Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj,

poniżej w bardzo żołnierskich słowach opiszę, jaki dotknął mnie problem.

Mam działkę przy ulicy Elektrycznej w Konstancinie.

Jest to współwłasność mojej matki i siostry matki – w kształcie prostokąta. Obok działkę ma sąsiad – taki sam prostokąt.

Chcemy w połączeniu te działki podzielnic na 3, gdyż teraz nie nadają się pod budowę -maja szerokość mniej niż 20m2. Cześć mojej działki jest zabudowana.

Byłam w gminie celem sprawdzenia sytuacji i:

- nie ma planu zagospodarowania terenu

- podzielone działki będą miały 1200m2 - 3 działki

- można wystąpić o warunki zagospodarowania, ale ponieważ jest objęte uzdrowiskiem decyzja zostanie zawieszona do czasu uchwalenia planu

- ostatni plan gmina robiła 5 lat, skończyła im się umowa i zaczęli od początku. Szacunkowo następny za 3 lata.

- nie mogę w tej chwili scalić i podzielić działki bo ma mniej niż 3000m2 - nie można dzielić działek rolnych o mniejszej powierzchni

- lepiej jest podzielnic działkę przed uchwaleniem planu - o zgrozo - bo potem w planie będzie działka budowlana najprawdopodobniej minimum 1500m2. Podobno w przypadku istnienia podzielonych działek na mniejsze niż 1500m2 architekt przychyla się i można wtedy budować - ale oczywiście nie jest to pewne.

- podobno jedyne, co jest możliwe w teraźniejszej sytuacji to przyłączenie działki sąsiadującej albo rozszerzenie działki budowlanej

- albo współwłasność, a potem podział

- w nowym planie obszar tych działek jest przeznaczony pod urbanizacje

Muszę koniecznie podzielić działkę między moją matkę i siostrę matki.

W powyższej sytuacji trudno mi podjąć decyzje, którą drogą iść. Dlatego potrzebowałabym prawnika. Lub kogos kto doradzi co by tu wykombinować.

dziękuję bardzo!

bea

https://forum.murator.pl/topic/48742-podzia%C5%82-dzia%C5%82ek-w-konstancinie-bez-planu/