Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Beti

Recommended Posts

• Odpowiedzi 543
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beti dawno do Ciebie nie zaglądałam, bo sama rzadko bywam na forum (internet cienki :( ), a tu takie postepy. Brawo !!! No i jestem pod wrażeniem kosztów. Naprawde tanio budujecie. U nas na ten etap poszło ponad 2x więcej, no ale sami nic nie robilismy. Sama robocizna w elektryce kosztowała nas tyle co u Was całość :-? Cóż trzeba było zarabiac pieniązki na te całą budowę, poza tym na budowlance znam sie tylko ja... teoretycznie :lol: :lol: :lol: .

Gratuluje.

Zastanawia mnie wasz dach. Betonowe skosy, ocieplenie, konstrukcja - tu wszystko jest zrozumiałe. Ale zaraz potem łaty ? Nie ma żadnej folii ? Qrde pogubiłam się, nie powinno jej tam byc ?

Co do okien, to tylko spokój moze Was uratować. Takie się szaleństwo na rynku zrobiło, że kosmos. I nic mnie w tym temacie nie zdziwi, choć współczuję przeżyć :( .

A tak przy okazji jaka izolacje robi się pod wylewka ?

Piasek, beton, papa, styropian i beton ????????

Tak zapytałaś w dzienniku, więc odpowiadam:

Chudziak (ta pierwsza wylewka na piachu) dobrze jest przesmarować ze 2 razy dysperbitem, na to papa (na lepiku ale lepiej dać termozgrzewalną), na to folia budowlana o gub. min. 0,3 mm, styropian 10 cm, można jeszcze "walnąć" :oops: ;) folię budowlaną raz jeszcze, na to zbrojenie wylewki i beton - min. grubość wylewki to 6 - 7 cm betonu. Na zbrojenie dobrze jest zastosować siatkę z prętów 4 mm żebrowanych i o wymiarach oka 10x5 cm. Nie zapomnijcie o dylatacji!!!

My też już z ogromną niecierpliwością czekamy na okienka ...

Pozdrawiam!!!

:D :D :D

umowa była oczywiście czytana, ale nie dało się jej zmienić na naszą korzyść :evil:

jest to dość standardowa umowa

każda tego typu umowa jest obwarowana jedynie ustawowymi odsetkami

ale puki jest wszystko ok nikt nie interesuje się ile to są ustawowe odsetki

Gdyby firma była solidna i uczciwa nie byłoby problemu

a problem przede wszystkim tkwi w tym ze nasz e Polskie prawo ma takie luki że nic takiemu palantowi nie możesz zrobić :evil:

Niestety kierowaliśmy się przede wszystkim ceną przy oknach

i okazuje się niestety prawdą że często co tanie to drogie :evil:

umowa była oczywiście czytana, ale nie dało się jej zmienić na naszą korzyść :evil:

jest to dość standardowa umowa

każda tego typu umowa jest obwarowana jedynie ustawowymi odsetkami

ale puki jest wszystko ok nikt nie interesuje się ile to są ustawowe odsetki

a problem przede wszystkim tkwi w tym ze nasz e Polskie prawo ma takie luki że nic takiemu palantowi nie możesz zrobić :evil:

Niestety kierowaliśmy się przede wszystkim ceną przy oknach

i okazuje się niestety prawdą że często co tanie to drogie :evil:

Sorki czytaliście umowę, podpisaliście sie pod nią. Nie ma tam nic o tym jak by firma się spóźniła, że płaci odsetki?

Zgodziliście się na te warunki.

Beti - popraw mnie jeśli się mylę - chyba jeszcze nie miałaś do czynienia z róznymi firmami. Z solidnością i rzetelnością.

Do tej pory - tzn. do zamówienia okien - generalnie współpracowałaś tylko z rodziną (i znajomymi). Tylko Tobie pozazdrościć takiej rodziny. Jak trafiłaś na pierwszą nierzetelną firmę to krew Cię zalewa.Po prostu takie jest życie. Tzreba podchodzić z ograniczonym zaufaniem do firm, wykonawców i obcych ludzi.

Aga

z fachowcami miałam juz do czynienia

murarze ciągle przestawiali dzień w którym mają murować :-?

blacharz dzień przed przyjściem powiedział ze będzie dopiero z 2 tyg, choć umawialiśmy się z nim rok wcześniej i zakrzanialiśmy jak głupki żeby zdążyć z łaceniem :-?

sklep budowlany nie chciał mi wyciągnąć materiału na strop ( który był wcześniej zakupiony) bo nie maja czasu :-?

itd

ale z każdej sytuacji dało się jakość wyjść, i nikt a nikt nie potraktował nas tak podle jak facet od okien, zapłaciliśmy kupę kasy a facet nas cyganił od początku a na koniec odłożył słuchawkę i nie odbierał telefonów :-?

a teraz na o moje zaufanie każdy teraz będzie sobie musiał zasłużyć

ponieważ zawsze wychodziliśmy z założenia że jeśli ja jestem uczciwa i sumienna to każdy taki sam powinien być, a tu okazuje się że niestety tylko kasa się liczy :-?

Ula

dzięki i czekam na Twój dziennik :)

a tak przy okazji okna mają być właśnie dziś na produkcji, montaż w następnym tygodniu

oby zima nie przyszła :roll:

ani8a i na jakie się zdecydowałaś ?

Biale 5-kom,szyba 1,0, dwa zaczepy antywyważ., stabilizator uchyłu, podnosnik skrzydla, w cenie 7 900 i do tego udało nagrać brame Krispol w cenie hurtowej-tranzakcja wiązana.

Jutro idziemy wycenic okna w innej firmie i podejmiemy decyzje 8)

Teraz sie zastanawiam nad kolorem drzwi i bramy :-? brama i drzwi obok i wejsciowe od północy-białe, czy brązowe???

Nam na szczęście podoba sie ten sam kolor i tak w ogóle, to póki co, mamy podobne gusta 8)

Chcieliśmy, zeby okna dzwi i brama były w tym samym kolorze, ale czy to będzie ok :roll: Mały jest wybór białych drzwi wejściowych.

Nasza brama i drzwi obok są od południa- i widac je z drogi. A drzwi wejsciowe są od północy i są widoczne tylko z drogi wewnętrznej 8)

Bardzo podoba mi sie złoty dąb :roll:

okna są bardzo ładne, świetny profil, świetny kolor, montaż też niczego sobie, choć trzeba było nalegać na niektóre prace np montaż kotwy w poziomie, moczenie muru przed piankowaniem :-?

ale szczerze mówiąc troszkę zawiedliśmy się na oknie potrójnym balkonowym :( ponieważ jest ono wykonane w jednej ramie a okazało się że o wiele stabilniejsze byłoby gdyby były dwie ramy :roll:

żałuje też że nie zamontowaliśmy na tarasie klamek od zewnątrz :-?

Ale jak mówię narazie jestem zadowolona