Na jakim etapie remontu jestes?, masz juz ogrzewanie? Co robisz ze starymi piecami?

My póki co zrobiliśmy tylko ogrzewanie i przygotowujemy się do poważnego remontu kuchni i łazienki. Tzn zbieramy potrzebne materiały. Pokoje nie są w aż tak opłakanym stanie, bo jest to mieszkanie po dziadkach i jakieś 5 lat temu było malowane całe. Oczywiście nadają się już jak najbardziej do remontu, ale pokolei będziemy to robić. Na razie odnawiam meble, które się jeszcze nie rozleciały od czasu wojny ;) Zresztą chciałabym jak najbardziej zachować taki "klimacik" mieszkanka. Ogrzewanie zrobiliśmy na paliwo stałe, bo lubię ciepełko, a te 123m2 x 3,25m wysokości pochłonęłoby chyba morze gazu. Sąsiedzi też przeszli z gazowego na węglowe. Sufitów nie bardzo mam jak obniżyć, bo bardzo wysoko okna się kończą. A co do starych pieców, to jeden już został rozebrany i wyniesiony, a reszta czeka na przypływ energii ;)

wtrącając się do wątku,chciałam zrobić coś podobnego tylko że pokójjest 5x5 z tym że na środku karzdej ściany jest albo okno albo drzwi czyli dwa okna i dwoje drzwi więc raczej zrezygnuje chyba że ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić