Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak właśnie zrobię.

Smrodek w łazience od czasu do czasu to żaden dramat. :lol: Jako wieloletnia mieszkanka bloku doskonale znam zjawisko migracji smrodków, a własny chyba łatwiej się akceptuje... :wink:

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1034831

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

bardzo interesuje mnie ten temat.

Chciałem się dowiedzieć, czy działka 800 mkw nie jest zbyt mała na POŚ, jeżeli uwzględni się fakt, że wodę będę czerpał z własnego ujęcia w działce (nie ma wodociągów...)?

Jaka głębokość ujęcia będzie w miarę OK przy takim rozwiązaniu? Czy ma znaczenie odległość od studni do instalacji rozsiękowej?

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1058713

30 m od miejsca poboru wody oraz 5 m od granicy działki - ale zawsze jest cos takiego jak oczyszczlnia bezdrenażowa - ta sama identycznie co Bioeko lecz nie za taka zdzierczą cenę jaką oni proponują.

Pozdrawiam

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1058954

Czytam wypowiedzi forumowiczów w tym wątku i mam wrażenie, że wszyscy chwalicie coś co jest skrajnie nie doskonałe. Po pierwsze zima - jak tegoroczna aura pokazała temperatury skrajnie niskie nie są wyjątkiem w naszym kraju i mogą trwać kilka zimowych miesięcy. Po drugie jeśli ktoś pisze, że nie przeszkadza mu smród z kanalizacji, albo że mieszkając w blokach się do tego przyzwyczaił - to z całym szacunkiem, żyjemy chyba na innym świecie. Mieszkam od 30 lat w blokach (tych starych i tych najnowszych osiedlach) i nigdy nie czułem żadnego smrodu z kanalizacji, więc w głowie mi się nie mieści jak można się przyzwyczaić do tego typu zapachów. Kolejna sprawa to wody gruntowe, zawracanie głowy z poprawnością instalacji etc. Jest też chyba sprawa o której nikt tu nie wspomina, czyli używanie środków czystości o specyficznym składzie, które nie zawierają substancji mogących zabić bakterie - nie muszę chyba dodawać, że są dosyć kosztowne, jeśli mówimy o wprowadzeniu ich do codziennego użytku. Nikt nie napisał też o koniecznosci używania preparatów z bakteriami, które odbudowują florę w oczyszczalni - kolejny koszt.

Reasumując, apoteozowanie POS wzgledem szamba jest conajmniej przedwczesne i nieuzasadnione. Patrząc na listę niedogodności i niedoskonałości tego rozwiązania, można powiedzieć że szambo od zbudowania jest bezobsługowe - bo przecież de facto nie uczestniczymy w trwającej 10 minut operacji wybrania szamba, gdzie następuje podłączenie rury do zaworu w ogrodzeniu. Poza tym nie ma żadnej obsługi zbiornika na szambo. Wydatki też nie są zbyt wielkie, a na pewno nie przekraczają wydatków na obsługę POS, preparaty z bakteriami i używanie kosztownych środków piorących czy też chemii gospodarczej.

Zapewne wywołam burzę niezadowolenia tym co napisałem, ale sam bedąc w przeddzień budowy domu (jak tylko słonko mocniej zaświeci i śniegi stopnieją) nie mam żadnych wątpliwości, że obecnie technologia POS jest jeszcze bardzo niedoskonała.

pozdrowienia dla wszystkich,

H.

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059066

Czytam wypowiedzi forumowiczów w tym wątku i mam wrażenie, że wszyscy chwalicie coś co jest skrajnie nie doskonałe. Po pierwsze zima - jak tegoroczna aura pokazała temperatury skrajnie niskie nie są wyjątkiem w naszym kraju i mogą trwać kilka zimowych miesięcy. Po drugie jeśli ktoś pisze, że nie przeszkadza mu smród z kanalizacji, albo że mieszkając w blokach się do tego przyzwyczaił - to z całym szacunkiem, żyjemy chyba na innym świecie. Mieszkam od 30 lat w blokach (tych starych i tych najnowszych osiedlach) i nigdy nie czułem żadnego smrodu z kanalizacji, więc w głowie mi się nie mieści jak można się przyzwyczaić do tego typu zapachów. Kolejna sprawa to wody gruntowe, zawracanie głowy z poprawnością instalacji etc. Jest też chyba sprawa o której nikt tu nie wspomina, czyli używanie środków czystości o specyficznym składzie, które nie zawierają substancji mogących zabić bakterie - nie muszę chyba dodawać, że są dosyć kosztowne, jeśli mówimy o wprowadzeniu ich do codziennego użytku. Nikt nie napisał też o koniecznosci używania preparatów z bakteriami, które odbudowują florę w oczyszczalni - kolejny koszt.

Reasumując, apoteozowanie POS wzgledem szamba jest conajmniej przedwczesne i nieuzasadnione. Patrząc na listę niedogodności i niedoskonałości tego rozwiązania, można powiedzieć że szambo od zbudowania jest bezobsługowe - bo przecież de facto nie uczestniczymy w trwającej 10 minut operacji wybrania szamba, gdzie następuje podłączenie rury do zaworu w ogrodzeniu. Poza tym nie ma żadnej obsługi zbiornika na szambo. Wydatki też nie są zbyt wielkie, a na pewno nie przekraczają wydatków na obsługę POS, preparaty z bakteriami i używanie kosztownych środków piorących czy też chemii gospodarczej.

Zapewne wywołam burzę niezadowolenia tym co napisałem, ale sam bedąc w przeddzień budowy domu (jak tylko słonko mocniej zaświeci i śniegi stopnieją) nie mam żadnych wątpliwości, że obecnie technologia POS jest jeszcze bardzo niedoskonała.

pozdrowienia dla wszystkich,

H.

Może burzy nie wywołasz ale sprostować twoje zdanie trochę muszę :D bo się z Tobą nie zgodzę.

Obecnie jestem na etapie przygotowania projektu POŚ w celu przedstawienia go w Starostwie Powiatowym. Przed tą decyzją jak zresztą chyba każdy uzytkownik POŚ robiłem rekonesans w róznych żródłach jak to faktycznie jest z tym POŚ.

Jeśli chodzi o koszty inwestycji i eksploatacji .... kompletny koszt POŚ z drenażem rozsączającym na cztero osobową rodzinę z posadowieniem go w gruncie nie powinien przekroczyć 6000 brutto. Szambo na tą samą ilość użytkowników kosztowąłoby ok 4000. Generowane scieki prze 4 osoby to powiedzmy 15m3 na miesiąc co daje 3 wywózki szamba na kwartał po 10m3 - średnio ok 120 x 3 = 360 zł co daje rocznie 1440. Ceny podałem średnie obowiazujace w obrębie Poznania, faktycznie są one trochę wyższe i ciągle rosną a koszt bakterii raczej jest ciągle stały.

Czyli po dwóch latach wywożenia szamba powininna zwrócić się różnica w poniesionych kosztach inwestycyjnych a w kolejnych latach POŚ już zarabia na siebie w stosunku do szamba.

Bakterie do POŚ dobrej jakości to ok 100-120 rocznie. Z praktyki wynika że mimo wyniszczania bakterii w osadniku przez środki czystości i tak używa się ich normalnie co nie wpływa w sposób zauważalny na żywotność bakterii i prawidłowe dzialanie POŚ.

Co do zapaszków z POŚ ... zapewnienia fachowców są jednożnaczne, prawidłowo osadzona POŚ, prawidłowo napowietrzana i prawidowo zasilana w bakterie nie ma prawa śmierdzieć. Powtarzam słowa wykonawcy a jak jest w praktyce sprawdzę odsobiście. Gwarancja na prawidłowe działanie poś zazwuczaj ok 10 lat.

Zapomniałem jednego... do kosztów POŚ trzeba doliczyć raz na 2 lata wywóz osadu ok 100.

Więc wg mnie Twoje argumenty co do niedopracowania POŚ sa nieuzasadnione :wink: . Jeśli warunki gruntowe są dobre, Gmina czy Starostwo nie zgłasza sprzeciwu to osobiście sądzę że lepszego rozwiązania nie ma :D

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059203

Czytam wypowiedzi forumowiczów w tym wątku i mam wrażenie, że wszyscy chwalicie coś co jest skrajnie nie doskonałe.
Fakt. Absolutnej doskonałości brak, ale należy do niej dążyć.

Po pierwsze zima - jak tegoroczna aura pokazała temperatury skrajnie niskie nie są wyjątkiem w naszym kraju i mogą trwać kilka zimowych miesięcy.
Trochę nie widzę związku z POŚ. Jeśli masz na myśli ewentualne zamarzanie to ścieki bytowe mają średnio ok 30C + temperatura z fermentacji a to wszystko się dzieje pod ziemią poniżej głębokości przemarzania gruntu. Zwracam uwagę, że szambo bezobsługowo czy obsługowo trzeba opróżniać ca co 3 tygodnie niezależnie od temperatury otoczenia

Po drugie jeśli ktoś pisze, że nie przeszkadza mu smród z kanalizacji, albo że mieszkając w blokach się do tego przyzwyczaił - to z całym szacunkiem, żyjemy chyba na innym świecie.

Nikt nie pisze, że mu to odpowiada i jest to zbyt gruba manipulacja tym bardziej, że prawidłowo zrobionej POŚ nie czuć. Natomiast, co czuć, gdy się szambo przepełni, bo szambelan nie dotrze na czas lub zapomnisz go zamówić? Czy naprawdę nigdy nie spotkałeś się z tym zapachem?

Mieszkam od 30 lat w blokach (tych starych i tych najnowszych osiedlach) i nigdy nie czułem żadnego smrodu z kanalizacji, więc w głowie mi się nie mieści jak można się przyzwyczaić do tego typu zapachów.

I do tego samego należy dążyć w instalacji domowej nawet gdy nie ma kanalizacji zbiorczej. POŚ oprócz braku efektów zapachowych daje jeszcze niezależność w ilości odprowadzanych ścieków, czego nie gwarantuje szambo. Mieszkając w bloku pewnie również nie wyobrażasz sobie sytuacji, że musisz ograniczyć kąpiele, bo szambo zaraz się przepełni.

Kolejna sprawa to wody gruntowe, zawracanie głowy z poprawnością instalacji etc.

Są na to normy, które dokładnie wszystko regulują, ale jak ktoś jest malkontentem to zawsze będzie wiedział lepiej nawet od tych co tematem zajmują się przez całe życie.

Jest też chyba sprawa o której nikt tu nie wspomina, czyli używanie środków czystości o specyficznym składzie, które nie zawierają substancji mogących zabić bakterie - nie muszę chyba dodawać, że są dosyć kosztowne, jeśli mówimy o wprowadzeniu ich do codziennego użytku. Nikt nie napisał też o koniecznosci używania preparatów z bakteriami, które odbudowują florę w oczyszczalni - kolejny koszt.

Jest to fakt, ale są to koszty niezależnego i bezproblemowego odprowadzania ścieków.

No to wyliczmy za i przeciw.

POŚ plusy:

Brak ograniczeń w ilości ścieków

Całkowicie bezobsługowa eksploatacja

Brak zapachu

minusy:

Ograniczenia w stosowanych środkach

Dodawanie bakterii

Co 3-4 lata wybranie osadów mineralnych ze zbiornika

szambo plusy:

Jedyny plus, jaki widzę to to że jest gdzie spuścić ścieki

minusy:

Ograniczenia w ilości odprowadzanych ścieków lub częste wybieranie

Katastrofa ekologiczna, gdy szambo się przepełni

Konieczność ciągłej kontroli nad stanem zapełnienia

Koszt eksploatacji

Pewnie kilka rzeczy pominąłem więc jeśli jeszcze będą jakieś za i przeciw ale takie sprawdzone a nie oparte na wyobraźni osób mieszkających całe życie w bloku to prosze o dopisanie.

Oczekuję propozycji, co w POŚu byś zmienił lub które to parametry są tak niedoskonałe ze Twoim zdaniem dyskwalifikują POŚ.

I jeszcze coś z życia wzięte. Stawiamy dwa domki niedaleko od siebie. Ja mam POŚ a sąsiad szambo szczelne bo nie będzie sobie zanieczyszczał środowiska. Jnstalacje wykonaliśmy jesienią 2004. Jeszcze nie mieszkamy ale ja swoją POŚ sporadycznie wykorzystuję. Rok temu na wiosnę sąsiad przychodzi do mnie i płacze co ma zrobić bo szamba jeszcze nie używał a już ma pełne wody. Ciekaw jestem jak on będzie to szambo eksploatował.

:wink:

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059375

Pytanie do Sławka :

Jakiej firmy wykonujesz POŚ, może dasz namiary na firme,która wykona je u ciebie. Czy mozesz powiedziec coś nieco o niej,?

Producent http://ww.pozplast.pl/

Proszę o konkretne pytania ... coś nieco to może być 2h opowidania :wink:

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059473

Odpowiadam więc, choć nie przepadam za wymianą zdań z towarzystwem wzajemnej adoracji, gdzie jakikolwiek sprzeciw będzie uznany za niewłaściwy.

Po pierwsze pisząc o temperaturach oraz zamiłowaniu do zapachów z kanalizacji opierałem się na wypowiedziach forumowiczów powyżej - radzę najpierw dokładnie czytać wątek a potem odpowiadać.

Po drugie przepełnienie szamba ma miejsce tylko wtedy, gdy ktoś je skrajnie nieumiejętnie eksploatuje - niestety przy POS wystarczy przeoczenie niewielkich spraw, by cieszyć się zapachem fekaliów we własnym ogrodzie.

Po trzecie wody gruntowe - odsyłam do wypowiedzi użytkowników POS powyżej, ponownie wykazujesz się pseudo-naukowym podejściem, a tak naprawdę wykazujesz ignorancję wobec tego, co zostało tu napisane.

Po czwarte, dziękuję że choć w jednym przyznałeś mi rację - proponuję rozwinąć temat kosztów jakie należy ponosić na bieżące korzystanie ze środków higieny, środków chemii gospodarczej oraz zakup preparatów uzupełniających florę bakteryjną w POS.

Po piąte fakt, że mieszkam całe życie w bloku i w wieku 30 lat buduję dom, nie znaczy, że masz jakąkolwiek przewagę merytoryczną mając dom i POS. Takie argumenty są dobre dla dzieci w wieku przedszkolnym, więc radzę darować sobie dalsze impertynencje pod moim adresem. Podobnie jak opowieści o sąsiadach z okolicy.

Reasumując, myslałem, że jeśli zadałeś już sobie trud odpisania na poszczególne tematy jakie poruszyłem w swoim poście - będzie to merytoryczna odpowiedź, a nie argumenty typu "jak nie masz to nie wiesz", czy "malkontentów nic nie zadowoli". Proponuję prześledzenie wątku od samego początku i przeczytanie wypowiedzi ludzi, którzy mają właśnie POS. Ja w swojej wypowiedzi oparłem się na ich wypowiedziach i swoich przemyśleniach - fakt, że nie zgadzają się one z Twoim światopoglądem w niczym mi nie przeszkadza, dopóki oczywiście nie czytam takich wynurzeń pod swoim adresem jakie zaprezentowałeś.

pozdrowienia,

H.

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059793

...i jeszcze cos do wszystkich, którzy mi odpowiadają w temacie POS. Ponieważ nie mam czasu na odpisywanie każdemu dlaczego, co i jak chciałbym podziękować za wszystkie odpowiedzi wykazujące wyższość POS nad szambem. Mam nadzieję, że mój post będzie jednak chwilą zastanowienia dla tych, którzy zapewne ulegną magii wyliczeń, czarów firm produkujących POS i wszystkich "zadowolonych" użytkowników. Każdy medal ma dwie strony, tak jak mnie nikt nie przekona w temacie POS tak i ja nie chcę nikogo przekonywać do swoich racji. Życzę wszystkim udanych wyborów w temacie kanalizacyjnym :)

pozdrawiam,

H.

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059812

....Po drugie przepełnienie szamba ma miejsce tylko wtedy, gdy ktoś je skrajnie nieumiejętnie eksploatuje - niestety przy POS wystarczy przeoczenie niewielkich spraw, by cieszyć się zapachem fekaliów we własnym ogrodzie....

Czy masz na myśli nie wrzucenie "tabletki" w terminie, bo to raczej przeoczyć trochę trudno :wink: a nawet jeśli to kilka dnie nie mają większego znaczenia.

Ale skoro jesteś nastawiony na "nie" jeśli chodzi o POŚ i to jescze "nie" bo nie, to chyba faktycznie nie ma co próbować przytaczać jakichkolwiek argumentów by Cię przekonać.

Również serdecznie pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1059863

Witam

Ja na swojej działce mam oczyszczalnię z rozprowadzeniem.Podczas budowy domu ,koparka wykopała potęzny dół wzdłóz domu od strony garaży.Ponieważ mam na działce glinę-zasypaliśmydół piaskiem/kolega kopał sobie stawy rybne-koszt transportu/ .Za materiały,łącznie z rurami daliśmy 3200-na5 osób.Sami rozprowadziliśmy.Ponieważ mam brata hydlaulika a dokładną instrukcję też mieliśmy od producenta oczyszczalni. Trzeba doliczyć jeszcze 600 zł. za żwir.Moja działka pozwoliła mi na wiercenie studni głębinowej.Odległość studni od oczyszczalni musi być nie mniej niż 30 metrów.I jest super.W staruym domu za wywóz szamba co trzy tygodnie ,płaciłam 125 zł.-i jeszcze był rezim -jaki czs każdemu przysługiwał na natrysk/koszmar/ .

U mnie same plusy.pozdrawiam

:oops:

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1060236

Hubik_1975 przeczytaj uważnie co napisałeś. W odniesieniu do szamba to fakt że jakieś zjawisko jest nagminne i nieuniknione tłumaczysz jako wypadek przy pracy spowodowany nieumiejętnością eksplowatacji natamiast w stosunku do POŚ jednostkową nieumienętność eksploatacji rozciągasz jako generalny zarzut. Jeżeli tak lubisz to buduj szambo. Powodzenia. Tylko argumenty przeciwko POŚ staraj sie dobieraać w oparciu o sprawdzone i udokumentowane zarzuty.
https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1060253

Witam

czy odległość do ujęcia (30 m) wynika z przepisów, norm, czy faktycznej potrzeby? Moja działka ma wymiary 24.5 x 32.5 m (krótszym bokiem do drogi). Dom będzie posadowiony 6 m od ogrodzenia przy drodze, i będzie miał 14 m głębokości oraz 16.5 szerokości (jedna ściana bez okien, dlatego spełnia wymagania odległości od ogrodzenia po bokach).

Czy w takim układzie będzie szansa na rozprowadzenie oczyszczalni i wykopanie ujęcia wody w odległości 30 m?? Będę chciał czerpać wodę z ok 25-28 m...

Pozdrawiam,

Maciek

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1061192

30 m od miejsca poboru wody oraz 5 m od granicy działki - ale zawsze jest cos takiego jak oczyszczlnia bezdrenażowa - ta sama identycznie co Bioeko lecz nie za taka zdzierczą cenę jaką oni proponują.

Pozdrawiam

Sebo8877

Witam. Sebo8877 mógłbyś coś więcej na temat tej oczyszczalni powiedzieć? Jestem żywo zainteresowany takim zakupem, byłem nawet oglądać to słowacką, którymi dystrybuuje Bioeko, podobała mi sie w akcji woda wylatująca przeźroczysta bez zapachu. Prosze o info (kasa sie kończy a budowa nie, trzeba oszczędzać).

Poza tym Móglbyś jeszcze napisac jakie są odległości takiej oczyszczalnie bezdrenażowej od budynku, okien, ujecia wody? Podaj dane dla : zbiornika i studni chłonnej. Poza tym czy sam zbiornik, który jest szczelny czy moze być przy samym budynku?

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1061378

ubek - konkrety poszły na priva

Co do odległosci - to nie ma rygorów odległości od budynku - od ujęcia wody pitnej studnia - studnia chłonna lub odprowadzenie ściekow min 30m (tak samo jak w drenażowej) odległości od budynku okien drzwi - możesz robić jak Ci sie żywnie podoba. Zbiornik jest szczelny w rozumieniu zbiornika odplywowego - odpływ z takiej OS może trafic bezp do środowiska naturalnego bądź do oczka wodnego bądź do studni chłonnej.

Pozdrawiam

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/48743-przydomowa-oczyszczalnia-czy-szambo/page/2/#findComment-1061531